FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BURGAS - Napadač samoubojica, koji je u srijedu počinio napad na izraelske turiste u bugarskoj zračnoj luci i u kojemu je, osim njega, smrtno stradalo pet izraelskih državljana i bugarski vozač, napad je izveo s tri kilograma TNT eksploziva, izjavio je u petak navečer u programu javne televizije BNT bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov. TNT je jedna od glavnih komponenata vojnih bombi, a često je koriste i militantne grupe."Analiza materijala prikupljenog na mjestu eksplozije nastavlja se, a nastavljamo i rad na otkrivanju identiteta napadača na temelju otisaka pristiju i uzoraka DNK", rekao je Cvetanov.U istrazi koju vode bugarski istražitelji sudjeluje i američki stručnjak za eksplozive i član Interpola.

BEJRUT - Najmanje je 128 osoba u petak smrtno stradalo u nasilju u Siriji, prvoga dana ramazanskog posta, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, a službeni sirijski izvori izvijestili su kako je šef Asadove tajne službe u petak podlegao ozljedama zadobivenim u napadu bombaša samoubojice počinjenom u srijedu u zgradi službe nacionalne sigurnosti, pri čemu su poginula još trojica visokih dužnosnika i Asadovih bliskih suradnika. Među ubijenima u Siriji u petak je 85 civila, 26 vojnika i 17 ustanika. Na području oko Damaska ubijeno ih je najviše - 25 civila, kojima je danas ondje odana počast. U Homsu ih je ubijeno 15, a u pokrajini Idleb 12 civila. I ondje je odana počast smrtno stradalim stanovnicima. U pokrajini Dera ubijeno je jedanaest civila i dva ustanika. Tijekom prosvjeda koji se tradicionalno održavaju petkom u četvrti Damaska Džobar prosvjednici su isticali transparente na kojima je pisalo: "Strpite se stanovnici Damaska, jer pobjeda je blizu", a demonstranti u pobunjeničkom gradu Dumi, blizu Damaska izvikivali su: "Slobodna sirijska vojska razbit će Asadovu glavu!"

MOSTAR - Bosna i Hercegovina postigla je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sporazum o novom dvogodišnjem zajmu vrijednom pola milijarde eura kojim će popuniti rupe u proračunu i servisirati obveze koje će na naplatu stići iduće godine, rekao je voditelj misije MMF-a za BiH Costas Christou, napomenuvši da će konačnu odluku o odobravanju novog stand-by aranžmana dati vodeći ljudi MMF-a tijekom zasjedanja Glavnog odbora u rujnu. "Sporazum je usuglašen na operativnoj razini, a prije nego što ga podnesemo na razmatranje Izvršnom odboru, mora ga odobriti naša uprava", rekao je Christou, rekavši da bi prve tranše zajma, ako bude potvrđen u rujnu, mogle stići već ove godine, ali će vlasti BiH prije toga morati ispuniti određene obveze. Kako su u petak priopćili iz misije MMF-a u BiH, Christou je istaknuo kako kriza u Eurozoni negativno utječe na izvoz iz BiH i priljev kapitala zbog čega joj je potrebna financijska potpora. Dodao je da domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti ističući da su ekonomske slabosti dovele do slabije naplate poreza te povećanja pritisaka na javne financije. MMF ocijenjuje preoptimističnom predviđanja da bi BiH u 2012. mogla ostvariti nultu stopu gospodarskog rasta. Zbog toga MMF očekuje da vlasti u BiH provedu potrebne mjere kojim bi se smanjila ranjivost domaćeg gospodarstva uslijed pogoršanja vanjskog okruženja, rastućih financijskih pritisaka i pratećih rizika.

ZAGREB - Hrvatska je teškom borbom ostvarila svoj san o neovisnosti, a danas šalje svoje postrojbe u svijet, donira potrebitima i pomaže u tranziciji drugim zemljama i narodima, istaknuo je u petak u Zagrebu u govoru u Starogradskoj vijećnici glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Ban je u petak stigao u trodnevni posjet Hrvatskoj u povodu 20. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo UN-a, a u sklopu šire turneje po zemljama regije. Glavni tajnik je u govoru podsjetio na 90-te godine 20. stoljeća kada je Hrvatska bila u ratu, kada su tisuće građana ovisile o vanjskoj pomoći i kada je u njoj djelovalo pet različitih misija UN-a. "Razumijem da mnogi u Hrvatskoj nisu u početku polagali puno nade u UN. No, sve dublji angažman Hrvatske snažan je dokaz vjere u svjetsku organizaciju", rekao je Ban ističući da su dobre veze "zapečačene operacijom UNTAES" kojom je istočna Slavonija reintegrirana u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Osim ideja i resursa, kazao je Ban, Hrvatska daje i aktivne snage na terenu i hrvatski vojnici kao "plave kacige" služe u devet misije UN-a, od Cipra i istočnog Timora, do Liberije i trenutno najvećeg svjetskog žarišta Sirije. Glavni tajnik je izdvojio trojicu Hrvata - svoga pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića, hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, te bivšeg košarkaša Tonija Kukoča kao pojedince koji posebno promiču vrijednosti svjetske organizacije. Izdvojio je tri područja na kojima Hrvatska može dati doprinos UN-u: potpora zemljama u tranziciji, poštivanje ljudskih prava i održivi razvoj.

HAAG - Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pozvalo je u petak tužiteljstvo da razradi svoje teze o mogućoj krivnji generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti. Smatrajući da dodatne informacije o mogućnosti proglašenja njihove krivnje po alternativnim oblicima odgovornosti mogu pomoći u pravednoj odluci o njihovim žalbama, Žalbeno vijeće tužiteljstvu daje rok do 10. kolovoza za podnesak kojim će objasniti vjeruje li da dvojica generala mogu biti odgovorna po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata. Podnesak bi se trebao baviti time "da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti", navodi se u nalogu Žalbenog vijeća objavljenog u petak poslijepodne. Žalbeno vijeće u podnesku ističe da ovaj nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala nepravomoćno osuđenih prošle godine za zločine u Oluji na 24 odnosno 18 godina zatvora. Vijeće je do 31. kolovoza dalo rok obrani dvojice generala da odgovore na podneske tužitelja o alternativnoj odgovornosti. Žalbeno vijeće Haškoga suda prema planu rada pravomoćnu bi presudu trebalo objaviti krajem godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙