FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ATENA - Predsjednik Grčke Carolos Papulias izrazio je "užasnutost opasnošću" koju politička nestabilnost donosi Grčkoj, prema dokumentima objavljenima u utorak sa susreta sa šefovima triju glavnih stranaka. Ugostivši u nedjelju čelnike konzervativaca, socijalista i radikalne ljevice u neuspjelom pokušaju da ih nagovori na formiranje vlade, Papulias im je naglasio da je "opasnost po zemlju stvarna", prema službenim dokumentima. "Mislim da vrijeme radi protiv nas. I užasnut sam idejom o problemima s kojima se mora svakodnevno suočavati zemlja", dodao je šef države zaključujući sastanak. Izjavio je kako je razočaran svojim sugovornicima otkrivajući da je od njih očekivao "svrsishodniju raspravu". Pregovori o sastavljanju grčke vlade nastavljaju se u utorak u 13 sati, pod pokroviteljstvom predsjednika.

ŽENEVA - Previše potrošnje, suviše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost, piše u izvješću 2012. Živi planet koji je u utorak objavio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature, ranije World Wildlife Fund), nekoliko tjedana prije summita u Riu. Po riječima Jima Leapea, glavnog direktora WWF International, čije je sjedište u švicarskom Glandu, svijet "živi kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se ništa ne promijeni do 2030. neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta". "To je izvješće poput redovnog pregleda planeta a rezultati govore da je naš planet jako bolestan", kazao je Jonathan Baillie iz londonskog Zoološkog društva, koautor izvješća. "Zanemarivanje ove dijagnoze imalo bi teške posljedice po čovječanstvo, možemo povratiti zdravlje planeta ali samo ako se usredotočimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju", dodao je on.

MOSKVA - Ruska svemirska letjelica Sojuz lansirana je u utorak prema međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nakon skoro jednomjesečne odgode zbog tehničkih problema. Sa kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu prema ISS-u su poletjeli Amerikanac Joseph Acaba i Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin. Let je odgađan od 30. ožujka kako bi ruska tvrtka RKK Energija mogla pripremiti novu svemirsku kapsulu Sojuza nakon što je predhodna bila oštećena pri testiranju. Od "umirovljenja" američkih raketoplana 2011. SAD je ovisna o Rusiji za dopremu ljudi i materijala na ISS, što košta Washington oko 60 milijuna dolara po astronautu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙