FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

AMAN

Sirijska vojska i paravojne postrojbe ubile su više od 200 ljudi, uglavnom civila, u četvrtak u jednom selu u pobunjenoj pokrajini Hami, kazali su oporbeni aktivisti. Ako bude neovisno potvrđen, bio bi to najveći pojedinačni pokolj tijekom 16 mjeseci sukoba u kojemu sirijski pobunjenici pokušavaju svrgnuti autoritarnog predsjednika Bašara al-Asada, dok su istodobno diplomatski napori za mirno rješavanje krize ugroženi zbog nesuglasica između velikih sila. Revolucionarno vijeće Hame priopćilo je za Reuters da je sunitsko selo Taramseh napadnuto vojnim helikopterima i tenkovima, te da su zatim provladine paravojne postrojbe alavita upale u selo i počinile pokolj. Sirijska državna televizija objavila je da su u borbama u Taramsehu ubijena tri pripadnika sigurnosnih snaga, te je optužila "naoružane terorističke skupine" za masakr počinjen u selu. Ta suprotstavljena izvješća zasad ne mogu biti neovisno provjerena.

ZAGREB

Izrael je, nakon nekoliko protugraničnih napada ove godine, objavio da postavlja proturaketnu bitnicu obrambenog sustava Čelična kupola uz južnu granicu s Egiptom, nedaleko od turističkog središta Eilata. "Proturaketna bitnica obrambenog sustava Čelična kupola trenutačno se raspoređuje nedaleko od Eilčata u sklopu programa... koji predviđa povremenu promjenu mjesta na kojima se nalaze bitnice", stoji u priopćenju izraelske vojske, kako javlja AFP. Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je sustav za obaranje raketa, korišten protiv palestinskih napada raketama iz Pojasa Gaze, u blizini Eilata postavljen u ponedjeljak i da nu "nemjena nije operativna, već je dio priprema i upoznavanja s teritorijem". Čelična kupola je izraelski obrambeni sustav koji radarski navođenim raketama obara rakete dometa pet do 70 kilometara, topničke i minobacačke granate.

JALTA

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je u četvrtak sniziti cijene plina za Ukrajinu na sastanku za koji se Kijev nadao da će riješiti otvorena pitanja u energetici između dvije zemlje. Ukrajina, koja je jako ovisna o uvozu plina iz Rusije, već dugo želi revidirati sporazum o plinu s Moskvom iz 2009., za koji smatra da je odredio previsoku cijenu tog energenta. Razgovori predsjednika Viktora Janukoviča s Putinom, kao i s njegovim prethodnikom Dmitrijem Medvedevom, nisu rezultirali iskorakom u tom pitanju. "Postoje pitanja u kojima nismo postigli dogovor, ali ćemo tome težiti", rekao je Putin novinarima nakon razgovora na Jalti, odgovarajući na pitanje o problemu s plinom.

CHAMONIX

Četvero alpinista, dvoje Britanaca i dvoje Španjolaca, koje se smatralo nestalima u jutrošnjoj lavini živi su, jer je dvoje odustalo od uspona, a dvoje je odabralo drugi put, pa je devet smrtno stradalih ujedno i konačna brojka, objavila je u četvrtak navečer francuska žandarmerija. "Broj smrtno stradalih ostaje devet. Više nema osoba koje se smatraju nestalima. To je dobra vijest na kraju ovog dramatičnog dana", izjavio je za AFP Emmanuel Vegas iz žandarmerije Chamonixa. Dvanaest ozlijeđenih, po priopćenju policije, evakuirano je u bolnicu u mjestu Sallanches u Savoji, a teško ozlijeđeni Švicarac prevezen je u bolnicu u Sionu u Švicarskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙