FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas uputila sindikatima javnih službi prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe po kojem bi se ove godine ipak isplatili regresi, jubilarne nagrade i naknade za dar za djecu, ali bi se dodaci za radni staž od 0,5 posto smanjili na 0,3 posto. Vlada je odustala od nakane da zaposlenima u javnim službama odmah ukine regres, jubilarnu nagradu i dar za djecu, što je u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poligraf potvrdio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, već im nudi da o tim materijalnim pravima pregovaraju za iduću godinu. Umjesto toga, uštede na troškovima za zaposlene pokušat će ostvariti ukidanjem božićnice za ovu godinu, kao i smanjenjem naknade za minuli rad sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je Hini kako je smanjenje naknade za radni staž sindikatima neprihvatljivo jer bi to značilo izravno rezanje plaća. Jedna su stvar regresi, božićnice i slični jednokratni dodaci o kojima se može pregovarati, s obzirom na teško stanje u zemlji, a sasvim druga dodatak za minuli rad koji je dio plaće. Smanjenje tog dodatka najviše bi pogodilo ljude s puno radnog staža, a svima bi još više smanjilo mirovine koje su danas ionako socijalna kategorija, kaže Avberšek. Ako sindikati javnih službi, kao i državnih službi kojima također uskoro slijede kolektivni pregovori, odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, iz Vlade je već najavljeno da će im po potrebi srezati plaće, ali od najavljenih ušteda neće odustati.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 31,03 kune, što je u odnosu na prethodni mjesec niže za 3,1 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine više je za 4,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Po podacima DZS-a, u ožujku je bilo 172 plaćena radna sata ili 4,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (224), a najmanji u uklanjanju otpadnih voda (152). Najviša prosječna neto satnica za ožujak isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi), od 59,26 kuna. U zračnom prijevozu neto satnica za ožujak iznosila je 53,49 kuna, a u računalnom programiranju 46,78 kuna. Najniža prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih za ožujak isplaćena je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 16,43 kune. U proizvodnji odjeće, prosječna neto satnica za ožujak iznosila je 16,46 kuna, a u zaštitnoj i istražnoj djelatnosi 17,22 kune.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas oslabili uz iznimno slab obujam trgovanja zbog produženog praznika, pa je zasad jedina s milijunskim prometom dionica HT-a. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,12 posto, na 1.642 boda, a Crobex10 0,17 posto na 898 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,9 milijun kuna, što je otprilike pola milijuna kuna manje nego u srijedu u ovo doba. Milijunski promet do podneva je ostvaren tek dionicom HT-a, u visini od 1,07 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,7 posto, na 195 kuna. Slijedi povlaštena dionica Adrisa, sa svega 231.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 213 kuna. Većina dionica bilježi pad cijene. Među likvidnijim izdanjima po dobicima se izdvaja dionica Valamar Adrije Holdinga, koja je poskupjela 1,48 posto. Snažno je porasla i cijena dionice IGH, za 7,35 posto, no uz promet od svega 33.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,06 posto u odnosu na tečajnu listu od srijede, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,564854 kune. Na vrijednosti su prema kuni ovoga tjedna izgubile i ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar na tjednoj razini oslabio za 1,36 posto, britanska funta za 0,47 posto, a švicarski franak za 0,13 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,063525 kuna, funte 9,363602 kune, a franka 6,298796 kuna. U odnosu na tečajnicu utvrđenu u srijedu, 6. svibnja, kuna je ojačala prema franku za 0,11 posto, a ojačala je i prema funti za 0,04 posto, dok je prema dolaru oslabila za 0,09 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙