FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijjeta do 4,30 sati.

LONDON - Mianmarska parlamentarna zastupnica Aung San Suu Kyi postala je u četvrtak druga osoba poslije kraljice Elizabete II. koja je održala govore pred obama domovima britanskog parlamenta, a tu je rijetku čast ona iskoristila da zatraži pomoć da njezina zemlja postane demokratska. Dobitnica Nobelove nagrade za mir, sitna 67-godišnjakinja u Westminster Hallu dočekana je ovacijama, a predstavljena kao "savjest jedne države i junakinja ljudskog roda". "Imamo priliku ponovno uspostaviti pravu demokraciju u Burmi. tu smo priliku desetljećima čekali", rekla je u govoru na forumu koji je prije bio rezerviran samo za šefove država poput Nelsona Mandele i Baracka Obame. "Ako ovaj put to ne napravimo kako treba, možda će opet proći desetljeća do nove slične prilike", upozorila je. Mianmar je bivša Burma, a Suu Kyi svoju zemlju naziva Burmom. Suu Kyi u Britaniji je u sklopu 17-dnevne europske turneje.

MOSKVA - Rusija je u čevrtak priznala da je brod koji je zaustavljen u britanskim vodama prevozio helikoptere i protuzrakoplovne sustave za Siriju. Teretni brod Alaed zaustavljen je u utorak kod obale Škotske nakon što mu je osiguravajuća kuća otkazala policu osiguranja a zatim je otplovio prema Rusiji. Tada su mediji prenosili da brod prevozi u Siriju helikoptere tipa Mi25. "Brod je prevozio protuzrakoplovne sustave koji se mogu koristiti samo za obranu od vanjske agresije a ne protiv mirnih demonstranata...i prevozio je tri popravljena helikoptera", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Aktivisti iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava obavili su da je u 15-mjesečnoj pobuni dosad poginulo 15.026 osoba, uglavnom civila.

BERLIN - Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), zbog čega će potonji kasnije stupiti na snagu, doznaje se u četvrtak iz ureda predsjednika u Berlinu. Njemački ustavni sud zatražio je od predsjednika da odgodi potpisivanje ugovora kako bi mogao proučiti eventualni prigovor stranke krajnje ljevice Die Linke na tekst, zbog čega ESM neće moći stupiti na snagu 1. srpnja kao što je bilo planirano. Glasovanje u njemačkom parlamentu predviđeno je za 29. lipnja, bez potpisa predsjednika Gaucka, pa tako dokument koji odobre parlamentarci neće imati pravnu snagu. Gauck će staviti svoj potpis tek kada ustavni sud prouči prigovor koji je Die Linke najavio na tekst, za što će trebati dva do tri tjedna, rekao je glasnogovornik suda za agenciju France Presse.

RIO DE JANEIRO - Greenpeace je u četvrtak, u okviru summita za održivi razvitak Rio+20, počeo kampanju za očuvanje Arktika i zabranu otvaranja naftnih bušotina i industrijskog ribolova na tom području, u kojoj sudjeluju glumci, redatelji, rock zvijezde i poslovni ljudi. Kako navodi ta organizacija za očuvanje prirode, u kampanji, jednoj od najambicioznijih koje je dosad organizirala, sudjeluje "sto uglednih osoba iz čitavog svijeta", čija će se imena ispisati na "arktičkom svitku". Za kampanju želi pridobiti "najmanje milijun imena", za što joj, ističe Kumi Naidoo, glavni direktor Greenpeace internationala, neće trebati više od par mjeseci. Greenpeace će tada položiti svitak na dno Sjevernoga pola, 4 km ispod leda. "Zastava za budućnost" koju su osmislili mladi, označavat će mjesto gdje je svitak pohranjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙