FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte iznad 102 dolara nakon podataka o kineskom BDP-u

LONDON, 13. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom tržištu u petak su porasle iznad 102 dolara nakon objave podataka o kineskom rastu, koji su nešto bolji nego što se očekivalo, zbog čega je i raspoloženje na tržištima roba blago poboljšano.

Cijene sirove nafte poskočile su tako za 1,29 dolara, dosegnuvši 102,36 dolara za barel na londonskom tržištu. Na američkom su uvećane za 77 centi i iznosile su 86,85 dolara.

Analitičari i trgovci kažu da je uzlet cijena nafte prozišao iz objave podatka o rastu kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju, koji nije bio tako loš kao što su neki strahovali.

"Stopa rasta od 7,6 posto daleko je od impresivnih brojki. No, blago je olakšanje za tržišta pa rizična imovina nadoknađuje dio gubitaka", tumači Tim Waterer, trgovac u tvrtki CMC Markets.

Iako je donio olakšanje, najnoviji podatak svjedoči o najsporijem rastu kineskog gospodarstva od 2009. s obzirom da su gospodarstva EU-a i SAD-a, dvaju najvećih kineskih tržišta, i dalje slaba, upozoravaju analitičari.

Određenu skepsu iskazao je naftni analitičar u tvrtki Petromatrix Olivier Jakob. "S obzirom da podatke o BDP-u kontrolira država, više nas brinu podatci o kineskoj potražnji za naftom, koja je u lipnju stagnirala, nadovezujući se na vrlo loše podatke u prethodna dva mjeseca".

Potporu cijenama danas je pružilo i jačanje pritiska Sjedinjenih Država na Iran. SAD nastoji dodatno otežati iranski izvoz nafte tako što locira tankere glavne iranske tankerske firme i identificira ih kao plovila pod kontrolom iranske vlade kako bi olakšao njihovo praćenje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 97,41 dolar, što je za 57 centi više nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙