FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

PULA - Niti jedna ponuda nije pristigla na natječaj za lokacije Hidrobaza i Pineta u sklopu razvojnog projekta Brijuni Rivijera, čiji je rok istekao danas, potvrdio je direktor tvrtke Brijuni Rivijere Ratomir Ivičić. Po njegovoj ocjeni, na takvu nezainteresiranost ulagača su zasigurno u mnogome utjecala događanja oko proglašenja kulturnim dobrom pojedinih lokacija za vrijeme dok je u tijeku natječaj za izbor najboljeg investitora. "Posljednjih dana predstavnici Ministarstva turizma intenzivno razgovaraju s ljudima iz Ministarstva kulture i vjerujem u dobar ishod tih pregovora", izjavio je Ivičić za Hinu ne krijući razočarenje činjenicom što na natječaj za ove dvije lokacije nije pristigla niti jedna ponuda. Članovi Komisije za otvaranje ponude danas su, po isteku roka iz natječaja, utvrdili da nitko nije dostavio ponudu za Hidrobazu i Pinetu. "U idućih desetak dana posebno državno povjerenstvo, na čelu s premijerom, analizirat će situaciju i najvjerojatnije prilagoditi model novonastaloj situaciji", kazao je Ivičić. Međunarodni natječaj za provedbu razvojnog programa Brijuni Rivijera za sve tri lokacije raspisan je u rujnu prošle godine s rokom do 16. siječnja, a tada je za lokacije Hidrobaza i Pineta rok produžen do 16. svibnja. Za lokaciju otok Sveta Katarina - Monumenti rok je istekao 16. siječnja i jedinu ponudu za tu lokaciju dala je tvrtka Kermas Vod Četiri, poduzetnika Danka Končara, čiju je ponudu Vlada prihvatila sredinom travnja.

ZAGREB - Više od 44 posto građana Hrvatske ima negativan stav prema poduzetnicima, no gotovo 65 posto ih vidi poduzetnike kao jedino rješenje za gospodarsku krizu u kojoj se nalazimo, a jačanje poduzetničke klime nužan je preduvjet za gospodarski oporavak i boljitak čitavog društva, istaknuto je danas na Danu poduzetnika, tradicionalnom skupu održanom u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Ispitivanja javnog mnijenja o percepciji poduzetnika u Hrvatskoj pokazalo je da 44,6 posto građana ima negativan stav prema poduzetnicima, dok ih pozitivno mišljenje ima tek nešto više od 25 posto, istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavljajući rezultate istraživanja. Gotovo 65 posto ispitanika vidi poduzetnike kao jedino rješenje za gospodarsku krizu u kojoj se nalazimo, što pokazuje da građani ipak razumiju da poduzetnici rade u lošim uvjetima i da jedino poduzetnici mogu pokrenuti gospodarski ciklus i otvarati nova radna mjera. Prvi korak u popravljanju poduzetničke i investicijske klime je jačanje socijalnog dijaloga, a nužne su i reforme u državnom i javnom sektoru kojima cilj mora biti povećanje efikasnosti te kvalitetna podrška gospodarstvu, složili su se sudionici okruglog stola o poduzetništvu. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava pak da vlast izbjegava socijalni dijalog te poručuje da GSV ne može biti mjesto na kojem će se socijalni partneri usuglašavati s onim što predlaže Vlada. GSV je nužan, no zbog želje da se neke stvari brzo naprave "preskakale su se stepenice", kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i dodao kako se to više neće događati.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra kako u Hrvatskoj nikoga ne treba razapeti na "zid srama", već treba raditi transparentno, treba slati pozitivne poruke, svatko raditi svoj posao i onda će gospodarstvu, sindikatima, poslodavcima i zaposlenima biti bolje. Maras je to rekao na Danu poduzetnika upitan za komentar izjave predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Ergovića da ako postoji "zid poreznog srama" s popisom poreznih dužnika, treba postojati i "zid birokratskog srama". "Ne treba nikoga razapeti na 'zid srama', treba raditi transparentno, treba imati jasan 'checking' što tko radi, koliko je efikasan, koliko je produktivan i onda neće biti nikakvog problema. Mi u Hrvatskoj trebamo slati pozitivne poruke, trebamo raditi svoj posao, i onda će gospodarstvu, sindikatima, poslodavcima i zaposlenima biti bolje", kazao je Maras. Upitan kako pojašnjava dosta negativnu atmosferu na Danu poduzetnika te poruke o lošoj poduzetničkoj klimi ministar Maras je napomenuo kako ne bi rekao da je to zbog poteza Vlade već da je jednostavno proteklih godina u društvu stvorena takva klima koju svi zajedno moraju mijenjati - poduzetnici, sindikati i Vlada.

ZAGREB - Jedan od vodećih svjetskih proizvođača sigurnosnog softvera i najveća antivirusna tvrtka Europi, ruski Kaspersky Lab, otvorio je ured u Ljubljani za područje jugoistočne Europe iz kojeg će 'pokrivati' i Hrvatsku u kojoj uz nove aktivnosti, jaču promociju i partnersku mrežu očekuju porast prihoda i postizanje prve tržišne pozicije u tom segmentu u iduće tri godine. Najavili su to na današnjoj konferenciji za medije direktori Kaspersky Laba za istočnu Europu Andrey Slobodyanik, za rastuća tržišta Vasily Dyagilev te za jugoistočnu Europu Dragan Martinovič. Proizvodi i rješenja Kaspersky Laba već su prisutni preko partnera tvrtke M SAN u Hrvatskoj u kojoj imaju oko sto tisuća aktiviranih legalnih licenci, što je slična brojka kao i u Sloveniji, kazao je Martinović. Uz M SAN za partnera na hrvatskom tržištu odabrali su i zagrebačku tvrtku Arrow ECS. Kaspersky Lab od osnivanja 1997. bavi se razvijanje sigurnosnog softvera i antivirusnih rješenja. Urede imaju u 29 zemalja svijeta, a ukupno rade u 200 zemalja i zapošljavaju 2.400 ljudi. Svake godine bilježe stabilan rast prihoda, a prošle je u odnosu na 2010. rastao 14 posto, na 612 milijuna američkih dolara.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze u padu su osmi trgovinski dan za redom - Crobex je danas oslabio 1,14 posto, na 1.736,30 bodova, a Crobex10 za 1,11 posto, na 960,62 boda. Crobex je na najnižoj razini od 17. veljače kada je iznosio 1.733,17 bodova. Redovni promet dionicama danas je iznosio 12,1 milijun kuna, a na listi milijunaša našle su se tri dionice. Najtrgovanija je dionica HT-a s prometom od 2,2 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 200,50 kuna ili 0,50 posto nižom nego jučer. Dionica Ingre bilježi izrazitiji pad cijene, za 12,33 posto, na zadnjih 5,69 kuna, uz promet od 1,2 milijuna kuna. Među milijunaše danas se uvrstila još dionica Valamar Adria Holdinga s 1,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je pala 1,90 posto, na 91,60 kuna. Po prometu slijede dionice PBZ-a kojih je prodano za 791,6 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,99 posto, na 500 kuna. Na vrijednosti su danas izgubile i ostale trgovanije dionice, primjerice AD Plastika za 1,86 posto, Vupika za 2,01 posto, Petrokemije za 2,57 posto, Belja za 2,59 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙