FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u odnosu na ožujak u prosjeku bile više za 0,8 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2011., više su za 2,6 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 2,1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je ubrzanje godišnje stope inflacije, za 0,6 postotnih bodova, budući je u ožujku stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 2,0 posto. U veljači je pak godišnja stopa inflacije bila 1,3 posto, a u siječnju 1,2 posto. Na mjesečnoj razini rast od 0,8 posto je usporen u odnosu na visokih 1,5 posto porasta u ožujku, na koji je znatno utjecalo povećanje stope poreza na dodanu vrijednost. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u travnju su u odnosu na ožujak najviše porasle cijene odjeće i obuće koje su u prosjeku više za 4,7 posto (nove kolekcije odjeće i obuće), cijene alkoholnih pića i duhana koje su porasle za 1,9 posto te cijene prometa s rastom od 1,5 posto. Na godišnjoj razini, u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše su porasle, za 5 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, te prometa za 4,9 posto.

ZAGREB - Sektori proizvodne dijelova za autoindustriju, maloprodaje, metalurgije, financija, prometne infrastrukture područja su suradnje koje zanimaju kineske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu s predstavnicima gospodarskog izaslanstva kineske pokrajine Jilin koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Predstavnici kineskog izaslanstva pozvali su hrvatske tvrtka na Euro-China Business Meeting Jilin koji će se održati u rujnu. Robna razmjena Hrvatske i Kine u 2011. iznosila je 1,65 milijardi američkih dolara, pri čemu je hrvatski izvoz u Kinu iznosio 54,6 milijuna dolara, a iz Kine je uvezeno robe za 1,6 milijardi dolara. Nakon službenog dijela održani su individualni poslovni razgovori predstavnika 27 hrvatskih i dvadesetak kineskih tvrtki.

ZAGREB - Francuski lanac trgovina za uređenje vrta i doma Bricostore predstavio je danas svoj novi, treći prodajni centra u Hrvatskoj, u sesvetskom naselju Jelkovec kod Zagreba veličine 10 tisuća četvornih metara u kojem je zaposlio 100 djelatnika i u koji je ukupno uložio 187 milijuna kuna. Centar se za kupce otvara sutra, a kao i prva dva otvorena u Kaštel Sućurcu i u Puli nudi više od 40 tisuća različitih artikala. U sva tri centra Bricostore u Hrvatskoj zapošljava više od 300 djelatnika, ukupno je u njih uložio više od 460 milijuna kuna. O radu i uspješnosti novog centra ovisit će i njihovo dalje širenje u Hrvatskoj, što planiraju u idućim godinama, posebno u gradovima na Jadranu, Zadru i Rijeci. Cilj im je postati vodeći u Hrvatskoj u segmentu ponude 'uradi sam', a vjeruje i da će hrvatske tvrtke i proizvodi osim u njihovim centrima u Hrvatskoj preko njih stići i u Francusku te na druga europska tržišta.

ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem ožujka u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo 205.072 zaposlenih, što je za 953 osobe ili 0,4 posto više nego krajem veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ukupnom broju zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama 89 posto odnosi se na zaposlene u obrtu u kojima je krajem ožujka bilo 182.036 zaposlenih, što je 0,3 posto ili 638 osoba više nego krajem veljače. Broj zaposlenih na mjesečnoj je razini povećan i u slobodnim profesijama koje su krajem ožujka zapošljavale 23.036 osoba, što je u odnosu na veljaču za 315 osoba ili 1,4 posto više. Po županijama, broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama pao u tri županije, od 0,3 posto u Brodsko-posavskoj županiji do 0,5 posto u Karlovačkoj županiji. Porast je ostvaren u osamnaest županija i kreće se od 0,1 posto u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zadarskoj do 1,9 posto u Virovitičko-podravskoj županiji.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila 1,76 milijardi kuna, što je 6,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,35 milijardi kuna i veća je za 8,6 posto, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava porasla je 1,9 posto, na 415,6 milijuna kuna. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u prvom tromjesečju grubo obrađeno drvo sudjeluje s 22,7 posto, sirovo kravlje mlijeko 21,7 posto, žive svinje 14 posto, živa goveda s udjelom od 11,1 posto i dr. Podaci o prosječnim cijenama odabranih proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pri proizvođačima pokazuju da je prosječna cijena merkantilne pšenice u prvom tromjesečju iznosila 1.412,99 kuna po toni, a merkantilnog kukuruza 1.225,18 kuna po toni.

ZAGREB - U nedostatku poticajnih vijesti iz poslovnog sektora, indeksi Zagrebačke burze danas su ponovno oslabili, nastavivši negativni niz sedmi dan uzastopno. Nakon početnih dobitaka, Crobex indeks oko podneva ponovno je uronio u negativno područje, oslabivši 0,42 posto, na 1.756 bodova. Istodobno, Crobex10 je oslabio 0,41 posto, na 972 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do popdneva 4,5 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u to doba. Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila povlaštena dionica Adrisa, sa 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,88 posto, na 225 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 621.000 kuna. Nakon što joj je jučer cijena pala na nadomak 200 kuna, što je njezina najniža razinu od 30. prosinca 2008. danas se oporavlja. Oko podneva bila je u plusu 1,3 posto, na 203 kune. U slabašnoj prijepodnevnoj trgovini većina cijena dionica je u minusu. Pritom se po cjenovnom padu za 6,4 posto izdvaja dionica Ingre.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu blago ojačala prema euru, za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,500186 kuna. Kuna je za 0,01 posto ojačala i prema švicarskom franku, a oslabila za 0,14 posto prema američkom dolaru te za 0,22 posto prema britanskoj funti. Srednji tečaj franka iznosi 6,245471 kunu, dolara 5,837175 kuna i funte 9,389316 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙