FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MADRID

Golemo mnoštvo preplavilo je u četvrtak navečer središte Madrida odlučno se protiveći novim mjerama štednje španjolske vlade, povećanju PDV-a i rezanju proračuna koji pogađa zaposlenike u javnom sektoru i nezaposlene. Pred kraj prosvjednog okupljanja izbili su izgredi pa je specijalna policija palicama i gumenim mecima pokušala rastjerati sudionike. Šest osoba je lakše ozlijeđeno a sedam je uhićeno, javila je policija. "Ruke u zrak, ovo je prepad", izvikivali su prosvjednici koji su se okupili nekoliko sati ranije, polagano šetajući u povorci glavnim prometnicama, preuzimajući slogan što se prometnuo u poziv na ujedinjenje prosvjednika koji sve češće izlaze na ulicu otkako je vlada 11. srpnja najavila mjere kojima kani uštedjeti 65 milijarda eura. U Madridu se okupilo više stotina tisuća ljudi, izvijestili su novinari na licu mjesta. Sindikati su pozvali na prosvjede u 80 gradova, pod geslom "Žele uništiti zemlju. Moramo ih spriječiti".

PEKING

Najnovijim nacrtom rezolucije zapadnih zemalja u UN-u kojom se Siriji žele uvesti sankcije, htjelo se dobiti dopuštenje za vojnu intervenciju u toj zemlji, ocijenio je u petak Narodni dnevnik, službeno glasilo komunističke stranke na vlasti u Kini. U tom nacrtu koji su podnijeli Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka, Portugal i Velika Britanija, i koji su u četvrtak blokirale Rusija i Kina, Damasku se prijeti gospodarskim sankcijama ako se sirijske snage u idućih deset dana ne prestanu koristiti teškim oružjem u borbi s oporbom. No, kako piše kineski list, "pokušavajući progurati taj nacrt u UN-ovu Vijeću sigurnosti Zapad je htio dobiti zeleno svjetlo za vojnu intervenciju". Takvo tumačenje koje dijeli i ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin, odbija francuski veleposlanik Gerard Araud. Kina ne želi da "takozvana 'odgovornost za zaštitu' bude opravdanje za neointervencionizam i poticanje na promjenu režima", upozorava Narodni dnevnik.

CILVEGOZU

Sirijski pobunjenici zauzeli su u četvrtak jedan granični prijelaz prema Turskoj i sve granične prijelaze prema Iraku, izvijestile su agencije, nanijevši novi težak udarac režimu predsjednika Bašara al-Asada. Pobunjenici su u četvrtak nakon sukoba s vojnicima lojalnim predsjedniku Asadu, preuzeli nadzor nad svim zgradama sirijske carine i pograničnih službi na prijelazu Bab al-Hawa koji su u posljednjih 10 dana nekoliko puta pokušavali zauzeti, rekli su pobunjenici i Sirijski opservatorij za ljudska prava, prenijela je agencija Reuters. Bab al-Hawa je važan trgovinski prijelaz prema Turskoj. U ofenzivi na istoku Sirije pobunjenici su u četvrtak zauzeli sve granične prijelaze prema Iraku, dok vojska svoje snage usmjerava na Damask gdje vodi sve žešće borbe s pobunjenicima.

WASHINGTON

Nova anketa američke TV mreže CBS News i dnevnog lista The New York Times, objavljena u četvrtak, pokazala je da se vjerojatni republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney nalazi u minimalnom vodstvu ispred predsjednika Baracka Obame, s 47 prema 46 posto glasova, uz četiri posto neodlučnih birača. Ostali rezultati tog ispitivanja raspoloženja američkih birača, tri i pol mjeseca prije predsjedničkih izbora, pokazali su da Romney vodi među muškarcima s osam postotaka prednosti, dok Obama vodi među ženama s pet postotnih bodova. Obamini pristaše "snažnije" ga podupiru, s 52 posto koji tako odgovaraju, dok je samo 29 posto izjavilo da "snažno" podržava Romneya. Više od trećine registriranih birača reklo je da podupire Romneya jer im se ne sviđa Obama, dok je samo osam posto anketiranih izjavilo da podupire Obamu zbog odbojnosti prema Romneyu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙