FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski državni vrh danas je na svečanoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti naglasio potrebu zajedništva u trenucima gospodarske krize te konsenzusa oko pitanja razvoja Hrvatske. Predsjednik Vlade Zoran Milanović uputio je zahvalu "za ovo što danas imamo" svima koji su za to dali svoje živote i zdravlje. Naglasio je kako u krizi moramo biti zajedno i izvući maksimum potencijala iz sebe. "Izgovora više nema. Tu smo sada, u prostoru i vremenu koji nam omogućavaju da iz sebe izvučemo maksimum i da budemo sami gospodari svoje sudbine, svog uspjeha i, nedao Bog, neuspjeha. Mi sami, i ništa više", poručio je Milanović. Podsjetio je na povijesne okolnosti stvaranja hrvatske države i kazao kako je cijena koju je trebalo platiti bila visoka. Dodao je kako je današnji dan trenutak da se podsjetimo da hrvatska državnost i hrvatska neovisnost nisu ista stvar. Državnost je nešto što svoje korijene ima jako duboko, počinje i traje u kontinuitetu još od 8., 9. stoljeća, od prvih knezova na ovom području i svih oblika državnost koje je Hrvatska, koja je kasnije pala pod strane godspdare, u nekom formatu zadržavala i koja nikad nije prestajala, rekao je. Naša državnost nije nastala 1991. ona je starija, a naša neovisnost je nastala 1991. i ona je na neki način perfektuacija, dovođenje naše državnosti do savršenstva - osnivanja vlastite države i mogućnosti da donosimo odluke po svojoj mjeri i o svom interesu, naglasio je.

ZAGREB - U povodu Dana državnosti i 21. godišnjice samostalnosti Republike Hrvatske, vlada je danas održala svečanu sjednicu na kojoj su, uz predsjednika Vlade Zorana Milanovića i ministre bili i predsjednik Republike Ivo Josipović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko, a Milanović je istaknuo potrebu zajedništva u trenucima sadašnje gospodarske krize. Uputivši zahvalu svima braniteljima koji su "za ovo što danas imamo" davali svoje živote i zdravlje, Milanović je kazao kako u krizi moramo biti zajedno i izvući maksimum potencijala iz sebe. "Izgovora više nema. Tu smo sada, u prostoru i vremenu koji nam omogućavaju da iz sebe izvućemo maksimu i da budemo sami gospodari svoje sudbine, svog uspjeha i, ne dao Bog, neuspjeha. Mi sami, i ništa više", poručio je Milanović. Naš je prioritet da od Hrvatske učinimo jednu stabilnu, neovisnu, prosperitetnu zajednicu na ovom prostoru, s ovim ljudima, uvažavajući sve povijesne okolnosti, ali i činjenicu da je ovo danas hrvatska država, da smo mi njezini gospodari i da je svatko tko ovdje želi živjeti po pravilima koja su viskocivilizirana dobrodošao kao njen građanin, naglasio je. Potpredsjednik Sabor Leko podsjetio je na vrijeme donošenja povijesne odluku Sabora, kao najvišeg predstvaničkog i zakonodavnog tijela, ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i kazao kako je od tada do danas Hrvatska prošla ogroman put.

VRLIKA - Na predjelu Velika Duvljakuša na 1709 metara nadmorske visine koja se nalazi u troglavskom masivu na Dinari danas je svečano otvoren spomenik pripadnicima 7. gardijske brigade Pume. Spomenik je sagrađen u spomen na 31 pripadnika 7. gardijske brigade Pume, a sagradio ga je triljski restaurator Anton Vuko od dijelova crkve svetog Mihovila iz Kijeva koja je porušena na početku Domovinskog rata. Prigodom otkrivanja spomenika Pumama održana je misa zadušnica za sve poginule branitelje, a na Vrličkoj Česmi prigodni kulturno-umjetnički program. Na video zidu na Česmi bio je izravan prijenos otvaranja spomenika na Dinari.

RIJEKA - U Rijeci je danas, povodom Dana državnosti, održana "Povorka hrvatskog ponosa i slave" u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina osoba. Sudionici povorke okupili su se kod murala posvećenog Vukovaru u Vukovarskoj ulici te su, noseći hrvatske državne zastave te zastave pojedinačnih braniteljskih udruga i vojnih postrojba, prošli središtem grada, preko Kora do Mosta hrvatskih branitelja gdje su upaljene svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu. Organizatori povorke bili su udruga Hrvatski dragovoljac 91, Zajednica udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Mreža katolika grada Rijeke. Namjera organizatora bila je okupiti sve koji žele obilježiti godišnjicu stvaranja države i prisjetiti se stradanja u ratu, bez obzira na politička gledišta i svjetonazore. Nakon paljenja svijeća na Mostu hrvatskih branitelja, sudionici povorke su se uputili u katedralu Svetoga Vida, gdje je održana misa.

DUBROVNIK - Na Sveučilištu u Dubrovniku danas je počeo trodnevni simpozij pod nazivom "Logika u računalnoj znanosti" na kojem je uvodno predavanje održao Robert John Aumann, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2005. godine. Skup je okupio veliki broj priznatih stručnjaka u ovom području koji će raspravljati o temama koje povezuje računalne znanosti i matematičku logiku. Govoreći o aktulanom gospodarskom trenutku, odnosno ekonomskoj krizi Nobelovac je kazao kako nije samo Hrvatska u ekonomskim problemima već su oni prisutni u cijeloj Europi i dobrom dijelu zapadnoga svijeta. "Rješavanje problema šireg konteksta nije jednostavno jer pojedini ekonomisti imaju različita mišljenja na rješavanje postojećih problema što usporava proces izlaska iz krize", kazao je Aumann. Ocijenio je kako bi trebalo ljude potaknuti da investiraju i povećaju potrošnju kako bi se na taj način pokrenula ekonomija.

TROGIR - Šesnaestogodišnja djevojka silovana je u petak u Trogiru, a policija je uhitila 22-godišnjeg mladića osumnjičenog za to kazneno djelo. O informaciji nadležne službe zbog zaštite identiteta maloljetne žrtve za sada šute, no neslužbeno se doznaje kako je djevojka zadobila brojne tjelesne ozljede među kojima one na genitalijama zbog kojih je podvrgnuta operativnom zahvatu. Zadržana je na daljnjem liječenju u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split gdje joj se zdravstveno stanje stabilizira. U splitskoj policiji i DORH-u koji je preuzeo slučaj, šute i ne žele izlaziti s detaljima istrage, no doznaje se kako su pronašli tragove koji kompromitiraju 22-godišnjaka. Navodno je osumnjičeni mladić iskoristio djevojku s kojom se zna od prije, te je u petak navečer svojim automobilom krenuo prevesti kući. Umjesto kući skrenuo je s puta i poznanicu silovao u automobilu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙