FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema podacima DZS-a, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 1,7 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 3,9 posto. To predstavlja daljnje jačanje inflacije, s obzirom da je u travnju iznosila 2,6 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najviša razina inflacije od travnja 2009. godine, kada je također iznosila 3,9 posto. U anketi Hine pet makroekonomista očekivalo je manji rast potrošačkih cijena, u prosjeku za 3 posto na godišnjoj razini. U svibnju je nastavljeno intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. U odnosu na travanj, rastu cijena najviše su pridonijele cijene električne energije i plina, koje su porasle za 19,8, odnosno za 22 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će je na sjednici Glavne skupštine Ine predstavljati predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, te još jednom poručila da ne odustaje od imenovanja Radimira Čačića i Slavka Linića u Nadzorni odbor Ine. Budući da Hrvatska u Ini ima oko 45-postotni vlasnički udio, Vlada neće odustati od toga da kroz izravno prisustvo i članstvo ministara u Nadzornom odboru bude informirana o tome što se događa u korporaciji i koji su njezini planovi, istaknuo je premijer Zoran Milanović. Ponovivši kako ministri u drugim slučajevima neće biti članovi nadzornih odbora, Milanović je odbacio sumnje o mogućem sukobu interesa, jer "članovi NO-a koji predstavljaju manjinskog vlasnika ne mogu ništa učiniti u smislu sukoba interesa". Podsjetio je kako je i MOL sklon takvom rješenju, jer očito razmišlja o interesima kompanije i njezinoj zaradi i dobiti. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je kako ova Vlada, za razliku od prethodne koja je povukla svoj dio Inine dobiti u državni proračun, ostavlja Ini dobit od oko dvije milijarde kuna za pokretanje investicijskog ciklusa.

ZAGREB - Nalazimo se u nastavku svih trendova koje smo naslijedili iz prošlih godina, trendovi su loši, no očekujemo završetak trećeg kvartala kada je Vlada obećala zaokret, a ukoliko do njega ne dođe tražit ćemo ozbiljnu i realnu odgovornost, kazao je danas predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA Vladimir Ferdelji na 2. kongresu hrvatskih menadžera i poduzetnika. Konstatirali smo, kazao je, da se nalazimo u nastavku svih trendova koje smo naslijedili iz prošlih godina i nijedna mjera Vlade nije bila dovoljno snažna da napravi odlučan zaokret u bilo kojem području. Prihvatljivim smatra da je vrijeme kratko i da se tek nakon trećeg kvartala, odnosno u drugoj polovici godine mogu očekivati zaokreti, kao što je rekao prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čaćić. Nadamo se da će ispuniti ono što je obećao, a to je da će odstupiti ako se ne budu vidjeli počeci izlaska iz krize, kazao je Ferdelji. Ako ne dođe do najavljenih promjena, onda nakon odstupanja prvog potpredsjednika Vlade tražimo da se ministarstvo gospodarstva transformira u ministarstvo industrije, da se do kraja godine naprave industrijske politike i da se sve aktivnosti Vlade podrede industrijalizaciji, jer je industrija jedina u stanju osigurati radna mjesta i rješiti naše ključne gospodarske probleme, rekao je Ferdelji.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Povjerenstvo za željeznice, kojem je na čelu premijer Zoran Milanović, a članovi su potpredsjednici Radimir Čačić i Branko Grčić te ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Orsat Miljenić i Mihael Zmajlović. Prvenstveni zadatak povjerenstva je koordinacija aktivnosti svih ministarstava na projektima restrukturiranja željezničkog sustava, unapređenja prometa na lokalnim prugama, formiranja tvrtke koja će razvijati i proizvoditi željeznička vozila, rekonstrukcije i modernizacije pruge Zagreb - Rijeka, te planiranja i gradnje nove trase pruge Zagreb - Rijeka, uključujući izgradnju mosta i luke na Krku. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je novinarima pred Banskim dvorima kako nije "prezadovoljan" radom predsjednika Uprave HŽ Holdinga Renea Valčića, a kao jedan od razloga naveo je predložene rokove restrukturiranja HŽ-a. Hajdaš Dončić najavio je da bi program restrukturiranja HŽ-a trebao biti gotov za desetak dana, dodavši kako ga je već nekoliko puta vraćao na doradu jer nije bio zadovoljan predviđenim rokovima restrukturiranja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je svečano pustio u pogon najveću hrvatsku solarnu elektranu, snage 400 kilowati (kW) u Svetoj Klari u Novom Zagrebu, investitora tvrtke Petrokov, vrijednu 9 milijuna kuna. Zamoljen za komentar o gradnji projekta hidroelektrane Ombla, Josipović je rekao novinarima kako treba poslušati struku. "Čekam stručne nalaze i nadam se da će oni koji donose odluku biti prvenstveno vođeni stručnim razlozima", kazao je. Projekt najveće hrvatske solarne elektrane, koji obuhvaća 3.000 četvornih metara fotonaponskih ćelija na sedam krovova, s instaliranom snagom od 400 kW i s godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 400 tisuća kWh, moći će opskrbiti 130 kućanstava električnom energijom, te godišnje smanjiti emisije CO2 za 232 tone, rečeno je. Tvrtka Petrokov, koja se bavi instalacijama grijanja, sanitarijama i klimatizacijom, na svojim je južnim krovovima postavila sunčevu elektranu u naselju Sveta Klara u Novom Zagrebu, i tako postala vodeća tvrtka u proizvodnji solarne električne energije.

ZAGREB - U travnju je u Hrvatskoj izdano 700 odobrenja za građenje, što je za 14,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je u razdoblju od siječnja do travnja ove godine izdano 2.657 odobrenja za građenje, što je smanjenje za 15,5 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Od toga se 2.143 odobrenja odnosi na zgrade, a 514 za ostale građevine. Po odobrenjima izdanim u prva četiri mjeseca ove godine predviđena je izgradnja 3.684 stanova, što je 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prema odobrenjima za građenje u prva četiri mjeseca ove godine, predviđena vrijednost radova iznosi 6,16 milijardi kuna, što je 13,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga se 3,25 milijardi kuna odnosi na zgrade, a 2,9 milijardi kuna na ostale građevine.

ZAGREB - I danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi u minusu, a likvidnost je vrlo niska, a po rastu cijene izdvaja se tek dionica Croatia osiguranja, poskupjevši više od 6 posto, dok je dionica Ingre pojeftinila gotovo 3 posto. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,39 posto, na 1.616 bodova, a Crobex10 0,22 posto na 878 bodova. Oba indeksa klize na niže treći dan zaredom. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,3 milijuna kuna. "Zagrebačka burza je u agoniji i dijeli sudbinu cijelog gospodarstva. Vrijeme teče, nema puno vremena za postavljanje prave dijagnoze u vezi stanja u gospodarstvu i utvrđivanje pravog postupka liječenja. Zasad potezi Vlade ne ulijevaju optimizam", ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar. Kako dodaje, situacija na domaćem tržištu žalosna je već danima. Izrazito je niska likvidnost, a Crobex se sve više približava psihološki važnoj granici od 1.600 bodova, dok je Crobex10 ponovno oko povijesno najnižih razina, kaže Rinkovec.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,04 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,553752 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobio danas i švicarski franak, za 0,05 posto te njegov srednji tečaj iznosi 6,291124 kune. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,04 posto, na 6,016050 kuna, a pala je i vrijednost britanske funte, za 0,51 posto, na 9,330227 kuna po srednjem tečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙