FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

CAMP DAVID, SAD - Svjetski čelnici poduprli su u subotu zadržavanje Grčke u eurozoni i obećali da će poduzeti sve potrebne korake u borbi protiv financijske krize, istodobno potičući svoja gospodarstva koja su sve više izložena prijetnji europske dužničke krize. U odlučnoj izjavi potpore Europi, čelnici skupine osam vodećih svjetskih gospodarstava na summitu u Camp Davidu u Marylandu, rekli su da globalni gospodarski oporavak pokazuje obećavajuće znakove, ali da "ostaju značajni suprotni vjetrovi". "Obvezujemo se da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bi ojačali i oživjeli naša gospodarstva i borili se protiv financijskih stresova, priznajući da prave mjere nisu iste za svakoga od nas", navodi se u zaključnoj izjavi summita. Čelnici su pozdravili rasprave u Europi oko ravnoteže smanjivanja duga i mjera za potporu rasta i dodali: "Ponovno potvrđujemo naš interes da Grčka ostane u eurozoni poštujući svoje obveze". Američki predsjednik Barack Obama i čelnici iz drugih velikih gospodarskih sila sastali kako bi razmotrili stanje globalne ekonomije i potražili načine kako umiriti tržišta. "Učiniti ćemo sve što je potrebno kako bi jamčili financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy. Osim stabiliziranja financijskog sustava, ključno je pitanje na summitu bilo kako uravnotežiti rast s naporima za smanjenje državnih dugova kroz fiskalne rezove. Također, na vrhu dnevnog reda summita bili su zabrinutost oko cijena nafte i hrane, kao i Afganistan, Iran, Sirija i Sjeverna Koreja.

CAMP DAVID - Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u subotu na summitu G8 nadu u uspjeh skorih pregovora o iranskom nuklearnom programu, ali je bio puno neodređeniji u vezi sa Sirijom, o kojoj nikako da usuglasi stajalište s Moskvom. Drugog dana summita u Camp Davidu, Obama je istaknuo da su on i njegovi partneri "jedinstveni" u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom. "Mislim da smo svi suglasni da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali njegova stalna kršenja međunarodnih pravila i njegova nesposobnost da sve dosad dokaže kako ga ne želi militarizirati, ozbiljan su razlog za zabrinutost svih nas", istaknuo je Obama. Ta potvrda jedinstva i odlučnosti prema Iranu dolazi na kraju tjedna u kojem je Izrael ponovo dao naznake o spremnosti za preventivni napad na nuklearni program Teherana. Mogućnost novog otvorenog sukoba na Bliskom istoku zabrinjava Washington, a posebno u izbornoj godini. Obama redovito ističe da je diplomatski put i dalje otvoren, premda "sat otkucava". Američki predsjednik je također kazao da on i njegovi partneri podupiru plan Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, kojim bi se trebalo zaustaviti nasilje.

CAMP DAVID - "Bijela kuća" priopćila je u subotu da nasilje u Siriji neće prestati bez političke smjene, rekavši da vanjski promatrači i prekid vatre neće biti dovoljni za rješavanje problema. "Zaustavljanje nasilja ovisi o političkoj tranziciji", rekao je savjetnik u Bijeloj kući Ben Rhodes novinarima tijekom summita G8 u Camp Davidu, gdje je Sirija bila na dnevnom redu u petak navečer. "Vjerujemo da promjena mora uključivati odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti", rekao je Rhodes, opisujući stajalište SAD-a.

NEW YORK - Slijepi kineski disident Chen Guangcheng, kojem je iznenada dozvoljeno da napusti zemlju, doputovao je noćas u Sjedinjene Američke Države. Chen je, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova, sletio u međunarodnu zračnu luku Liberty u blizini New Yorka, javile su novinske agencije. Američki State Department priopćio je u subotu da je Chen otputovao iz Kine za SAD. Istaknuti borac za ljudska prava, Chen Guangcheng (40) nalazio se u jednoj bolnici u Pekingu od 2. svibnja, čekajući dozvolu da ode u SAD. Bijela kuća je u subotu izrazila zadovoljstvo zbog dolaska kineskog disidenta Chena Guangchenga u Sjedinjene Države, kojim se završava jednomjesečna diplomatska kriza između Pekinga i SAD-a. Borac za ljudska prava Chen Guangcheng uzrokovao je diplomatsku krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu, nakon što je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru, jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini, koji se provode u okviru demografske politike jednog djeteta. Prije više od dva tjedna, tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Pekingu postignut je dogovor SAD-a i Kine, da kineske vlasti Chenu i njegovoj obitelji izdaju putovnice kako bi mogli otputovati u SAD. Chenu je stipendiju ponudilo Sveučilište New York, gdje bi studirao pravo.

CAMP DAVID - Francuski predsjednik Francois Hollande sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i talijanskim premijerom Mariom Montijem idućeg mjeseca u Rimu, rekao je Monti u subotu, u prigodi summita G8 u Camp Davidu, na istoku SAD-a. Taj susret troje čelnika najvećih gospodarstava eurozone održat će se prije parlamentarnih izbora 10. i 17. lipnja u Francuskoj, dodao je Monti pred novinarima. Monti se u zadnje vrijeme očitovao za veću potporu gospodarskom rastu kako bi se nadoknadio utjecaj mjera proračunske štednje, koje su posebno stroge u njegovoj domovini. U vezi s time izrazio je zadovoljstvo izborom Francoisa Hollandea koji je vodio kampanju na tu temu, uz opasnost da će u nezgodan položaj dovesti Merkel koja zagovara borbu s deficitom i zaduživanjem. "Ne smijemo čekati strukturne reforme i smanjenje deficita kako bi poticali rast", istaknuo je Monti.

BEOGRAD - Zagrebačka filharmonija u subotu navečer je, nakon tri desetljeća, ponovno gostovala u Beogradu, gdje je u dvorani ''Kolarac'' održala koncert u sklopu ciklusa regionalne suradnje tri filharmonije ''Pika -Točka –Tačka''. Zagrebački orkestar, pod upravom dirigenta i umjetničkog savjetnika Dmitrija Kitajenka, sa solisticom na violončelu Monikom Leskovar, u dvorani ispunjenoj ''do posljednjeg mjesta'' izveo je ''Valcer'' Mauricea Ravela, ''Rokoko varijacije'' Pyotra Ilyicha Tchaikovskog i ''Talijansku simfoniju'' Felixa Mendelssohna. Devedeset muzičara Zagrebačke filharmonije u subotu je stiglo u Beograd, predvođeno ravnateljem Miljenkom Puljićem. Zagrepčane je po dolasku u Beograd ispred Kolarca dočekao cjeli orkestar Beogradske filharmonije, koji ih je pozdravio velikim aplauzom. Nastup u Beogradu Zagrepčanima je bio treći uzastopni koncert, s obzirom da su dan ranije isti program izveli u matičnoj dvorani ''Lisinski'' u Zagrebu, a večer prije toga gostovali su u dvorani Slovenske filharmonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙