FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači odlično raspoloženi nakon dogovora EU-a

LONDON, 29. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, nakon što su čelnici Europske unije dogovorili mjere koje bi trebale izazvati pad cijene zaduživanja Italije i Španjolske, što je iznenadilo ulagače koji nisu puno očekivali od summita.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 1,7 posto, na 1.012 bodova, najvišu razinu u tjedan dana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,5 i 2,7 posto.

Na summitu u Bruxellesu, jutros su, nakon maratonskog sastanka, čelnici EU-a postigli dogovor da će se sredstva iz europskih financijskih fondova moći koristiti za stabilizaciju tržišta obveznica, što bi trebalo izazvati pad cijene zaduživanja prezaduženih članica eurozone Italije i Španjolske.

Dogovoreno je, također, da će banke koje su u problemima ubuduće moći dobiti svježa sredstva izravno iz privremenog Europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) te stalnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), i to bez povećanja državnog duga.

Ulagači na svjetskim tržištima nisu puno očekivali od summita EU-a, pa su jutrošnje vijesti potaknule snažan rast cijena dionica širom svijeta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,5 posto, na 9.006 bodova, najvišu razinu u sedam tjedana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙