FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je otvorila "baražnu vatru" na sindikate i kolektivne ugovore (KU) u javnom sektoru, ali taj "politički udar" joj neće proći jer sindikati neće dozvoliti takvo miješanje politike u slobodu kolektivnog pregovaranja, poručili su čelnici sindikata državnih poduzeća koji djeluju u okviru Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). Predsjednik NHS-a Krešimir Sever optužio je Vladu da pokušava anatemizirati sindikate javnog sektora i razjediniti radnike i sindikate realnog i javnog sektora kako bi im smanjila prava, pri čemu su pod posebnim pritiskom zaposleni u državnim poduzećima za koje se tvrdi da imaju prevelika prava. Tvrdi kako nije istina da treba smanjivati navodna prevelika prava radnika, pri čemu je kao primjer naveo Finu, gdje je otkazan kolektivni ugovor iako Fina nema problema ni s viškom zaposlenih niti s plaćama i materijalnim pravima. Radi se o čvrstoj sprezi vlasti i poslodavaca protiv kolektivnih ugovora pa će nakon sindikata javnih i državnih službi i sindikata državnih tvrtki na red doći i cijeli privatni sektor, uvjeren je Sever. U tom smislu govorili su i čelnici NHS-ovih sindikata iz velikih državnih tvrtki poput HEP-a, Plinacroa, Hrvatskih šuma, HRT-a ili Hrvatske pošte, koji odreda tvrde da plaće i materijalna prava, kao i broj zaposlenih u njihovim poduzećima nisu razlog za izmjenu prava zajamčenih KU-ima.

OPATIJA - Ulaskom u Europsku uniju doći ćemo na novo veliko tržište, čijim ćemo zahtjevima i izazovima moći odgovoriti samo visokom kvalitetom hrane i visokom produktivnošću, kazao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 6. konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj. Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju predstavnici mjerodavnih tijela, gospodarstvenici i drugi koji posluju s hranom, a glavne teme su sigurnost hrane, promet roba preko granica EU, godišnji planovi nadzora i rizici u prehrambenoj industriji. Uvjeren sam da ćemo suradnjom svih koji su uključeni u sustav sigurnosti i kakvoće hrane razviti tržište i biti konkurentni u europskim uvjetima, istaknuo je Jakovina. Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina navela je da će Hrvatska ulaskom u EU morati imati uspostavljen sustav službenih i referentnih laboratorija. Sada su ovlaštena 23 službena laboratorija, a 17 ih je u postupku. Ovlaštena su tri referentna laboratorija, a od ukupno 20 referentnih područja 'pokriveno' je njih 12, dok za osam područja za sada nema referentnih laboratorija. Osim toga u Hrvatskoj imamo još dva dodatna referentna područja, maslinovo ulje i proizvodi od meda, za koje također nemamo ovlaštene referentne laboratorije, kazala je.

ZAGREB -Brodogradnja i brodska oprema, metalna industrija, farmaceutska i kemijska industrija, proizvodnja komponenti u auto industriji, prehrambena industrija, energetika, graditeljstvo te poslovne usluge neka su od mogućih područja suradnje hrvatskih i francuskih tvrtki, istaknuto je na seminaru "Kako poslovati s Francuskom?" koji je danas održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić istaknula je kako je Francuska na 8. mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske te na šestom mjestu među najznačajnijim ulagačima u Hrvatsku. U razdoblju od 1993. do 2011. ukupna ulaganja Francuske u Hrvatsku iznosila su 1,37 milijardi eura, odnosno 5,3 ukupnih inozemnih direktnih ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Francuske lani je iznosila 1,07 milijardi američkih dolara, od čega je izvoz u Francusku bio 380,7 milijuna dolara, a uvoz iz te zemlje 691,2 milijuna dolara.

ZAGREB - Isplata dividende za 2011. godinu iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, 28. svibnja, izvijestili su danas iz Erste investa, društva koje upravlja tim fondom. Ukupno je isplatu dividende za 2011. godinu namijenjeno 44,35 milijuna kuna, pri čemu dividenda po jednom udjelu iznosi 20,38 kuna. Isplata dividendi obavljat će se isključivo putem poslovnica Fine, a za to će biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu i potvrdu o OIB-u vlasnika udjela. S obzirom da je datum raspodjele dobiti Fonda HB dan 24. svibnja 2012. godine, pravo na isplatu dividendi imat će oni branitelji koji posjeduju udjele u Fondu HB i oni koji su zahtjev za prodaju udjela podnijeli 25. ožujka 2012. ili kasnije, odnosno oni članovi Fonda kojima je dan za isplatu udjela 24. svibnja 2012. ili kasnije.

ZAGREB - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i ZAMP Služba Hrvatskog društva skladatelja (HDS) za ovu su godinu dogovorili dodatni popust od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata, izvijestili su danas iz UPUHH-a i HDS-a. Popust je rezultat aktivnog pregovaranja, odnosi se na ovu godinu, dok će za nove modele obračuna te naknade za iduću godinu dodatno pregovarati, navodi se u zajedničkom priopćenju. Ističe se i da novo ispregovarani uvjeti predstavljaju početak, zajednički interes i volju za postizanje novog modela naknade, uz suradnju obje strane. UPUHH bi tako trebao utjecati na podizanje razine svijesti svojih članica o važnosti poštivanja autorskih i srodnih prava, dok će HDS ZAMP voditi računa o specifičnostima hotelijerske djelatnosti te gospodarskom okviru u kojem hotelijeri posluju.

ZAGREB - Institut IGH izvijestio je danas da je u postupku povećanja temeljnog kapitala, u prvom i drugom krugu upisa i uplate novih redovnih dionica ukupno upisano njih 105.590 te uplaćeno 80,25 milijuna kuna. U prvom krugu upisa i uplate, koji je trajao od 28. travnja do 14. svibnja ove godine, postojeći dioničari Instituta IGH upisali su 1.700 novih dionica te građevinske tvrtke. U drugom krugu, koji je trajao od 16. do 21. svibnja upisano je 103.890 dionica, izvijestio je danas IGH. Ukupno je tako upisano 105.590 novih redovnih dionica IGH, te uplaćeno ukupno 80.248.400 kuna. Glavna skupština Instituta IGH je krajem travnja donijela odluku o dokapitalizaciji tako da se temeljni kapital sa 63,4 milijuna kuna, koji je podijeljen na 158.580 redovnih dionica nominalne vrijednosti 400 kuna, povećava na najviše 169,4 milijuna kuna i to uplatom u novcu, izdavanjem 265.000 novih redovnih dionica. Odlukom skupštine utvrđeno je da se nove dionice izdaju po cijeni od 760 kuna po dionici i to u dva kruga. Iz Instituta IGH ocjenjuju da je postupak upisa i uplate novih redovnih dionica proveden uspješno.

ZAGREB - Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica splitske tvrtke Dalma d.d. odnosno državnog udjela od 84,3 posto u njezinom temeljnom kapitalu. Rok za podnošenje pisma namjere za kupnju dionica te splitke tvrtke je do 21. lipnja ove godine. Nakon što prikupi pisma namjere te nakon što se donese konačna odluka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbe prikupljanja obvezujućih ponuda, AUDIO će one koji su dostavili pismo namjere pisanim putem pozvati na podnošenje ponuda. Dalma je bila nekad veliko trgovačko poduzeće, a sada se bavi i turističkom i ugostiteljskom djelatnošću. U prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovala se sa svega 108.703 kune ukupnih prihoda, dok su joj rashodi dosegnuli 1,8 milijuna kuna, tako da je to razdoblje završila s gubitkom od 1,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi tek u blagom plusu i to uz vrlo nizak promet, što ukazuje da tržište nema snage za snažniji oporavak nakon prošlotjedne oštre korekcije naniže. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,38 posto, na 1.737 bodova, a Crobex10 svega 0,01 posto na 958 bodova. Redovni promet dionicama do podneva je iznosio tek 1,97 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s tek nešto više od pola milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,69 posto, na 203,3 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od 274 tisuće kuna, a cijena joj je pala 1,25 posto, na 1.210 kuna. Među likvidnijim izdanjima po dobitku se izdvaja dionica Instituta IGH, koja je poskupjela 7,49 posto. Iz te građevinske tvrtke jutros su izvijestili da je u postupku povećanja temeljnog kapitala, u prvom i drugom krugu upisa i uplate novih redovnih dionica ukupno upisano njih 105.590 te uplaćeno 80,25 milijuna kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na prethodnu tečajnicu blago oslabila prema euru, za 0,03 posto, a oslabila je i prema američkom dolaru i švicarskom franku. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,558845 kuna. Prema dolaru kuna je oslabila za 0,09 posto te prema franku za 0,05 posto, dok je ojačala prema britanskoj funti za 0,21 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,921539 kuna, franka 6,295365 kuna i funte 9,343443 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙