FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody'sovo sniženje rejtinga uzdrmalo španjolski bankovni sektor

MADRID, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Agencija Moody's snizila je kreditni rejting 16 španjolskih banaka, čime se nastavljaju problemi četvrtog po veličini gospodarstva eurozone ali i nervoza na tržištima koja strahuju od širenja grčkih problema na ostale ranjive zemlje u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Skupina banaka kojima je snižen rejting obuhvaća Santander i BBVA, najveće banke u Španjolskoj a deset banaka uvršteno je na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinga.

U agenciji su odluku o sniženju rejtinga obrazložili "nepovoljnim uvjetima poslovanja, koje karakterizira obnovljena recesija, kriza tržišta nekretnina i visoka razine nezaposlenosti".

Napominju i da je zbog teškoća sa zaduživanjem ograničena sposobnost španjolske vlade da pruži podršku bankama.

Bankia, koja drži 32 milijardi eura problematične imovine, ovog je mjeseca djelomično nacionalizirana. Najviše je izložena tržištu nekretnina, koje se spektakularno urušilo i izložilo banke lošim zajmovima.

Španjolski ministar gospodarstva negirao je izvješća o povlačenju novca iz Bankije u posljednjih nekoliko dana. "Nije točno da se u ovom trenutku povlače depoziti iz Bankie", rekao je Fernando Jimenez Latorre.

Madrid je ujedno angažirao Goldman Sachs da neovisno procijeni vrijednost Bankije, izvijestio je u petak španjolski list Expansion.

Strahovanja od širenja grčkih problema na Španjolsku srušila su u petak burzovne indekse u vrijeme otvaranja. Tako je španjolski IBEX oslabio više od dva posto da bi se potom stabilizirao. Najveći su gubitnici bile banke, pri čemu je Santander oslabio 1,7 posto, BBVA jedan posto a Bankia 0,8 posto. Dan ranije potonula je 14 posto.

Prinosi na desetogodišnje španjolske obveznice porasli su za 5 postotnih bodova na 6,39 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙