FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TUNIS

Vladajuća tuniska stranka, islamistička Ennahda, usvojila je u nedjelju na kraju četverodnevnog stranačkog kongresa "centristički" i "umjereni" program političkog djelovanja. Čelnik i suosnivač Ennahde Rašid Ganuši, vrlo utjecajan na tuniskoj političkoj sceni iako ne zauzima nijedan službeni položaj, ponovio je nekoliko puta zadnjih dana da Ennahda, prvotno inspirirana egipatskim Muslimanskim bratstvom, mora postati "umjerena" vladajuća stranka. Na konferenciji za tisak predsjednik kongresa i ministar zdravstva Abdelatif Meki potvrdio je da je tisuću zastupnika okupljenih u Le Kramu, u sjevernom predgrađu Tunisa, usvojilo tekst koji potvrđuje tu orijentaciju. Stranački program, koji nije objavljen, "jača umjerenu i centrističku orijentaciju stranke, te zabranjuje ekstremizam", rekao je jedan dužnosnik.

ALEKSANDRIJA

Prosvjednici su u nedjelju bacali razne predmete na konvoj američke državne tajnice Hillary Clinton tijekom posjeta Aleksandriji na sjeveru Egipta. Prosvjednici su skandirali "Monica, Monica", aludirajući na seksualni skandal s Monicom Lewinsky koji je izbio krajem devedesetih kad je Hillarin suprug Bill Clinton bio predsjednik SAD-a. Bacali su rajčice, cipele i boce s vodom pri dolasku konvoja pod policijskom pratnjom u konzulat SAD-a koji je Clinton posjetila povodom njegova ponovnog otvaranja. Američki dužnosnik kazao je da automobil u kojem se nalazila Clinton nije pogođen. Nije jasno tko su prosvjednici protiv Clinton, ali čini se da je prosvjed povezan sa sumnjama u Egiptu da je SAD pomogao Muslimanskom bratstvu da pobijedi na izborima u zemlji nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka 2011.

TOKIO

Evakuirano stanovništvo nakon poplava na jugozapadu Japana počelo se vraćati kućama u ponedjeljak i pokušavalo očistiti nastambe pune blata, dok se broj mrtvih i nestalih procjenjuje na 32 prema najnovijim podacima. Televizijske snimke prikazivale su stanovnike kako izbacuju blato lopatama iz kuća a mehaničkim pomagalima čiste ceste od stabala i otpada koji priječe prolaz. Vlasti su u nedjelju ukinule naredbu o evakuaciji za 400.000 osoba na otoku Kyushuu, zahvaćenom olujnim kišama od srijede navečer do subote. Kiša je izazvala bujice blata u gradu Asou, u podnožju vulkana, pri čemu je poginulo dvadesetak osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙