FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSKVA - Zapad uvjerava Rusiju da pruži politički azil sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu nakon što je sklopljen međunarodni sporazum u subotu u Ženevi o načelima političke tranzicije u Siriji, piše u srijedu ruski dnevnik Kommersant. "Zapadne zemlje i ponajprije SAD čine napore u uvjeravanju Moskve da primi sirijskog čelnika i pruži mu politički azil", piše dnevnik citirajući ruski diplomatski izvor. No, "mi nismo planirali niti planiramo primiti Asada" u Rusiju, izjavio je taj izvor. Zapadni diplomatski izvor nije ni potvrdio ni opovrgao Kommersantu informacije o tom "nametljivom prijedlogu" koji je iznesen Moskvi. SAD tumači usvajanje sporazuma u Ženevi kao "neizravni pristanak Moskve na odlazak al-Asada", tvrdi Kommersant.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu na sklapanje obvezujućeg sporazuma kojim bi se reguliralo svjetsko tržište oružja, vrijedno više od 60 milijardi dolara. "Nemamo mulitilateralni sporazum globalnog dosega koji bi se odnosio ne konvencionalno oružje", rekao je on na prvoj konferenciji UN-a koja će se baviti nacrtom ugovora o trgovini konvencionalnim oružjem u svijetu. "Naš cilj je jasan. Robustan i pravno obvezujući sporazum o trgovini oružjem koji će imati stvaran učinak na živote milijuna ljudi koji pate zbog posljedica oružanih sukoba, represije i oružanog nasilja", izjavio je glavni tajnik UN-a.

LIMA - Dvije osobe su poginule a 21 je ozlijeđena u srijedu u sukobima peruanske policije i prosvjednika koji se protive otvaranju rudnika zlata u sjevernoj regiji Cajamarca. Prosvjednici od studenoga 2011. blokiraju otvaranja 5 milijardi vrijednog projekta rudnika zlata jer kažu da će izazvati onečišćenje tla i izvora vode te da ne donosi dovoljno ekonomskih pogodnosti lokalnoj zajednici. Predsjednik regije Cajamarca Gregorio Santos optužio je vlast predsjednika Ollanta Humale rekao je da prioritet daje rudarskoj industriji na štetu seljaka koji ni ranije nisu imali koristi od gospodarskog razvoja zemlje. Humala kaže da je projekt od životne važnosti za zemlju jer će stvoriti tisuće novih radnih mjesta i donijeti prihode od poreza.

BEČ - Svjetska operacija policije protiv pedofila u 141 zemlji omogućila je identifikaciju stotina pedofila na Internetu, objavila je u srijedu ujutro austrijska savezna pravosudna policija Bundeskriminalamt. Nazvana kodnim imenom "Carole" i započeta prije gotovo godinu dana, policijska operacija je omogućila samo u Austriji identifikaciju 272 pedofila koji su na Internetu puštali video sadržaje pedofilskog karaktera. Radi se o najvažnijoj policijskoj operaciji protiv mreža pedofila na Internetu ikad ostvarenoj u Austriji i bez sumnje u svijetu. Policija trenutno pretražuje sav zaplijenjeni materijal a dodatne pojedinosti bit će objavljene naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙