FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanske banke s najvećim portfeljima državnih obveznica u eurozoni

FRANKFURT, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Banke u Italiji i Španjolskoj prošli su mjesec nastavile obilno kupovati državne obveznice i talijanske trenutno prednjače među bankama eurozone po ukupnom iznosu državnog duga u svom posjedu, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB).

Najnoviji podaci svjedoče tako o pojačanom korištenju jeftinih, trogodišnjih zajmova ECB-a za kupovine državnog duga, a mogli bi ojačati zabrinutosti da su banke u Italiji i Španjolskoj postale dodatno vezane za sudbinu svojih prezaduženih vlada.

Prema prvim podacima ECB-a objavljenim nakon aukcije jeftinih, trogodišnjih zajmova, održane 29. veljače, talijanske banke povećale su prošli mjesec svoje portfelje vrijednosnica izdanih od strane država članica eurozone za rekordnih 23,7 milijardi eura. Time je ukupna vrijednost toga portfelja tamošnjih banaka dosegnula rekordnih 323,9 milijardi eura, objavio je ECB.

Španjolske banke svoje su portfelje obveznica vlada eurozone 'podebljale' za čak 20,1 milijardu eura. Iako su te kupovine obveznica manje u usporedbi s rekordnih 23 milijardi eura u siječnju, ukupna vrijednost portfelja tamošnjih banaka dosegnula je rekordne 263,3 milijarde eura.

"To potvrđuje da su većinu kupovina koja je spustila prinose na državne obveznice u te dvije zemlje, poduzeli pripadnici tamošnjih financijskih sektora. No, s vremenom će učinak trogodišnjih zajmova početi blijedjeti. Spremnost na dodatnu izloženost smanjuje se", kazao je ekonomist Unicredita Marco Valli.

Dodatno, kazao je da je malo vjerojatno da će ECB ponovo pohrliti na tržišta obveznica većim kupovinama u sklopu svoga programa otkupa obveznica zato što prinosi nisu poskočili na dovoljno visoke razine.

U protekla četiri mjeseca španjolske banke kupile su neto više od 80 milijardi eura državnih dužničkih papira, dok su talijanske u protekla tri mjeseca u te financijske instrumente uložile gotovo 70 milijardi eura.

Prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice ovih su se dana ponovno spustili ispod šest posto, dok se oni na talijanske 10-godišnje obveznice kreću iznad 5,5 posto.

Odvojeno, tromjesečno izvješće ECB-a u ponedjeljak je pokazalo da su španjolske banke značajno povećale svoje portfelje španjolskih državnih obveznica.

S druge strane, portfelji državnog duga drastično su smanjeni u Grčkoj i na Cipru, nakon što su grčka vlada i držatelji njezina duga u privatnom sektoru postigli dogovor o otpisu većine vrijednosti duga. Na dan 29. ožujka grčke banke držale su 24,4 milijarde eura državnih obveznica, nasuprot 43,1 milijarde mjesec dana ranije. Vrijednost portfelja državnog duga u posjedu ciparskih banaka smanjena je na 5,1 milijardu eura, s devet milijardi.

Francuske i njemačke banke povećale su pak svoje portfelje državnog duga, pokazuju najnoviji podaci. Pridružile su im se i portugalske, povećavši portfelje državnih obveznica za dodatnih 500 milijuna eura, čime je njihova ukupna vrijednost dosegnula rekordnih 31,7 milijardi eura.

Korištenje ECB-ovog novca, pozajmljenog bankama uz kamatnu stopu od jedan posto, za kupovine državnih obveznica koje nose veće prinose dobilo je naziv "Sarkozyjeva trgovina" nakon što je krajem prošle godine francuski predsjednik pozvao banke da taj novac iskoriste za navedenu svrhu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙