FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA - Predsjednik Syrize Alexis Tsipras koji je u utorak dobio mandat za sastav nove grčke vlade dao je na znanje da njegova stranka ne želi biti dijelom koalicijske vlade koju bi činile stranke koje prihvaćaju plan oštrih mjera štednje koje su Grčkoj nametnuli EU i MMF i Europska središnja banka. Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu. Nakon njega je priliku za osnivanje vlade dobila radikalna ljevičarska stranka Syriza, no promatrači ocjenjuju da bi to mogla biti "nemoguća misija". Tsipras, poput svog prethodnika, na raspolaganju ima tri dana.

NEW YORK - Sjedinjene Države ustrajno će i odlučno pojačavati pritisak na sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, od njega očekujući da napusti predsjedničku dužnost, izjavila je u utorak u New Yorku američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice. "Stanje u Siriji i dalje je vrlo teško, osobito za milijune onih koji su svakodnevno izloženi napadima i imaju potrebu za hitnom humanitarnom pomoći", rekla je Rice nakon sastanka Vijeća sigurnosti tijekom kojega je s diplomatima video-vezom iz Ženeve razgovarao i posebni izaslanik UN-a i Arapske ligu za Siriju, Kofi Annan. "Ako Annanova misija ne uspije, SAD će biti prisiljen pronaći druge načine, poput sankcija, protiv sirijskoga režima."

ZAVIJA - Libija je u utorak počela prvi sudski postupak protiv petorice pristaša svrgnutog i ubijenog čelnika Moamera al Gadafija koji su optuženi da su htjeli terorističkim napadima izazvati nestabilnost u zemlji. Prijelazna vlada, imenovana u listopadu 2011. godine kako bi vodila zemlju do izbora u lipnju, ulaže velike napore u održavanje reda u zemlji u kojoj je nakon pada bivšeg režima velika količina oružja postala dostupna širokom krugu ljudi. Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da libijski pravni sustav nije u stanju ispuniti standarde međunarodnog prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙