FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zarade kompanije pritisnule europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama danas su blago oslabile, nakon šest tjedana dobitaka, i to zbog znakova da je dužnička kriza eurozone utjecala na zarade kompanija u drugom tromjesečju.

Londonski FTSE indeks oko podneva bio je u minusu 0,20 posto na 5.654 bodova, kao i frankfurtski DAX, koji je iznosio 6.543 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,32 posto na 3.170 bodova.

Britanski proizvođač softvera Sage izvijestio je da su se uvjeti na europskom tržištu pogoršali, dok je trgovac odjećom Hennes & Mauritz ostvario u lipnju sporiji od očekivanja rast prodaje. Švedska bankarska grupa SEB upozorila je pak da bi se mjere štednje u Europi i dužnički problemi mogli početi infiltrirati i u tradicionalno snažna nordijska tržišta.

"Ne bih rekao da postoji previše optimizma", rekao je Francois Duhen, strateg u tvrtki CM-CIC Securities u Parizu. "Ja to zovem sezonom upozorenja o dobiti".

Većina kompanija još nije objavila rezultate poslovanja, pa ulagači strahuju da bi sezona objava mogla biti novi negativni katalizator za europsko tržište dionica, koje je nakratko predahnulo nakon što su političari prošlog mjeseca poduzeli neke odlučne korake za ublažavanje krize u eurozoni.

Uz situaciju u Europi koja ne potiče zarade, ulagači su zabrinuti i za zdravlje globalnog gospodarstva, te očekuju danas objavu podatka o američkoj maloprodaji. Slabiji podatak općenito bi bio loš signal za ulaganje u rizičnu imovinu kao što su dionice, osim ako ne bude ocijenjen dovoljno lošim da potakne američki Fed na novu rundu poticajnog monetarnog djelovanja.

Tokijska burza bila je u ponedjeljak zatvorena zbog državnog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙