FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad prometa u talijanskoj maloprodaji u travnju

RIM, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Promet u talijanskoj maloprodaji u Italiji pao je u travnju za 1,6 posto u odnosu na mjesec ranije a oštar je pad zabilježio i na godišnjoj razini, za 6,8 posto, objavila je u utorak državna statistička agencija ISTAT.

Mjesečni pad prometa u maloprodaji od 1,6 posto najveći je od svibnja 2004., a nadovezuje se na pad prometa za rrevidiranih 0,8 posto u prethodnom mjesecu. Godišnji pad prometa u travnju od 6,8 posto najveći je od siječnja 2001. kada su se počeli prikupljati ti podaci, priopćio je ISTAT.

Podaci nisu prilagođeni za inflaciju koja je u travnju iznosila 3,3 posto, što sugerira da je prilagođeni promet u maloprodaji zabilježio i značajno veći pad na godišnjoj razini.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u maloprodaji koji nije prilagođen za inflaciju pao je 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2011.

Osobna potrošnja već je dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva koje u posljednjem desetljeću bilježi najsporiji rast u eurozoni.

S obzirom na tešku recesiju, veće poreze, manje plaće i veću nezaposlenost, izgledi za oporavak osobne potrošnje prilično su slabi.

Tako je osobna potrošnja u prvom tromjesečju pala za 1,0 posto a bruto domaći proizvod za 0,8 posto. U lipnju je povjerenje potrošača kliznulo na najnižu razinu otkako su se u siječnju 1996. počeli prikupljati ti podaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙