FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale u očekivanju Bernankeova govora

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama u utorak su blago ojačale zahvaljujući nadi investitora da bi slabi američki pokazatelji mogli potaknuti čelnika Feda Bena Bernankea da poduzme nove monetarne poticaje za američko gospodarstvo.

Frankfurtski DAX indeks oko podneva bio je u plusu 0,32 posto na 6.586 bodova, a pariški CAC 0,32 posto na 3.189 bodova, dok je londonski FTSE indeks oslabio 0,4 posto na 5.639 bodova.

U utorak i srijedu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke izvijestit će Kongres o stanju u gospodarstvu, pa se ulagači nadaju signalima o pokretanju trećeg kruga otkupa državnih obveznica kako bi se povećala likvidnosti, potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

"Dok ne dobijemo jasniji uvis u situaciju u ključnim gospodarstvima, tržišta se neće brzo kretati ni u jednom smjeru", kazao je Richard Jeffrey iz tvrtke Cazenove Capital Management.

Slab volumen trgovanja, kao i rast cijena defanzivnih farmaceutskih dionica ponovno su istaknuli oprez ulagača. Cijena dionice Akzo Nobela skočila je 1,4 posto.

Međutim, apetit investitora za rizikom poboljšat će se ako Bernanke najavi novo kvantitativno popuštanje i to ponajviše zbog slabog podatka o prometu u maloprodaji te snižavanja globalne prognoze rasta Međunarodnog monetarnog fonda, smatraju analitičari.

U međuvremenu, dužnički problemi eurozone negativno utječu na procjene profitabilnosti kompanija. Proizvođač telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent zabilježio je pad cijene dionice za više od 12 posto, nakon što je objavio da neće postići ciljanu dobit u 2012. zbog gubitka od 40 milijuna eura u drugom tromjesečju. Njegovi rezultati negativno su utjecali i na cijenu dionica Nokije, koja se spustila za 4 posto.

Sezona objava poslovnih rezultata europskih kompanija tek je započela. Do ponedjeljka navečer svega je 4 posto izlistanih kompanija izvijestilo o poslovnim rezultatima, pri čemu je njih 75 posto ispunilo ili premašilo očekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je danas 0,35 posto na 8.755 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙