FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

CILVEGOZU - Sirijski pobunjenici zauzeli su u četvrtak jedan granični prijelaz prema Turskoj i sve granične prijelaze prema Iraku, izvijestile su agencije, nanijevši novi težak udarac režimu predsjednika Bašara al-Asada. Pobunjenici su u četvrtak nakon sukoba s vojnicima lojalnim predsjedniku Asadu, preuzeli nadzor nad svim zgradama sirijske carine i pograničnih službi na prijelazu Bab al-Hawa koji su u posljednjih 10 dana nekoliko puta pokušavali zauzeti, rekli su pobunjenici i Sirijski opservatorij za ljudska prava, prenijela je agencija Reuters. Bab al-Hawa je važan trgovinski prijelaz prema Turskoj. U ofenzivi na istoku Sirije pobunjenici su u četvrtak zauzeli sve granične prijelaze prema Iraku, dok vojska svoje snage usmjerava na Damask gdje vodi sve žešće borbe s pobunjenicima. Zamjenik iračkog ministra unutarnjih poslova je rekao da su borci Slobodne sirijske vojske zauzeli sve prijelaze na granici dvije zemlje i dodao da Bagdad, nakon surove odmazde pobunjenika nad pripadnicima sirijske vojske, razmatra zatvaranje granice. "Svi granični prijelazi između Sirije i Iraka su pod nadzorom Slobodne sirijske vojske", rekao je Adnan al-Asadi. Asadi je rekao da su irački graničari vidjeli kako su pobunjenici zauzeli prijelaz, zarobili sirijskog pukovnika i potom mu odsjekli ruke i noge. "Onda su pogubili 22 sirijska vojnika pred očima iračkih vojnika". "Ako se to stanje nastavi zatvorit ćemo cijelu granicu prema Siriji", dodao je Asadi.

WASHINGTON/ZAGREB - Nova anketa američke TV mreže CBS News i dnevnog lista The New York Times, objavljena u četvrtak, pokazala je da se vjerojatni republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney nalazi u minimalnom vodstvu ispred predsjednika Baracka Obame, s 47 prema 46 posto glasova, uz četiri posto neodlučnih birača. Ostali rezultati tog ispitivanja raspoloženja američkih birača, tri i pol mjeseca prije predsjedničkih izbora, pokazali su da Romney vodi među muškarcima s osam postotaka prednosti, dok Obama vodi među ženama s pet postotnih bodova. Obamini pristaše "snažnije" ga podupiru, s 52 posto koji tako odgovaraju, dok je samo 29 posto izjavilo da "snažno" podržava Romneya. Više od trećine registriranih birača reklo je da podupire Romneya jer im se ne sviđa Obama, dok je samo osam posto anketiranih izjavilo da podupire Obamu zbog odbojnosti prema Romneyu. Republikanci pokazuju više entuzijazma prema izborima. Otprilike polovica kaže da su veći entuzijasti nego kod prošlih izbora, u usporedbi sa samo 27 posto demokrata. Anketa je provedena telefonski od 11. do 16. srpnja na nacionalnom uzorku od 1.089 odraslih osoba, uz marginu greške od plus ili minus tri posto.

TUNIS - Svrgnutog tuniskog predsjednika Zina el Abidina Ben Alija vojni je sud u Tunisu u četvrtak u odsutnosti osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog suučesništva u ubojstvima prosvjednika tijekom ustanka u kojem je u siječnju 2011. srušen njegov režim. Ben Ali je osuđen zbog suučesništva u ubojstvima 43 prosvjednika, a osim protiv njega proces se vodio i protiv 40-ak njegovih nekadašnjih dužnosnika, uključujući i generala Alija Seriatija, načelnika predsjedničke službe sigurnosti, koji je osuđen na 20 godina zatvora. Bivši ministar unutarnjih poslova Rafik Belhaj Kacem je osuđen na 15 godina dok je optužnica protiv Ahmeda Fria, također bivšeg ministra unutarnjih poslova, odbačena. Svrgnuti predsjednik Ben Ali, koji je u egzilu u Saudijskoj Arabiji, u odsutnosti je već osuđen na više teških kazni.

KABUL - Pakistan i Afganistan su se u četvrtak složili nastaviti redovne razgovore o afganistanskom mirovnom procesu a pakistanski premijer je obećao pomoći dogovoriti sastanke između predstavnika Afganistana i talibana. Nakon jednodnevnih razgovora u Kabulu, u koje je bio uključen i britanski premijer David Cameron koji se nalazi u posjetu, pakistanski premijer Radža Pervez Ašraf i afganistanski predsjednik Hamid Karzai su rekli da su se dogovorili nastaviti sastanke Mirovnog povjerenstva. Rad povjerenstva koje okuplja političke i vojne čelnike obje zemlje prošle je godine bio obustavljen nakon ubojstva bivšeg afganistanskog predsjednika i mirovnog izaslanika Burhanudina Rabanija s obzirom da su afganistanski dužnosnici optuživali Pakistan za upletenost u ubojstvo. Pakistan se smatra ključnim za stabilnost Afganistana, no afganistanski su dužnosnici otvoreno optuživali Islamabad da ne čini mnogo kako bi im pomogao doći do viših čelnika talibana za koje Kabul tvrdi da su u Pakistanu. Pakistan odbacuje te tvrdnje kao i tvrdnju da su na njegovom teritoriju vođe pobunjenika. "Pakistan pomaže posredujući... Ako to Pakistan može na bilo koji način olakšati mi ćemo to učiniti", rekao je Ašraf novinarima u predsjedničkoj palači u Kabulu.

MOSTAR - Irački znanstvenici u oblasti DNK analize sudjelovali su u obuci Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u BiH kako bi pomogli u identificiranju više stotina tisuća osoba koje su nestale tijekom režima Sadama Huseina, priopćeno je u četvrtak iz ICMP-a. Po navodima iz ICMP-a obuka o testiranju identiteta kroz DNK analizu uslijedila je nakon nekoliko godina rada na izgradnji iračkih institucija koje se bave traženjem i identifikacijom preko četvrtine milijuna nestalih osoba u ovoj zemlji. Pri tome su uspostavljena dva ICMP-ova ureda u Bagdadu i Erbilu u kojima je obučeno 170 iračkih stručnjaka za ekshumaciju posmrtnih ostataka. Irački stručnjaci u BiH su se upoznali s radom DNK laboratorije u Sarajevu i Odjela za koordinaciju identifikacija u Tuzli gdje su im održane prezentacije i obuka o utvrđivanju genetskih profila te proceduri pronalaženja obiteljskih veza između genetskih profila, te o važnosti čuvanja kaznenih dokaza tijekom rada u laboratoriju. Obuka iračkih znanstvenika u BiH provedena je uz financijsku pomoć američkog State Departmenta, navodi ICMP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙