FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Čelnici šest stranaka vladajuće koalicije u BiH na sastanku u Mostaru u srijedu nisu postigli dogovor, ali su približili stajališta glede ustavnih promjena vezanih za način biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda parlamenta kako bi se osigurala ravnopravna zastupljenost triju naroda i predstavnika manjina. Dogovor o proračunu BiH za 2012. nije postignut jer SDA traži povećanje sredstava za državne institucije. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da su imenovani timovi stručnjaka koji će razgovarati o načinu biranja članova predsjedništva BiH i izaslanika za dom naroda. Čelnik SDA Sulejman Tihić istaknuo je da su približena načela osiguranja nacionalnog legitimiteta predstavnika naroda u gornjem parlamentarnom domu, dok za izbor članova predsjedništva postoje različita gledišta.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je objavio imena ministara u svojoj vladi, među kojima je bivši francuski premijer Laurent Fabius (65), imenovan na mjesto ministra vanjskih poslova i 54-godišnji Pierre Moscovici, imenovan na dužnost ministra gospodarstva i financija. Jean-Yves Le Drian (64) bit će novi francuski ministar obrane, a Manuel Valls ministar unutarnjih poslova. Dužnost ministra rada obavljat će njegov bliski suradnik Michel Sapin, a novome ministru financija Moscoviciju će u trenutku krize u euro zoni pomoćnik biti Jerome Cahuzac. U utorak je Holland na mjesto premijera postavio Jean-Marca Ayraulta. Vladu čine 34 člana, ne računajući premijera, a u skladu s obećanjem što ga je Hollande dao u predizbornoj kampanji, u vladi će sjediti jednak broj žena i muškaraca.

BEOGRAD - Kandidati u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije Boris Tadić i Tomislav Nikolić u srijedu navečer su se, u predizbornoj raspravi na državnoj televiziji RTS-u, predstavili građanima Srbije, pozvavši ih da u nedjelju iziđu glasovati, i ne propustivši priliku da jedan drugom upute niz optužbi i kritika. Tadić, koji je kandidat koalicije okupljene oko njegove vladajuće Demokratske stranke (DS), i Nikolić, kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS), tijekom debate pozvani su govoriti, između ostalog, o njihovim planovima po pitanju gospodarstva i zapošljavanja, vanjske politike i sigurnosti, europskih integracija, Kosova i borbe protiv kriminala i korupcije. Oba su kandidata iskoristili dio vremena na kritiziranje onog drugog, u čemu je prednjačio Nikolić koji je često umjesto konkretnih odgovora na pitanja svoje vrijeme za izlaganje većim djelom koristio na optuživanje Tadića. U svom obraćanju Tadić je odbacio Nikolićeve optužbe, podsjećajući ga da su sadašnji problemi dijelom posljedica i vremena kada je Nikolić bio u vlasti krajem devedesetih

NEW YORK - GlavnI tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je izjavio kako traži dodatne informacije o nekim NATO-ovim napadima u Libiji u kojima su stradali civili. U završnom izvješću objavljenom u ožujku, međunarodno povjerenstvo za istragu događaja u Libiji prikupilo je informacije o pet napada u kojima je ubijeno 60 civila, a 55 ih je ozlijeđeno. U izvješću se također navodi kako je NATO vodio vrlo preciznu kampanju čiji je cilj bio izbjeći civilne gubitke. Moreno-Ocampo je u srijedu ujutro u govoru održanom pred Vijećem sigurnosti izjavio kako su njezini suradnici vrlo pozorno razmotrili zaključke Povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙