FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MILANO - Mjere koje je Italija dosad usvojila dobra su osnova da se treće najsnažnije gospodarstvo eurozone nosi s trenutnim financijskim teškoćama, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar industrije i tako odbacio mogućnost da Rim zatraži pomoć izvana. "Italija je proteklih mjeseci poduzela sve potrebne mjere da se spasi", rekao je ministar Corrado Passera upitan hoće li i Italija poput Španjolske zatražiti pomoć europskih partnera. Govoreći na marginama konferencije u Milanu, Passera je rekao da su provedene mjere štednje svrstale Italiju "među zemlje koje se bolje nose s financijskom krizom u kojoj se nalazi Europa". Nakon odluke europskih čelnika da sa 100 milijardi eura pomognu dokapitalizirati španjolske banke, brojni analitičari vjeruju da je Italija iduća zemlja koja će trebati financijsku pomoć.

PARIZ - Pokazatelji gospodarske aktivnosti u Kini i Indiji pokazuju znakove usporavanja, dok slabe aktivnosti u Francuskoj i Italiji nastavljaju pritiskati eurozonu, objavila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). OECD-ov ukupni indeks vodećih pokazatelja, pouzdana smjernica budućih gospodarskih aktivnosti, i dalje "sugerira značajne razlike među gospodarstvima" diljem svijeta. Pritom se procjena za Kinu i Indiju značajno promijenila od prošlog mjeseca i odgovarajući pokazatelji sada upućuju na aktivnosti slabije od dugoročnog trenda. Pokazatelji za Japan, Rusiju i Sjedinjene Države ukazuju pak i dalje na poboljšanje, iako uz "mjestimične znakove mogućeg usporavanja rasta u kratkoročnoj perspektivi", priopćio je OECD. U eurozoni pokazatelji za Francusku i Italiju i dalje ukazuju na spore aktivnosti, dok su Njemačka i eurozona u cjelini tek malo ispod dugoročnog trenda. Brazilski podaci ukazuju da se zemlja nalazi na prekretnici, uz povratak gospodarske aktivnosti nadomak dugoročnom trendu, ali slabijim intenzitetom.

LONDON - Uzlet eura prema dolaru zakočen je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom prodaja koje je potaknula neizvjesnost hoće li paket pomoći za spašavanje posrnulih španjolskih banaka riješiti dužničke probleme te zemlje. U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,2571 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,4 posto, nakon što je ranije nakratko u azijskom trgovanju poskočio za jedan posto, na 1,2672 dolara. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u posljednje gotovo dvije godine od 1,2288 dolara, na koju se spustio početkom mjeseca. Jedinstvena europska valuta ojačala je prema jenu za 0,3 posto i njome se trgovalo po 99,75 jena. Ranije je nakratko dosegnula najvišu razinu u posljednja više od dva tjedna, od 100,90 jena. Dolar je bio na neznatnom dobitku prema jenu, dosegnuvši 79,49 jena. Po riječima trgovaca, optimizam na tržištima bit će kratkog daha jer su ulagači na većem oprezu pred predstojeće grčke izbore zakazane 17. lipnja, čiji će ishod budno pratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙