FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska traži od banaka dodatne rezervacije i izvajanje nekretnina iz bilanci

MADRID, 11. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Španjolska je u petak predstavila javnosti drastičnu reformu u sklopu koje traži od banaka da stave na stranu dodatnih 30 milijardi eura rezervi i izdvoje nekretnine iz svojih bilanci.

Vlada premijera Mariana Rajoya odlučila se na taj potez samo dva dana nakon što je nacionalizirala četvrtu po veličini banku u zemlji, Bankiju, kako bi sanirala njezinu bilancu. Vlada je postala vlasnik 45-postotnog udjela u Bankiji kako bi je zaštitila od nenaplativih zajmova.

Madrid je dvjema neovisnim revizorskim tvrtkama povjerio posao procjene izloženosti banaka urušenom sektoru nekretnina, objavili su ministri na konferenciji za novinstvo, koja je održana nakon sjednice vlade.

Na kraju prošle godine izloženost Bankije sektoru nekretnina iznosila je 37,5 milijardi eura, od čega je 31,8 miilijardi uvršteno u kategoriju problematičnih potraživanja.

Po podacima španjolske središnje banke, ukupna vrijednost problematičnih nekretnina u portfeljima komercijalnih banaka, uključujući kredite i zaplijenjenu imovinu, iznosila je krajem 2011. 184 milijarde eura.

"Vlada želi potpunu transparentnost, jasnoća je ključan uvjet za temeljito suzbijanje sumnji u solventnost Španjolske", kazao je na konferenciji za novinstvo ministar gospodarstva Luis de Gundos.

Vlada također namjerava prisiliti banke da rezerviraju oko 30 milijardi eura za kredite koji nisu ocijenjeni problematičnima. Dosada su takve rezervacije bile nužne samo za problematičnu imovinu.

Banke bi također trebale izdvojiti problematičnu imovinu u nekretninama u zasebne ogranke koji bi ih potom prodavali po tržišnim cijenama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙