FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ALEP - Sirijski pobunjenici napali su u noći na utorak sjedište vojnog suda u Alepu, a žestoke borbe u tom gradu vodile su se i oko sjedišta vojne obavještajne službe, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Pobunjenici su također napali policijsku postaju i sjedište stranke Baas u četvrti Salhine na jugu grada. Redovne snage bombardirale su u noći četvrti Ferdus, al Mašad i Ansari. Četvrt Salahedin, ključno pobunjeničko uporište, u utorak ujutro napadnuto je vatrom iz strojnica ih helikoptera. Jedan je sigurnosni izvor u Damasku kazao da je vojska u ponedjeljak zauzela dio Salahedina, ali da se suočila s "vrlo žestokim otporom". Pobunjenici međutim kažu da vojska nije napredovala "ni metra". Zbog bombardiranja tog grada koji ima 2,5 milijuna stanovnika kao i njegove okolice posljednjih je dana izbjeglo 200.000 ljudi, po podacima UN-a.

U nasilju širom zemlje u ponedjeljak su poginule 93 osobe, među kojima 41 civil, 33 vojnika i 19 pobunjenika.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton počinje u utorak dugu turneju po Africi, tijekom koje će posjetiti i Južni Sudan, najmlađu državu svijeta stvorenu prije godinu dana, priopćio je u ponedjeljak navečer State Department. Clinton će u utorak otputovati u Senegal, prvu postaju jedanaestodnevnog putovanja koje će ju odvesti i u Ugandu, Keniju, Malavi i Južnoafričku Republiku, dodaje u priopćenju glasnogovornica državne tajnice Victoria Nuland. Nije isključen i posjet drugim odredištima. Sjedinjene Države žele pridonijeti "razvoju demokratskih ustanova i gospodarskom rastu" te "promicati mir i sigurnost u Africi", po priopćenju. Američki predsjednik Barack Obama objavio je u lipnju strategiju za razvoj Afrike, s ciljem jačanja sigurnosti i demokracije na tom kontinentu kojemu prijete Al Kaida i kineska gospodarska ofenziva. Bijela kuća želi se usredotočiti na četiri zadaće: razvoj demokratskih ustanova, poticanje rasta i ulaganja, zalaganje za mir i sigurnost te promicanje razvoja.

LJUBLJANA - Zbog dugotrajne suše u priobalnom dijelu Slovenije u utorak su uvedene mjere privremene zabrane korištenja vode za pranje ulica, zalijevanje i punjenje bazena, a u pripremi je opskrba stanovništva vodom preko vatrogasnih cisterni ako bi se suša nastavila. "Stanje na crpilištima je kritično, te molimo potrošače da vodu koriste samo za ono što je najnužnije", izjavila je za Slovensku televiziju glasnogovornica Rižanskog vodovoda iz Kopra Sara Milenkovski. Dodala je da je zbog dugotrajne suše "alarmantno" stanje vodostaja rijeke Rižane koji je glavno crpilište pitke vode za taj dio Slovenije. Denis Glavina iz koparske vatrogasne brigade rekao je da imaju u pripremi vozila s cisternama u slučaju da se suša nastavi, zbog čega bi bile potrebne dodatne redukcije. Slovenski mediji navode da bi idućih dana taj dio zemlje mogao doći u situaciju da se pojedini krajevi povremeno isključuju iz vodovodne mreže, a zadnja takva redukcija bila je 1987. godine.

SYDNEY - Australska policija zaplijenila je 306 kg metamfetamina i 252 kg heroina, što je dosad najveća zapljena droge u toj zemlji, te razbila mrežu krijumčara u Hong Kongu, izvijestila je u utorak. Vrijednost droge je oko 500 milijuna australskih dolara (429 milijuna eura), dodaje policija. Uhićeno je sedam osoba: četiri Hongkonžanina i tri Australca. Ovo je najveća zapljena metamfetamina (poznatog i pod nazivom "ice") i treća po količini zapljena heroina u Australiji. Mreža je razbijena zahvaljujući informacijama Američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA). Kristalizirani metamfetamin, koji je lako proizvesti, kemijski stimu lira središnji živčani sustav, poput amfetamina, ali je puno snažniji. U Tajlandu, gdje je poznat kao "jaba" ("pilula ludosti") izaziva, kako svjedoče korisnici, euforiju i povećanje spolnog nagona te daje osjećaj moći koji se može prometnuti u agresivnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙