FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SISAK - Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se na tržište nakon što je prije dvije godine završila u stečaju. Podsjetivši da su u Sisku bili prije pola godine, kada je trebalo pomoći Željezari, Milanović je izjavio novinarima da primjeri Segestice i Željezare pokazuju što u slučajevima kada takva poduzeća zapadnu u teškoće može učiniti država, a što privatni sektor. "Kada smo na Staru godinu obećali pomoć Željezari, pri tom nismo mislili da ćemo dovesti 'za ruku' novog vlasnika, već smo radili na ukidanju antidampinške carine EU za proizvode Željezare", rekao je Milanović. Nakon pola godine, tim ljudi koji se time bavio je uspio, tako da će ukidanje tih carina ovoga mjeseca biti objavljeno u službenom glasniku EU. Novi vlasnik Željezare stoga može početi proizvodnju odmah ili, uz dodatna ulaganja, za godinu dana, kazao je. "Željezara i Segestica pokazuju da se hrvatsko gospodarstvo može razvijati i napredovati samo u sinergiji države i privatnog sektora", istaknuo je Milanović. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upozorio je kako oporavak Segestice nakon stečaja pokazuje koliko je za gospodarstvo značajno zadržati tehnološke sustave, budući da se kroz razdoblje stečaja gubi tržište koje nije lako vratiti. Što se tiče stanja u sisačkoj Rafineriji, Čačić je ustvrdio kako će Rafinerija opstati i funkcionirati na razini kapaciteta koji su dogovoreni u trenutku kada je MOL ulazio u INA-u kao strateški partner.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o izdavanju državnog jamstva u koristi kanadskog naručitelja, tvrtke Transport Desgagnes Inc., za novogradnju 555 građenu u Brodogradilištu Kraljevica, a iznos tog jamstva neće ni u kom slučaju prelaziti dva milijuna eura, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Vlade. "Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu, u ponedjeljak, 11. lipnja 2012. godine, na kojoj je donesena Odluka o izdavanju državnog jamstva u korist naručitelja Transport Desgagnes Inc., Quebec, Kanada, za Nov. 555 građenu u Brodogradilištu Kraljevica d.d., Kraljevica", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Krajem svibnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirano je 306.056 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s travnjem ove godine smanjenje za 5,5 posto ili za 17.666 osoba, a na godišnjoj je razini u odnosu na svibanj prošle godine broj nezaposlenih veći za 2,5 posto ili za 7.337 osoba, objavio je danas HZZ. Podaci HZZ-a pokazuju da je u svibnju odljev iz registrirane nezaposlenosti bio veći od priljeva, kao i da je na kretanja u prošlom mjesecu utjecalo i sezonsko zapošljavanje. Tijekom svibnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 18.845 osoba, što je 0,6 posto manje nego u travnju, a 20,7 posto manje nego u svibnju prošle godine. Iz evidencije pak HZZ-a u svibnju je izišlo 36.511 osoba, što je 3,9 posto više nego u travnju, a 7,6 posto više nego u svibnju prošle godine. Od toga su zaposlene 25.983 osobe, a 10.528 osoba izašlo je iz evidencije zbog ostalih razloga. Po podacima HZZ-a, na temelju zasnivanja radnog odnosa u svibnju su zaposlene 24.793 osobe. Na sezonskim je poslovima u svibnju zaposlena 9.121 osoba, što je u ukupnom zapošljavanju temeljem radnog odnosa udio od 36,8 posto. Broj zaposlenih sezonskih radnika povećan je u odnosu na travanj ove godine za 14 posto, a u odnosu na svibanj prošle godine za 14,7 posto.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u svibnju u odnosu na travanj bile više za 0,5 posto, a u odnosu na svibanj prošle godine više su za 5,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u svibnju su na mjesečnoj razini više za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,4 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u svibnju su u odnosu na travanj više za 1,5 posto, a u odnosu na lanjski svibanj više su za 7,2 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u svibnju su u odnosu na travanj smanjene za 1,3 posto, dok su u odnosu na svibanj 2011. veće za 1,9 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene energije porasle za 17,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,7 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale 0,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

ZAGREB - U Zagrebu je u svibnju ove godine boravilo gotovo 72 tisuće turista koji su ostvarili 124,5 tisuća noćenja, što je u odnosu na lanjski svibanj porast za 10 posto u dolascima, a u noćenjima za 16 posto, prvi su podaci Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ). Stranih je turista u svibnju u Zagrebu bilo 58,3 tisuće ili 14 posto više, a veći porast od 19 posto stranci su ostvarili s gotovo sto tisuća noćenja. Iz TZGZ-a kao zanimljivost pritom ističu da su se po broju dolazaka među prvih pet u svibnju u Zagrebu našli turisti iz dalekoistočnih zemalja. Naime, nakon Njemačke i SAD-a koje su na prva dva mjesta, slijede turisti iz Japana, Koreje te ostalih azijskih zemalja. Zagreb je i u prvih pet mjeseci ove godine zabilježio turističke poraste, i to od 5 posto sa 166 tisuća turističkih dolazaka te porast od 11 posto s 303,3 tisuće noćenja.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 6,8 milijuna kuna redovnog prometa, a vrijednost dioničkih indeksa je porasla za gotovo jedan posto. Indeks Crobex trgovanje je završio s rastom za 0,98 posto, na 1.651,82 boda, a Crobex10 je porastao za 0,92 posto, na 900,03 boda, što je prvi put od kraja svibnja da taj specijalizirani indeks trgovanje završava iznad 900 bodova. Uz redovan promet od 6,8 milijuna kuna, na Burzi je danas ostvareno i 5,3 milijuna kuna blok prometa dionicom varaždinskog MIV-a, pa je ukupni promet iznosio 12,1 milijun kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 1,47 posto, na 194,68 kuna. Po promet slijedi dionica AD Plastika sa 445,8 tisuća kuna te rastom cijene od 1,42 posto. Dionica Dalekovoda je uz blagi pad cijene, od 0,01 posto, ostvarila 435,1 tisuću kuna prometa. Promet od 426,4 tisuće kuna i porast cijene od 0,95 posto, ostvarila je dionica Petrokemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙