FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u minusu; nade u summit EU-a splasnule

LONDON/FRNAKFURT/PARIZ, 28. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su smanjeni, pogođeni padom cijena dionica u bankovnom sektoru u ozračju prevladavajuće skepse glede napretka u rješavanju krize u eurozoni na summitu EU-a.

Londonski FTSE indeks smanjen je za 1,17 posto, na 5.459 bodova, frankfurtski DAX za 1,7 posto, na 6.123 boda, a pariški CAC za 0,93 posto, kliznuvši na 3.034 boda.

Situacija na tržištima posljednjih je dana promjenjiva budući da ulagači sumnjaju da će čelnici EU-a na dvodnevnom summitu, koji danas započinje u Bruxellesu, uspjeti dogovoriti glavne korake u smjeru suzbijanja dužničke krize u eurozoni.

"Očekujemo određeni napredak u smjeru uspostave bankovne unije, ali nas brine što političari ponovno neće donijeti odluku o aktiviranju kratkoročnih vatrogasnih mjera, poput kupovine obveznica na sekundarnom tržištu putem kriznih fondova eurozone EFSF-a i ESM-a", stoji u bilješci analitičara u banci Danske.

Pod pritiskom pada cijena dionica banaka bio je i španjolski burzovni indeks IBEX 35. Od španjolskih banaka najveće gubitke zabilježile su Bankia i Banco Popular Espanol, od 5,6 odnosno 4,6 posto.

Od izrazitijih gubitnika među britanskim bankama bio je Barclays, čije su dionice oslabjele više od 10 posto nakon što je kažnjena s 453 milijuna dolara globe zbog manipulacije kamatnim stopama Libor i Euribor.

Dionice na njemačkom tržištu pogodila je pak vijest o blagom rastu desezonirane nezaposlenosti u Njemačkoj u lipnju, što svjedoči da ni najveće gospodarstvo eurozone nije imuno na krizu. Uteg indeksu DAX bio je i bankovni sektor, predvođen Commerzbankom, s padom cijena dionica od 6,7 posto.

Među francuskim bankovnim gubitnicima prednjačili su BNP Paribas i Societe Generale, s padom cijena dionica od 2,8 odnosno 2,6 posto.

Od makrogospodarskih vijesti loše je odjeknulo izvješće EK o daljnjem pogoršanju gospodarske klime u eurozoni u lipnju, treći mjesec zaredom.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 1,65 posto, završivši trgovanje na 8.874 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙