FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podnijela je ostavku na svoju dužnost, koju je predsjednik Vlade Zoran Milanović prihvatio. "Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim Vam ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske", navela je Holy u pismu ostavke. Predsjednik Vlade Zoran Milanović prihvatio je ostavku ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, kratko je vladin ured za odnose s javnošću. HTV je jučer objavio email u kojem ministrica Holy moli predsjednika uprave HŽ-a da razmotri mogućnost zadržavanja u radnom odnosu supruge njihovog stranačkog kolege Gorana Mazije, gospođu Heidi, koja je godinu dana na mjestu poslovne tajnice u uredu predsjednika HŽ-a i ima dojam da ju se veže uz političko imenovanje. Holy je zamolila Valčića da razmotri mogućnost da gospođu Heidi zadrži na nekom drugom radnom mjestu. Holy je sinoć izjavila u Otvorenom HTV-a da nema ništa spornog u njezinom emailu kojeg je sa stranačke adrese uputila predsjedniku uprave HŽ-a jer nije intervenirala da se bilo koga zaposli već je "apelirala da se politički ne šikanira" gospođu koja je dobila posao temeljem natječaja u vrijeme HDZ-ove vlasti i koja je radila kao tajnica predsjednika uprave.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je večeras za Dnevnik Nove TV da je ostavka ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy odluka nje osobno kao i njezine stranke, ta da je oni kao koalicijski partner poštuju i prihvaćaju. Druga ministarska ostavka u šest mjeseci mandata za Pusić ne znači nestabilnost Vlade jer je, kako je objasnila, vlada nestabilna kada se ruši parlamentarna većina koja je podržava. Smatra važnim da Vlada funkcionira bez zastoja, da se što prije imenuje nova osoba na to ministarsko mjesto i da uredno realiziraju i provode sve preuzete obveze i zadaće. Sve ostalo je za EU unutarnje pitanje, rekla je Pusić na upit hoće li EU zbog već dvije ostavke smatrati Vladu nestabilnom.

ZAGREB

Najveća nevladina udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" smatra da nije bilo korektno od ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy da šalje predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Reneu Valčiću email s molbom da poštedi otkaza suprugu njihovog stranačkog kolege, međutim, ističe ta udruga, zanimljiva je koincidencija da email koji je poslan prije tri mjeseca, postaje tema upravo sada, kad o njenoj odluci ovise veliki projekti i kad se uvodi novi sustav gospodarenja otpadom. "Čin slanja emaila smatramo nekorektnim, nešto što ministrica Holy nije trebala napraviti. Međutim, zanimljiva je koincidencija da email koji je poslan prije tri mjeseca upravo sada postaje tema", izjavio je za Hinu predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić i istaknuo kako je upravo sada o odluci ministrice Holy ovisilo nekoliko velikih projekata. Naveo je gradnju hidroelektrane Ombla i trećeg bloka termoelektrane Plomin, izgradnju golf igrališta na Srđu. Također, rekao je, ministrica Holy je predlagala niz zakonskih rješenja kojima bi se u Hrvatskoj regulirao sustav gospodarenja otpadom, kao primjerice uvođenje naplate plastičnih vrećica. "Ostavkom ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy mijenjaju se i okolnosti za realizaciju tih projekata", ističe predsjednik "Zelene akcije" Bernard Ivčić.

ZAGREB

U posjetu njegove svetosti patrijarha Irineja vidim važan znak koji trebamo čitati tako da se svi obavezujemo za uzajamno poštivanje, uzajamnu toleranciju i dobrobit, izjavio je danas novinarima saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS) nakon dočeka patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. "Kao što smo prije dosta godina dočekali njegovu svetost patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj posjeti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj s radošću, s nadama, s velikim očekivanjima, tako smo i danas dočekali njegovu svetost patrijarha Irineja u vremenima boljim nego što su bila prije više godina. Ali, u vremenima u kojima svi trebamo podršku za to što očekujemo i trebamo poruke koje će približiti katolike i pravoslavne, koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu i da vjernici trebaju poštivati jedni druge i živjeti ne samo u toleranciji nego u uzajamnom poštovanju kao što su živjeli vjekovima prije odluke o stvaranju vlastitih država i prije zala koje su počinili jedni drugima, nerijetko se pozivajući i na svoju vjeru", izjavio je Pupovac. "I utoliko u posjetu njegove svetosti patrijarha Irineja vidim važan znak koji trebamo čitati tako da se svi obavezujemo za uzajamno poštivanje, uzajamnu toleranciju i dobrobit", poručio je Pupovac.

SPLIT

Studentska incijativa "Split misli" današnjim je priopćenjem za javnost pozvala ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da odgodi gay paradu zakazanu za 9. lipnja jer smatraju da prijeti opasnost od fizičkog nasilja i da bi negativne posljedice mogle naštetiti turizmu u Dalmaciji. "Studentska inicijativa 'Split misli' javno poziva ministra Ostojića da iskoristi zakonsku mogućnost i svojom političkom odlukom odgodi ovogodišnji pride, jer bi u suprotnom njegova politička odluka uvelike naštetila ugledu RH i njenih građana. Zatvarati oči i glumiti slijepoću pred izglednim i veoma vjerojatnim fizičkim nasiljem, izjavljivati kako ministar vjeruje da do nasilja neće doći, a šalje 300 policajaca više nego prošle godine, jest politički neodogovorno, nepromišljeno i nedopušteno u zemljama visoke demokracije koje su nam uzor", navodi se u priopćenju što ga je poptisao koordinator Studentske inicijative "Split misli" Bruno Petrušić. Obrazlažući razloge zahtjeva za odgodom splitske gay parade Studentska inicijativa "Split misli" ističe kako nije provedena šira javna rasprava, niti su mjere dosadašnje edukacije dostatne da pride prođe bez fizičkog ali, kako navode, i svakog drugog nasilja. "Stoga pozivamo i prozivamo ministra Ostojića na političku odgovornost", ističe se u priopćenju. Studentska inicijativa traži da se novac koji će se utrošiti za održavanje javnog reda i mira i organizaciju gay povorke dodijele Sveučilištu u Splitu, studentima i udrugama civilnog društva u svrhu edukacije građana Splita i Dalmacije o tom pitanju.

VUKOVAR

Udruga za razvoj i promociju biciklizma i cikloturizma "Panonija cikloturizam" iz Vukovara uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva turizma postavila je osam parkirališta za bicikle na trasi biciklističkih ruta Dunav i Srijem u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku, izvijestili su iz te udruge. Prema riječima pomoćnika pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Marija Banožića, dosadašnji nedostatak parkirališta za bicikle odbijao je cikloturiste da se duže zadržavaju na atraktivnim turističkim odrednicama na biciklističkim rutama kroz Vukovarsko-srijemsku županiju, kao i lokalno stanovništvo da više koriste i ostavljaju bicikle. "Dunavska ruta je vrlo atraktivna cikloturistima, prolazi živopisnim krajolikom, selima i vinogradima na obroncima Fruške Gore, a na nju se spaja ruta Srijem. Cikloturisti koji putuju Dunavskom rutom mogu rutom Srijem obići cijelu županiju jer je ruta kružna i vraća se na međunarodnu rutu Dunav", navodi Banožić podsjećajući kako je biciklistička ruta Dunav dio međunarodne Dunavske biciklističke rute Eurovelo 6 kroz Hrvatsku, dok ruta Srijem povezuje južni i sjeveroistočni dio Vukovarsko-srijemske županije. Županijske vlasti su uvjerene kako bi se projektom postavljanja biciklističkih parkirališta, koja bi se u konačnici nalazila u svih 26 mjesta kroz koja prolaze Dunavska i Srijemska biciklistička ruta, potaknuo razvoj cikloturizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙