FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava. "Budućnost mirovinskog sustava ćemo dogovoriti do kraja godine i to nam je plan i cilj da u razgovoru sa svim socijalnim partnerima definiramo put kojim smo krenuli. Ne mislimo mijenjati taj sustav nego će on ostati oslonjen na tri stupnja", rekao je danas ministar Mrsić odgovarajući na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazočio izvještajnoj konvenciji o radu splitskog SDP-a u proteklih godinu dana.

Ocijenio je da je mirovinski sustav sada stabilan, ali je pitanje koliko je dugoročno održiv. "Kada govorimo dugoročno, onda govorimo o desetak, petnaest ili dvadeset godina", dodao je. Sigurno je, izjavio je Mrsić, da će se mirovine na vrijeme isplaćivati, a "u rujnu će biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života". Istaknuo je da je važno povećati broj zaposlenih, ali i raščistiti u mirovinskom sustavu koliko su mirovina isplaćuje po zakonu o mirovinskom osiguranju, a koliko ih se izravno financira iz proračuna temeljem posebnih zakona.

SPLIT - Ministar unutarnjih poslova Ranko Osotojić izjavio je danas u Splitu da je pogriješio što je nakon nedavne policijske intervencije u Pučišćima sa sindikalnim čelnikom u Jadrankamenu Tončijem Drpićem komunicirao putem facebooka. "Ministar ne može tako razgovarati i ja sam se ispričao Drpiću jer mislim da sam pogriješio", rekao je ministar Ostojić novinarima u Splitu, gdje je bio na izvještajnoj konvenciji splitskog SDP-a. Objasnio je kako se Drpiću nije ispričao radi policijske intervencije koja je po njegovom mišljenju bila "u redu" i u skladu sa zakonom, nego zbog načina komuniciranja s Drpićem putem facebooka. "I Drpić se meni ispričao zbog riječi koje je o meni rekao a koje nisu imale uporište", dodao je ministar. Ministar nije želio komentirati razloge nedavne ostavke stečajnog upravitelja Jadrankamena Ive Bučana koji je obrazlažući tu svoju odluku rekao da ministar unutarnjih poslova svojim sastankom i isprikom Drpiću podilazi sindikalnim liderima, umjesto da se rješava problem u Jadrankamenu. Ministar je ustvrdio da na tom sastanku nije bilo ni riječi o miješanju u pravosuđe i odluke pravosuđa. Upitan hoće li Vlada, kao u slučaju novog Zakona o policiji, "popustiti" primjedbama Europske unije i odustati od namjere da u Nadzorni odbor Ine imenuje članove vlade, Ostojić je rekao da će stav Vlade biti jasan kad se završe konzultacije.

DUBROVNIK - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas u Dubrovniku kako vjeruje da će na stranačkim izborima dobiti većinu glasova jer je, kazala je, vjerna izvornom HDZ-u Franje Tuđmana, jer je završila pretpristupne pregovore s EU-om i jer je pokrenula borbu protiv korupcije. "21. svibnja sjest ću sa svima za stol da raspravimo o lošim potezima u ovoj kampanji u kojima ja nisam sudjelovala", rekla je Kosor novinarima, priopćio je njezin izborni stožer. Kosor je rekla da je čestitala Zoranu Milanoviću na još jednom izboru za predsjednika SDP-a, no naglasila je kako se ne slaže s odlukom Vlade koja je odustala od izgradnje autoceste Osojnik-Doli. Aktualna predsjednica HDZ-a i kandidatkinja za tu dužnost posjetila je i Mali Ston gdje se sastala s izaslanicima kojima je iznijela svoj program i viziju budućeg HDZ-a. "Na 15. općem saboru vi ne odlučujete samo o budućnosti stranke, nego i o budućnosti cijele Hrvatske. Vi birate vodstvo HDZ-a o kojem će ovisiti hoće li se stranka uzdići ili pasti na samo pet posto", rekla je.

ZAGREB - Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu svečano je danas otvoren u Studentskome centru zagrebačkoga Sveučilišta o 20. obljetnici uspostavljanja diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske, a cilj mu je promicanje kineskoga jezika i kulture te jačanje gospodarskih veza između dviju država. Strateški partneri zagrebačkoga Sveučilišta u tome projektu su i Šangajski institut za međunarodnu trgovinu i Nacionalni ured za promociju kineskoga jezika Vlade NR Kine - Hanban, Hrvatska gospodarska komora i grad Zagreb. Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš ukazao je na činjenicu da zagrebački Konfucijev institut, uz kulturu, jednaku pozornost pridaje i poslovnom segmentu što je slučaj s još samo četiri instituta u Europi - onima u Londonu, Ateni, Kopenhagenu i Ljubljani. Kineski veleposlanik Shen Zhifei posebice je istaknuo da se današnja svečanost održava na dan kada su prije 20 godina uspostavljeni diplomatski odnosi između dviju zemalja rekavši da će Konfucijev institut biti "zlatan most u suradnji dviju zemalja". Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, a u dvosatnom kulturno-umjetničkom programu pod nazivom "Kineska rima" kineski umjetnici su zagrebačkoj publici posredovati dio bogate kineske kulture. Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu počet će raditi na jesen, odnosno s početkom nove akademske godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙