FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SREBRENICA - Tisuće ljudi stižu u Srebrenicu od ranih jutarnjih sati kako bi sudjelovali na komemoraciji posvećenoj žrtvama genocida što su ga nad Bošnjacima tog područja u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Deseci autobusa i stotine osobnih automobila preplavili su ceste koje vode ka Srebrenici a organizatori očekuju kako bi se unatoč očekivanoj iznimnoj vrućini tijekom dana u tom mjestu moglo okupiti i više od četrdeset tisuća ljudi. Sudjelovanje u komemoraciji najavio je i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. Komemoracija će ovoga puta imati isključivo vjerski karakter i neće biti govora političara osim načelnika općine Ćamila Durakovića.

SREBRENICA - Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj je izjavi u povodu 17. obljetnice genocida u Srebrenici izrazio svoje suosjećanje s obiteljima ubijenih Srebreničana te je osudio pokušaje da se niječe razmjer i karakter počinjenih zločina a istodobno je istaknuo kako će ime tog grada ostati zauvijek simbolom najmračnijih zbivanja iz 20. stoljeća. "11. srpnja odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća", stoji u Obaminoj izjavi dostavljenoj Hini iz američkog veleposlanstva u Sarajevu. "Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se niječe nepobitna činjenica da je to bio genocid", ističe se u poruci američkog predsjednika.

TOKIO - Japan je u srijedu uputio prosvjed Kini jer su njeni patrolni brodovi ušli u područje oko spornih otoka u Južnom kineskom moru koje Japanci zovu Senkaku a Kinezi Diaoyu. Glavni tajnik vlade Osamu Fujimura rekao je da su tri broda kineske Državne uprave za oceane, koja djeluje u sklopu ministarstva teritorija i prirodnih izvora, uplovila u područje oko tih nenaseljenih otoka. Kineska agencija Xinhua javila je da su brodovi u "misiji zaštite ribljeg fonda u kineskom isključivom gospodarskom pojasu". Otoci, na koje polažu pravo Kina, Japan i Tajvan, nalaze se na području bogatom ribom i sa potencijalno bogatim izvorištima nafte i plina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙