FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

TEHERAN

Iran oštro osuđuje "svaki teroristički čin", rekao je u četvrtak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u vezi sa samoubilačkim protuizraelskim napadom u Bugarskoj, za koji je Izrael optužio Iran i libanonski šijitski Hezbolah. "Iranska Islamska Republika, najveća žrtva terorizma, drži da je ugrožavanje života nedužih ljudi (...) nehuman čin i oštro ga osuđuje", rekao je Ramin Mehmanparast, a prenijela je iranska televizija na arapskom Al-Alam. "Iran osuđuje svaki teroristički čin u svijetu", dodao je. "Cionistički režim, koji je odgovoran za terorističke napade u Libanonu i u Palestini te na iranske nuklearne znanstvenike, spremno i bez razloga optužuje druge zemlje kako bi prikrio vlastitu terorističku narav", optužio je Mehmanparast.

BURGAS

Bombaš samoubojica koji je u srijedu u zračnoj luci u Burgasu, na Crnome moru, napao autobus s izraelskim turistima, što je prvi takav napad u Bugarskoj, snimljen je nadzornom kamerom čije su snimke objavile vlasti. Dan nakon napada za koji Izrael optužuje Iran i u kojemu je poginulo najmanje pet izraelskih turista, bugarski vozač autobusa i sam bombaš, a 32 osobe su ranjene, među kojima tri teško, bugarske televizijske mreže objavile su snimku, uputivši poziv očevicima. Na videosnimci se vidi muškarac kako hoda amo-tamo u čekaonici zračne luke: riječ je o mladiću sitnije građe, bijelcu, plave kose do ramena. Odjeven je u plavu košulju kratkih rukava, plavu sportsku kapu, majicu, bijele čarape i tenisice. Šetao je čekaonicom s velikim crnim ruksakom i laptopom. Po podacima bugarskih vlasti, bombaš je putovao s krivotvorenom vozačkom dozvolom izdanom u Michiganu, u SAD-u. Bugarski istražitelji češljaju zračnu luku i ispituju sve moguće svjedoke u potrazi za tragovima.

ZAGREB

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, na sastancima Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za opće poslove Europske unije (GAC), priopćeno je u četvrtak iz MVEP-a. Ministrica Pusić sudjelovat će u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove, a predviđen je i sastanak šefice hrvatske diplomacije s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom. Drugog dana boravka u Bruxellesu, ministrica Pusić sudjelovat će na sastanku Vijeća za opće poslove.

ZAGREB

Hrvatski državni vrh uputio je izraelskim čelnicima izraze sućuti zbog terorističkog napada na autobus izraelskih turista u bugarskom gradu Burgasu, u kojem je poginulo šest Izraelaca, jedan Bugar i napadač. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović tim je povodom uputio poruku sućuti predsjedniku Države Izrael Shimonu Peresu. "Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo ovaj stravičan barbarski čin i ujedno iskazujemo duboku solidarnost s izraelskim narodom. Molim Vas da izraze naše najiskrenije sućuti prenesete obiteljima žrtava ovog tragičnog događaja kao i svim građanima prijateljske Države Izrael", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je predsjedniku izraelskoga Knesseta Reuvenu Rivlinu izraze sućuti za stradale u terorističkom napadu, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je izraze sućuti izraelskom ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu i bugarskom ministru vanjskih poslova Nikolaju Mladenovu.

MOSKVA

Visoki islamski dužnosnik u većinski muslimanskoj ruskoj regiji Tatarstanu ranjen je u napadu bombom a njegov zamjenik ubijen je gotovo istodobno u četvrtak u zasebnom incidentu, što je potreslo pokrajinu koju se doživljava kao primjer vjerske tolerancije u Rusiji. Tatarstanski muftija Ildis Faizov hospitaliziran je nakon tri snažne eksplozije koje su ga izbacile iz vozila u glavnom gradu Kazanu, priopćio je savezni ruski ured za istrage. Kazan je oko 735 kilometara istočno od Moskve. U isto vrijeme njegov zamjenik muftija Valiula Jakupov ustrijeljen je pred svojim domom, objavio je ured. Militanti koji se bore za stvaranje islamske države u tom većinski muslimanskom području nerijetko napadaju umjerene muslimanske vođe.

SARAJEVO

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine proglasili su u četvrtak ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa zahtjev predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande za smjenu dva ministra i jednog doministra iz reda SDA. Odluku o smjeni ministara obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića, koju je zbog raspada vladajuće koalicije u kojoj je bila i SDA donio Bevanda, ranije je potvrdio Zastupnički dom parlamenta BiH, no da bi stupila na snagu mora je potvrditi i Dom naroda. Dnevnim redom sjednice tog doma, zakazane za četvrtak, bila je predviđena i rasprava o ovoj točki, no zastupnici SDA najprije su se usprotivili da se o njoj uopće raspravlja, a zatim su najavili kako će pokušaj smjene smatrati ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

RANGUN

Mianmar je u četvrtak odao počast ocu oporbene čelnice Aung San Suu Kyi i još osmorici ubijenih tijekom borbe za neovisnost, na svečanosti koja je još jedan dokaz promjena u toj zemlji. Potpredsjednik Sai Mauk Kham je na svečanosti odao počast generalu Aung Sanu i njegovim suborcima ubijenim 19. srpnja 1947. nekoliko mjeseci prije nego što je Velika Bitanija i službeno odobrila neovisnost zemlje. Prisutnost jednog visokog državnog dužnosnika na svečanosti u Mauzoleju mučenika u bivšem glavnom gradu također znači promjenu s obzirom na to da je tijekom ranijih obilježavanja ovog događaja, u potpunoj diskreciji, obično sudjelovao samo gradonačelnik Ranguna. Događaj je izravno prenosila i državna televizija, što je još jedan znak promjena u zemlji u kojoj je na vlasti do ožujka 2011. bila vojna hunta. Vlada koju vodi predsjednik Thein Sein oslobodila je nekoliko stotina političkih zatvorenika i dopustila Suu Kyi da se vrati u središte političkog života zemlje. Nakon svečanosti, Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade položila je cvijeće u mauzoleju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙