FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi u roku šest mjeseci trebao riješiti problem nelikvidnosti i insolventnosti velikog broja hrvatskih poduzeća, stupit će na snagu u listopadu. Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će se problem 43 milijarde kuna neplaćenih računa i 72.000 blokiranih poslovnih subjekata pokušati riješiti zakonom kojim se uvodi predstečajna nagodba kao mogućnost spašavanja dužnika prije nego ode u stečaj s likvidacijom. Riječ je o promjeni modela restrukturiranja poduzeća jer se dosadašnji pokazao izuzetno neefikasnim - čak 89 stečajnih postupaka traje dulje od 10 godina, naplati se manje od trećine potraživanja. Po novom zakonu, poduzetnik koji u roku 60 dana ne može platiti svoje obveze vjerovnicima mora pokušati postići nagodbu s vjerovnicima u roku od još 60 dana, a ako to ne uspije, slijedi postupak predstečajne nagodbe. Postupak nagodbe vodit će Fina, a treba završiti u roku 120 dana. Nakon što se otvori predstečajna nagodba, vjerovnici neće više imati pravo blokirati račun dužnika. Nagodba je uspjela ako na nju pristanu dužnik i vjerovnici koji imaju više od 50 posto potraživanja, a na kraju postupka treba ju potvrditi trgovački sud. Ako nagodba ne uspije, pokreće se stečajni postupak, ali više nema stečaja s preustrojem, već će postupak završiti likvidacijom poslovnog subjekta.

ZAGREB - Ova se turistička godina odvija prema planu, ima i pozitivnih i negativnih odstupanja, ali da bi se ostvario godišnji financijski porast od 3 do 5 posto u odnosu na prošlu godinu ili ostvario prihod od turizma od 7 milijardi eura godinu treba do kraja odraditi krajnje koncentrirano. Istaknuo je to danas ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, s koje je pozvao sve turističke djelatnike u Hrvatskoj da sezonu odrade maksimalno što mogu jer turizam treba i može biti 'svijetla točka' u općoj gospodarskoj slici. Posebno treba biti pažljiv, napomenuo je, s prodajom u srpnju i kolovozu, tim više jer postoji velika neizvjesnost s talijanskog tržišta s kojeg će ove godine zbog krize i potresa ukupno u svijet na odmore oko 20 posto manje turista nego prošle godine. Za predsezonu ministar turizma je kazao da je odrađena kvalitetno, a slijedom pozitivnih najava i rezervacija sa većine stranih tržišta i glavni ljetni dio sezone mogao bi biti uspješan, dok bi posezona, rujan i listopad, mogli biti ove godine rekordni.

OPATIJA - Liburnia Riviera hoteli (LRH) predstavili su danas na konferenciji za novinstvo u Opatiji svoj novi brand koji će biti na turističkom tržištu od 2013. godine. Turistički brand pod nazivom "Remisens" razvijan je proteklih godinu dana u suradnji s branding agencijom Parabureau iz Zagreba. Uvođenjem novog branda te rekonstrukcijom objekata nastojat će se u sljedećem petogodišnjem razdoblju preći s tržišta niže srednje klase na višu srednju klasu. U provedenoj anketi među gostima Opatije, touroperatorima, u lokalnoj zajednici i menadžmentu LRH utvrđeno je da u Opatiju dolaze pretežno osobe starije od 60 godina. Kao potencijalna nova skupina gostiju detektirana je urbana visokoobrazovana populacija s emitivnih tržišta, starija od 40 godina. Oni si mogu priušititi luksuz te spadaju u kategoriju "plativog luksuza".

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s blagim rastom, Crobex je danas povećan za 0,23 posto, na 1.623,08 bodova, a Crobex10 za 0,20 posto, na 881,18 bodova. Ukupni današnji promet na Burzi iznosio je 24,8 milijuna kuna, pri čemu je redovni promet bio 9,2 milijuna kuna, a blok promet dužničkih vrijednosnih papira 15,5 milijuna kuna. Svega su tri dionice imale promete veće od milijun kuna. Najtrgovanije je bila dionica HT-a s prometom od 3,3 milijuna kuna i rastom cijene od 0,33 posto, na 195 kuna. Među milijunaše danas su se uvrstile još samo dionice AD Plastika (1,3 milijuna kuna) i povlaštena dionica Adris grupe (1,02 milijuna kuna). Pritom obje dionice bilježe rast cijene - AD Plastika za 0,89 posto, na 114 kuna, a povlaštena Adrisa za 1,15 posto, na 209,99 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙