FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ- Povećanje temeljnog kapitala za deset milijardi eura omogućilo bi Europskoj investicijskoj banci da u trogodišnjem razdoblju poveća kreditne plasmane za 60 milijardi eura, istaknuo je u utorak potpredsjednik EIB-a Philippe de Fontaine Vive. Iznos od 10 milijardi eura predložili su EIB-ovi dioničari, dakle 27 članica Europske unije, te Europska komisija i Europski parlament, kazao je Fontaine Vive novinarima na konferenciji u Parizu. Ako taj iznos uistinu bude dogovoren, "to bi nam omogućilo da uz pomoć financijskih proizvoda dodijelimo kredite u iznosu 60 milijardi eura", rekao je čelnik EIB-a. Budući da banka u prosjeku sudjeluje u financiranju razvojnih projekata s trećinom predviđenog iznosa, 10 milijardi eura omogućilo bi realizaciju projekata vrijednih 180 milijardi eura, tvrdi on. Potpredsjednik EIB-a izrazio je nadu da će Europska unija u kratkom roku isplatiti novac iz strukturnih fondova zemljama koje trenutno dobivaju pomoći i hitno su im potrebna inozemna ulaganja. Da bi se ta sredstva odmrznula, potreban je još jedan izvor financiranja i Fontaine Vive je naznačio da bi EIB tu mogao odigrati značajniju ulogu.

BERLIN - Godišnja inflacija u Njemačkoj kliznula je u svibnju na 1,9 posto, izvijestio je u utorak u prvim službenim procjenama državni statistički ured. U prošlom mjesecu inflacija je iznosila 2,1 posto, pokazuje Destatisovo izvješće. Ekonomisti su očekivali da će se u tekućem mjesecu zadržati na toj razini. Na mjesečnoj razini cijene su pale za 0,2 posto, što u Destatisu objašnjavaju prvim padom cijena goriva u ovoj godini. Podaci o inflaciji u Njemačkoj važni su za odluke o monetarnoj politici Europske središnje banke, čiji je cilj zadržati inflaciju u 17-članoj eurozoni nešto ispod razine od dva posto. Proteklih je mjeseci bila iznad te razine.

MADRID - Uzdrmano španjolsko gospodarstvo zaglibit će u recesiji u drugom tromjesečju kada se očekuje daljnji pad gospodarstva koji će dodatno produbiti problem goleme nezaposlenosti u toj zemlji, prognozirali su u španjolskoj središnjoj banci. U prva tri mjeseca ove godine nezaposlenost je dosegnula 24,4 posto. U zadnjem tromjesečju, kao i u prva tri mjeseca, aktivnosti su smanjene 0,3 posto prema prethodna tri mjeseca. Španjolska središnja banka sada prognozira da će recesija potrajati barem do sredine ove godine. "Dostupnih pokazatelja za drugo tromjesečje zasad je malo, no oni navode na zaključak da će se aktivnost nastaviti smanjivati u tom razdoblju", navodi se u mjesečnom izvješću središnje banke. Španjolski proizvođači izvijestili su o slabljenju inozemne potražnje za svojim robama, kaže središnja banka. U travnju je broj radnika vezanih za poslove gradnje koji su ostali bez posla uvećan za 17,3 posto. Ministar gospodarstva Luis de Guindos već je prognozirao za cijelu ovu godinu pad BDP-a od 1,7 posto, dok bi u idućoj godini trebao uslijediti blagi rast od 0,2 posto.

ZAGREB/BRUXELLES - Proljetni Potrošački semafor objavljen u povodu Europskog summita potrošača 2012. pokazuje da su na području zaštite potrošača 2011., drugu godinu zaredom, ostvarena poboljšanja u mnogim državama članicama EU-a, priopćeno je iz Bruxellesa. Semafor se temelji na nekoliko čimbenika, primjerice povjerenju potrošača u vlasti, maloprodaji i organizacijama za zaštitu potrošača, sigurnosti proizvoda i učinkovitosti rješavanja sporova. Pokazuje također da potrošači još ne mogu kupovati preko granice jednako lako kao i u domovini, čime propuštaju veći izbor i priliku za uštedu. "Pozivam nacionalne političare i ostale čimbenike da iskoriste rezultate današnjeg semafora kako bi izgradili kvalitetno ozračje za potrošače. Samo potrošači koji su svjesni svojih prava i znaju kako ih mogu ostvariti mogu u potpunosti iskoristiti potencijal jedinstvenog tržišta za poticanje inovacija i rasta, pa je stoga ključno stvoriti prave uvjete da se obuzda tu moć u korist europskog gospodarstva, potrošača i tvrtki", rekao je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli. Indeks za 2011. pokazuje da najbolji uvjeti za potrošače postoje u Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Austriji, Irskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj.

LONDON - Euro je u utorak kliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima, spustivši se nadomak najnižoj razini u protekle dvije godine pod pritiskom rasprodaja koje su pokrenule zabrinutosti u vezi sa Španjolskom. Eurom se tako trgovalo po 1,2526 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od 0,1 posto. U takvim okolnostima mogao bi ponovo testirati najniže razine od srpnja 2010. godine od 1,2495 dolara, na koje se spustio u petak. Jedinstvena europska valuta oslabjela je i prema jenu, na 99,75 jena, što znači da je nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 99,37 jena, na koju se spustila prošli tjedan. Dolar je pak ojačao prema jenu 0,1 posto i njime se trgovalo po 79,55 jena. "Ne očekujem da će euro ići iznad 1,27 dolara. Samo je pitanje vremena kada će se spustiti ispod 1,25 dolara", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopenhagenu. Euro je danas izbrisao većinu dobitaka ostvarenih dan ranije temeljem jedne grčke ankete koja je pokazala pojačanu podršku strankama koje zagovaraju međunarodne pakete pomoći. To je ublažilo strahove od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙