FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros raspravlja o prijedlogu izmjena Općega poreznog zakona, kojim se omogućuje objava popisa poreznih dužnika. Razlozi izmjena Općega poreznog zakona su, kako je rekao zamjenik ministra financija Boris Lalovac, 51 milijarda poreznog duga, opća insolventnost gospodarstva, neefikasnost naplate, netransparentnost i nelojalna konkurencija koja se očituje u neplaćanju javnih davanja. Kada je riječ o ukupnim dugovima prema državi, registrirano je više od 761.000 dužnika, od kojih su oko 500.000 građani, a ostalo trgovačka društva i obrtnici. Većina zastupničkih klubova podržala je izmjene zakona, dok je klub HDZ-a poručio kako podržava samo njihov opći cilj jer smatra da zakon sadrži odredbe koje ne idu u tom smjeru. "Zakon kaže kako je moguća namira poreznog duga ustupanjem nekretnina kada je to u interesu Republike Hrvatske", rekla je Martina Dalić (HDZ) dodavši kako zakon ne navodi i kada je to u interesu Republike Hrvatske. Javna će objava dužnika, po njezinom mišljenju, pridonijeti jačanju porezne discipline "pro futuro" ali ne i za dugove koji već postoje. Dalić smatra da će način na koji će se objaviti popis dužnika imati negativan utjecaj na poduzetničku klimu u Hrvatskoj. Dragutin Lesar (Klub Hrvatski laburisti- stranka rada) se zapitao zašto dogovor o obročnoj otplati poreznog duga ili namirenje prodajom nekretninom ne bi bio javni podatak, barem za Hrvatski sabor. Reagirajući na tvrdnje poslodavca da je javna objava poreznih dužnika svojevrsni "stup srama", Lesar je istaknuo kako su poslodavci koji uredno posluju i plaćaju rješenje gospodarske krize, a oni koji to ne čine nisu. S druge strane građanima se provode ovrhe za neplaćenu RTV pretplatu, komunalne naknade i kredite, a žalba ne odlaže ovrhu imovine ili novca na računu, naglasio je Lesar upitavši jesu li i oni na stupu srama. Dragica Zgrebec (SDP) je upozorila da je već najava kaznenih mjera poboljšala naplatu. Damir Kajin (klub IDS-a) je izmjene poreznog zakona ocijenio revolucionarnim u odnosu na dosadašnji zakon. Naglasio je da će vrijeme pokazati kakvo je rješenje uvođenje jamstva cjelokupnom imovinom za poslovanje tvrtke, jer će se, kako je kazao, vidjeti tko bi se prihvatio upravljanjem poslovanja, primjerice Hrvatskih željeznica. Podsjetio je da se ministar poduzetništva Gordan Maras zalaže za jamstvo samo poslovnom, a Ministarstvo financija da jamstvo bude poslovnom i osobnom imovinom ili kako je rekao - i djedovinom. Također je upitao trebaju li imovinom jamčiti i predsjednik i potpredsjednici vlade, ako gospodarski parametri ne budu bolji nego godinu prije, odgovorni u Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj samoupravi.

ZAGREB - Mađarski poduzetnik Imre Fazekas danas je, suprotno iskazu krunskog svjedoka na suđenju u aferi Ina - MOL Roberta Ježića, posvjedočio da pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije bilo namijenjeno bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom da je od mađarskog MOL-a primio mito kako bi toj tvrtki prepustio upravljačka prava u Ini. Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu navodnog Sanaderova mita, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo upravo preko Fazekasa kao MOL-ovog pouzdanika. No, Fazekas je te tvrdnje odbacio ističući da je s Ježićevim Xenoplastom radio na poslu koji je bio dio projekta Družba Adria. Svjedok tvrdi da je u posao s Ježićem ušao svjestan da bi mu mogao pomoći u realizaciji projekta zbog svojih političkih veza, ali je kao partner bio zanimljiv i zbog zemljišta koje je njegova tvrtka Dioki imala u blizini Omišlja na Krku. Ukupna težina sklopljenih ugovora za otkup zemljišta i transport nafte bila je pet milijuna eura. Jedan ugovor Ježiću je donio 2,6 milijuna eura, a drugi 2,4 milijuna, kazao je svjedok.

RIJEKA - Zbog trovanja mrazovcem, pet je osoba u razdoblju kraćem od mjesec dana primljeno u Klinički bolnički centar u Rijeci, među kojima je jedna umrla, a druga je u životnoj opasnosti, izvijestili su danas na konferenciji za novinare u riječkome KBC-u. Umro je stariji muškarac, a kritično je 71-godišnja žena, koja je na jedinici intenzivnog liječenja. O stanju pacijenata koji su se otrovali mrazovcem, koji su zamijenili s jestivom i ljekovitom biljkom srijemušem, poznatom i kao medvjeđi luk, na konferenciji za novinare govorili su pročelnik Zavoda za gastroenterologiju riječkoga KBC-a Davor Štimac i pročelnik jedinice intenzivnog liječenja Božidar Krstulović. I prijašnjih godina bilo je povremenih trovanja zbog zamjene srijemuša s otrovnim biljkama, ali ovo je prvi put da se u kraće vrijeme otrovao veći broj pacijenata, rečeno je na konferenciji za novinstvo.

ZAGREB - Isplata doplatka za djecu za travanj počinje u petak, 18. svibnja, priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 192.642 korisnika za 366.472 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu iznosi 129 milijuna i 673 tisuće kuna.

ŠIBENIK - Na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije, koja je održana povodom obilježavanja Dana Županije, dodijeljene su nagrade i priznanja za 2012. godinu zaslužnim pojedincima i ustanovama. Nagrada Šibensko-kninske županije za 2012. godinu posmrtno je dodijeljena Milivoju Zeniću zbog iznimnog doprinosa u razvoju knjižničarske i znanstvene djelatnosti, dugogodišnjeg ravnanja šibenskom Gradskom knjižnicom ‘Juraj Šižgorić’ te bogatog autorskog rada i baštinjenja šibenskog kraja u svekolikoj intelektualnoj i pisanoj hrvatskoj kulturi. Dugogodišnji ravnatelj šibenske Gradske knjižnice, jedan od najvećih autoriteta šibenske kulture umro je iznenada u studenom 2011. godine. Udruga Vodički žudiji ovjenčali su se Grbom županije, a grb je pripao i pjesniku Anti Nadomiru Tadiću Šutri. Plakete Šibensko-kninske županije dobili su Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku i Radio Drniš te predsjednik županijske Obrtničke komore Ante Mihić.

ZAGREB - Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača (SHV) Miljenko Gočin na današnjoj je konferenciji za novinare rekao je kako taj sindikat predlaže da se Zagrebački holding uključi u djelatnost taksi prijevoza na području Grada Zagreba čime bi bolje i učinkovitije iskoristili osobna vozila u vlasništvu Holdinga. Gočin je istaknuo da Zagrebački holding zadovoljava sve uvjete da se bavi taksi prijevozom jer je registriran za tu djelatnost, posjeduje svu potrebnu infrastrukturu te ima dobar ugled. Uz to, dodao je, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nalazi se velik broj stručno osposobljenog i iskusnog vozačkog kadra, a Holding i njegov vlasnik Grad Zagreb u vlasništvu su daleko većeg broja osobnih automobila od ukupnog broja dozvola koje će biti raspisane za obavljanje autotaksi prijevoza na području Grada.

ZAGREB - Umjeren potres osjetio se jutro u 5 sati u Makarskoj i okolnim mjestima. Seizmolozi su zabilježili da je epicentar potresa bio 17 kilometara jugoistočno od Makarske, kod mjesta Dragljane. Magnituda potresa bila je 3,1 stupanj prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnjeva Mercalli-Cancani-Sieberogve ljestvice. Nije zabilježena materijalna šteta.

ZAGREB - Muzejski dokumentacijski centra (MDC) najavio je oblježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja koji se ove godine 35. put po redu obilježava brojnim manifestacijama u hrvatskim muzejima pod sloganom "Muzeji u svijetu promjena. Novi Izazovi-nove inspiracije". Ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga na današnjoj konferenciji za novinare naglasila je da se ova manifestacija obilježava već 35 godina kako u Hrvatskoj tako i u Europi te da je i ove godine predviđen bogat program u muzejima te popratni program koji će se odvijati s Hrvatskim muzejskim društvom. Pozvala je medije da svakako poprate ovu manifestaciju jer su, naglasila je, mediji poveznica s publikom a bez publike muzeji su, kako je rekla, "autistični". Voditeljica akcije obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Tončica Cukrov rekla je da će u ovoj akciji sudjelovati oko 180 raznih muzeja u Hrvatskoj, a pridružit će im se i razne zbirke, zaklade kao i mali ili privatni muzeji. Tijekom 18. i 19. svibnja muzeji će raditi oko 2 do 3 sata duže, a neki će raditi do 22 pa i do 24 sata, dodala je.

ZAGREB - Hrvatska sopranistica Jelena Štefanić sudjelovat će u međunarodnom pjevačkom natjecanju "Operalia", jednom od najvećih i najprestižnijih svjetskih natjecanja opernih pjevača koje će se održati od 4. do 10. lipnja u Pekingu u Kini. Mlada Varaždinka u Pekingu će nastupiti 4. lipnja, kao jedna od 40 najboljih mladih svjetskih glasova, odabranih među više od tisuću prijavljenih iz cijeloga svijeta. "Operaliju" je 1993. osnovao jedan od najpoznatijih svjetskih tenora Placido Domingo u svrhu otkrivanja najboljih opernih pjevača današnjice. Cilj mu je okupiti pjevače svih pjevačkih raspona iz cijelog svijeta te ih prezentirati renomiranim osobama opernog svijeta na najprestižniji način.

ZAGREB - Međunarodni arhitektonski simpozij "Dani Orisa", koji tradicionalno organiziraju udruga ORIS - kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst, imat će 21. svibnja svoje prvo međunarodno izdanje u Ankari u Turskoj. Kako se navodi u priopćenju udruge ORIS, riječ je o prvom gostovanju te manifestacije izvan okvira regije, na poziv TOBB University of Economics and Technology (TOBB ETU) Sveučilišta u Ankari. Na simpoziju će predavanja održati sedam arhitekata iz četiri zemlje - Idis Turato i Toma Plejić iz Hrvatske, Kerem Yazgan, Han Tumertekin i Brigitte Webber iz Turske, Francisco Mangado iz Španjolske, te dobitnik prestižne nagrade Pritzker Glenn Murcutt iz Australije. U sklopu izvanrednog međunarodnog simpozija bit će postavljena izložba "Kontinuitet moderne - fragmenti hrvatske arhitekture od modernizma do 2010.".

ZAGREB - Predstava kazališta Mala scena iz Zagreba "Mala sirena" od 21. do 23. svibnja odlazi u Srbiju i Mađarsku na dva međunarodna festivala koji će se održati u Szegedinu i Subotici, priopćeno je danas iz kazališta Mala scena. Od 200 prijavljenih predstava za selekciju festivala u Subotici, "Mala sirena" ušla je u 20 odabranih kao jedina predstava iz Hrvatske. Mala scena premijerno je izvela ovu predstavu koja se igra u akvariju u studenome 2011. godine, a namijenjena je djeci i mladima od šest do 15 godina te se igra za najviše 80 gledatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙