FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DEN HAAG - Suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, prekinuto u četvrtak zbog njegove hospitalizacije, ponovno će početi u ponedjeljak, objavio je u petak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ratku Mladiću u četvrtak je ujutro tijekom suđenja pozlilo te je iz "preventivnih razloga" hospitaliziran", kazala je glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić. Mladićev odvjetnik Branko Lukić kazao je u četvrtak da se njegov klijent tijekom dana bolje osjećao. Ratko Mladić (70) je optužen za genocid počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

MOSKVA - Međunarodni izaslanik UN-a za Siriju Kofi Annan bit će u Moskvi u ponedjeljak na razgovorima sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, izvješćuju u petak ruske agencije. "Sadašnja situacija u Siriji i perspektive unutarsirijskog rješenja sukoba bit će u središtu pregovora", istaknuo je izvor unutar ruskog ministarstva vanjskih poslova. Tijekom razgovora Annan i Lavrov vjerojatno će razmotriti pitanje produženja mandata Promatračke misije UN-a u Siriji koja istječe 20. srpnja, dodao je taj izvor ne navodeći druge detalje.

MOSKVA - Donji dom ruskog parlamenta usvojio je u petak u trećem i zadnjem čitanju kontroverzni tekst zakona kojim se nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva i politički djeluju moraju posebno registrirati. Zakonom se predviđa odvojena registracija nevladinih organizacija koje koriste strano financiranje i sudjeluju u "političkoj aktivnosti" na ruskom teritoriju. Sve takve organizacije će u materijalima za javnost morati naglasiti da ih je pripremio "strani agent", morat će imati četverogodišnji financijski plan a bit će podvrgnute i čestim financijskim inspekcijama. Oporba tvrdi da termin "strani agent" asocira na špijunažu protiv države a da je sam zakon dio sustavnog kršenja i ograničavanja ljudskih prava koje je sve jače od povratka Vladimira Putina na predsjedničku dužnost.

BANGKOK - Sud u Tajlandu u petak je odbacio optužbe da bi ustavne promjene koje predlaže vladajuća stranka ugrozile monarhiju, ali i ocijenio da se promjene mogu provesti tek ako ih građani potvrde na referendumu. Takva odluka trebala bi smanjiti političke napetosti koje su se jako povećale posljednjih dana. Presuda omogućuje da se dijelovi Ustava promijene, ali i propisuje da, ako vlada želi da parlament mijenja cijeli Ustav, kao što želi, to mora biti potvrđeno na referendumu. Presuda se očekivala sa strepnjom jer je mogla izazvati novo nasilno poglavlje u sedmogodišnjoj političkoj podjeli u Tajlandu između promonarhista u Bangkoku i "crvenokošuljaša" koji potiču sa sela.

JOHANNESBURG - Najmanje 30 osoba poginulo je u petak u željezničkoj nesreći na sjeveroistoku Južnoafričke Republike gdje je kamion s poljoprivrednim radnicima prelazio prugu kad ga je udario vlak, objavile su spasilačke službe. "Možemo potvrditi da je više od 30 osoba poginulo na mjestu nesreće a mnogima se još uvijek pruža pomoć", kazao je Thulani Sibuyi, dužnosnik spasilačkih službi pokrajine Mpumalanga na informativnoj postaji e-news. "Čini se da je vozač kamiona, prema prvim elementima istrage, prelazio prugu nedovoljno pažljivo. Odjednom ga je udario vlak te ga potom gurao jedan do dva kilometra", dodao je on. Rekao je da je do nesreće došlo blizu Malelane, na ulazu u poznati park Kruger, blizu granice s Mozambikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙