FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Kako bi se u Hrvatskoj stvorio prostor za razvoj i rast gospodarstva, jačanje konkurentnosti i investicijske klime nužne su reforme koje su i uvjet svega, te će stoga Vlada u idućih par tjedana donijeti urgentni plan reformi od kojih sigurno neće odstupiti i koje mora provesti u najkraćem vremenu, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji "Globalno & lokalno - Globalne tvrtke i hrvatski biznis". Riječ je o prvoj takvoj konferenciji u Hrvatskoj koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider okupila predstavnike domaćih i stranih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, političare i predstavnike lokalnih vlasti. Hrvatska je opterećena velikim dugovima i financijskim obvezama, te će Vlada nastojati kroz financijsku konsolidaciju stvoriti prostor za smanjenje deficita i jačanje i oporavak gospodarstva. Naveo je kako je u pripremi zakon o financijskom poslovanju kojim će se otvoriti prostor da oni koji imaju tržišnu priliku mogu bolje poslovati. Osim financijske konsolidacije, reforme će primarno ići i na strukturalne promjene javne potrošnje, što znači i stabilizaciju jednog dijela tekućih rashoda proračuna, od zdravstva, socijalne skrbi i mirovinskog sustava. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da jedinstveno tržište EU-a može biti velika prilika za Hrvatsku. Napomenuo je i da od siječnja ove godine čekaju odgovor iz Vlade kojoj su tada dostavili popis prepreka koje onemogućavaju poboljšanje investicijske klime.

ZAGREB - Porezna uprava u srpnju počinje s probnim e-ovrhama koje se uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima, najavila je danas načelnica Sektora za ovrhe u Poreznoj upravi Dinka Salmić na okruglom stolu "Vjerovnici i dužnici: Kako naplatiti potraživanja" održanom u organizaciji magazina Banka i tvrtke EOS Matrix, izvijestili su iz Banke. Na ovaj se način isključuje diskrecijsko pravo pri pokretanju ovrha, koje će se sada pokretati automatski, a dug će se blokirati po isteku mjesec dana, kazala je Salmić te najavila da primjena ovog sustava na području cijele zemlje počinje u rujnu. Izvršni direktor Sektora upravljanja kreditnim rizicima RBA Dubravko-Ante Mlikotić iznio je podatke o lošim plasmanima za hrvatski bankarski sektor - krajem 2011. takvih je plasmana bilo 12,4 posto. Problematičnih plasmana poduzećima bilo je čak 20,1 posto, dok je kod stanovništva taj udio 8,6 posto. Generalna direktorica agencije za naplatu potraživanja EOS Matrixa Barbara Cerinski predstavila je profil prosječnog hrvatskog dužnika na temelju istraživanja na uzorku od 2.000 građana. To je 41-godišnji muškarac, Zagrepčanin, srednje stručne spreme i zaposlen koji je dužan na tekućem računu, po kreditnim karticama, za kredite i za telekomunikacijske usluge.

ZAGREB - Unapređenje regionalne suradnje u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju bila je tema 19. susreta predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije održanog danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Cilj je susreta, kako je istaknuto, definirati pravce buduće suradnje, utjecaj hrvatskog članstva u EU na postojeće ekonomske odnose zemalja potpisnica Sporazuma CEFTA-e, kao i mogućnosti koje se regiji otvaraju ulaskom Hrvatske u EU. Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako su posljednjih desetak godina primjenom zone slobodne trgovine te Sporazuma CEFTA-e ostvareni vrlo dobri poslovni rezultati te je zabilježen rast robne razmjene i do 300 posto. Sljedeći susret predsjednika gospodarskih komora regije održat će se za mjesec dana u Sarajevu.

RIJEKA - Uprava Brodogradilišta Kraljevica danas je na Trgovačkom sudu u Rijeci predala prijedlog za pokretanja stečaja u tom brodogradilištu, doznaje se sa suda. Redovan stečajni postupak vodit će sutkinja Vera Jelenović kojoj je taj predmet raspoređen. Vlada je na sjednici održanoj 22. ožujka odlučila da brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a na sjednici 25. svibnja da će se u državnom proračunu osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika Kraljevice. Sa sindikatom je dogovoreno da se prije otvaranja stečajnog postupka iz proračuna namire sva potraživanja radnika, a također je dogovoreno da će Uprava Kraljevice provesti program zbrinjavanja radnika i uručiti im poslovno uvjetovane otkaze. Jučer su bivšim radnicima Kraljevice, njih oko 460, isplaćene otpremnine i plaće za travanj i svibanj te ostala prava prema kolektivnom ugovoru. Oni su prošlog tjedna potpisali ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu i preuzeli su poslovno uvjetovane otkaze ugovora o radu.

ZAGREB - Hrvatska udruga dioničara (HUD) i Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) smatra da su predložene izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava protivne pravnim normama i sudskoj praksi EU-a, štete hrvatskom tržištu kapitala, unose pravnu nesigurnost jer poništavaju i sudske presude donesene u korist malih dioničara LRH, te stoga od Vlade traže da na taj prijedlog ne da pozitivno mišljenje. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije HUD-a i Udruge malih dioničara LRH, čiji su predstavnici naveli da su prijedloge izmjena spomenutog zakona predložili saborski klubovi zastupnika stranaka vladajuće koalicije, kao i da je to sada u hitnoj saborskoj proceduri. Vlada, kako su dodali, o tome nije dala još svoje mišljenje, te joj sugeriraju da predložene izmjene i ne prihvati. Najproblematičnijim izmjenama tog zakona drže, kako je kazala predsjednica HUD-a Vesna Škare-Ožbolt, što se predlaže da se i jedinice lokalne samouprave izuzmu od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje dioničkih društava kada steknu kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice. To bi značilo, kazala je, da se retroaktivno ukida postojeća zakonska obveza Grada Opatije (iz 2007.) i s njom povezanih općina da daju javnu ponudu za preuzimanje LRH.

RIJEKA - Dograđena luka Ilovik, u koju je uloženo 5,6 milijuna kuna, danas je svečano otvorena, a najavljena je i uspostava nove brodske državne linije Ilovik – Mrtvaška, koja će putovanje od Ilovika do Lošinja skratiti s dva sata na pet minuta. Dograđenu luku Ilovik otvorio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Po podacima iz malološinjske gradske uprave, radovi na dogradnji operativne obale, kojima je poboljšana sigurnost brodskog prometa i putnika, završeni su u svibnju. Postojeći pristan dugačak 65 metara produžen je na 70 metara i proširen na šest metara. Dograđen je južni krak pristaništa dužine 45 metara, širine pet metara.Projekt su financirali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture (2,5 milijuna kuna), Lučka uprava Mali Lošinj (1,2 milijuna kuna), Grad Mali Lošinj (900.000 kuna) i Primorsko-goranska županija (990.000 kuna). Izvođač radova bila je tvrtka Sun Adria d.o.o. iz Rijeke.

ZAGREB - Dioničari Centar banke na danas održanoj skupštini većinom su prisutnih glasova usvojili financijska izvješća za 2011. i odluke o dokapitalizaciji te banke, kojima se temeljni kapital povećava na 200,6 milijuna kuna, izvjestili su iz Centar banke. Fond gospodarske suradnje Alternative Private Equity pri tome ulaže u banku 97 milijuna kuna, a Heruc d.d., dosadašnji većinski dioničar, 34,25 milijuna kuna. Alternative Private Equity FGS, u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, ovom dokapitalizacijom postao je vlasnik 51,57 posto redovnih dionica Centar banke, a tvrtka Heruc d.d. drugi je najveći dioničar sa 35,82 posto redovnih dionica. Istodobno, banka će za 69,35 milijuna kuna povećati svoje rezerve kako bi bila spremna odgovoriti svim financijskim izazovima turbulentnog hrvatskog tržišta, ojačala svoj kredibilitet i ispunila buduće regulatorne zahtjeve, koje donosi ulazak Hrvatske u EU sredinom 2013.

ZAGREB - Hrvatski kamping je od otvaranja kampova ove godine do kraja produljenog proteklog vikenda zabilježio porast noćenja od 30 od 35 posto u odnosu na isto prošlogodinje razdoblje, a pozitivan trend se u kampovima očekuje i u nastavku sezone, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH). U spomenutom razdoblju od oko dva mjeseca u hrvatskih je 235 srednje-velikih i 284 malih kampova pod obiteljskim vodstvom ostvareno 1,65 milijuna noćenja ili nešto više od 10 posto ukupnog broja noćenja koji se godišnje ostvaruju u kammpovima. Najviše su noćenja ostvarili Nijemci, Austrijanci i Slovenci, te potom Talijani i Nizozemci, što je uobičajena struktura gostiju u razdoblju prije glavne ljetne sezone, ističe direktor ureda KUH-a Adriano Palman. I najave za samu glavnu sezonu su pozitivne te se očekuje isto lanjsko ostvarenje ili oko 15,2 milijuna noćenja u kampovima, a ako vrijeme posluži u posezoni brojke bi mogle biti i veće, naglašava Palman.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren vrlo nizak redovni promet od svega 4,1 milijun kuna, a vrijednost dioničkih indeksa pala je za gotovo jedan posto. Indeks Crobex trgovanje je tako danas završio s padom od 0,91 posto, na 1.636,83 boda, a Crobex10 je smanjen za 0,97 posto, na 891,33 boda. Jedina dionica s promet iznad milijun kuna bila je dionica HT-a, sa 1,06 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,40 posto, na 193,90 kuna. Dionica Petrokemije imala je promet od 322,1 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 1,16 posto, na 242,07 kuna. Pad cijene od 1 posto, na 5,96 kuna, zabilježila je dionica Ingre ostvarivši promet od 304,9 tisuća kuna. Sve ostale dionice ostvarile su danas promete manje od po 200 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙