FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

OSIJEK - Na sinoćnjoj izbornoj skupštini županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Osječko-baranjske županije za predsjednika je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Tomislav Ivić. Za Ivića, koji je bio jedini kandidat, glasovalo je 226 od ukupno nazočnih 239 izaslanika. Tomislav Ivić je istaknuo kako Županijski odbor HDZ-a „kao i do sada podržava Jadranku Kosor za predsjednicu stranke na predstojećem Općem saboru HDZ-a“. Dodao je kako će osječko-baranjski HDZ u idućem razdoblju raditi na pripremama za unutarstranačke izbore na lokalnoj razini te kako će prioritet u radu stranke biti usmjeren na stvaranje boljih uvjeta života i rada svih građana Osječko-baranjske županije. Sinoć je izabran i 61 izaslanik osječko-baranjskog HDZ-a za 15. opći Sabor HDZ-a koji će se 20. svibnja održati u Zagrebu.

VUKOVAR - Izložba "Stare vukovarske razgledanice" iz privatnih zbirki nastale u rasponu oko 100 godina, otvorena je sinoć u Hrvatskom domu u Vukovaru u sklopu Dana grada Vukovara, koji se obilježava 3. svibnja. Izloženo je oko 450 razglednica s motivima Vukovara iz privatnih zbirki Branka Božića, Ivana Hegeduša i Branka Moritza izdanih u razdoblju od 1897., iz koje godine je i najstarija vukovarska razglednica, pa sve do 1991. godine i početka jugo-srpske agresije na Vukovar. "Naročito smo nastojali izabrati najstarije, najrjeđe i najzanimljivije primjerke razglednica. Oni iz austro-ugarskog razdoblja čine 40 posto od ukupnog broja izloženih razglednica", kazao je suautor izložbe Branko Božić, naglasivši kako su posebice zanimljive razglednice iz 1991. godine na kojim se može vidjeti Vukovar prije početka Domovinskog rata i nakon razaranja grada.

ČAKOVEC - U romskom naselju u Kuršancu pokraj Čakovca izložbu fotografija "Rastimo zajedno" autorice Nene Lekin otvorila je sinoć Louisa Vinton, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj koja je pohvalila napore hrvatske Vlade u integraciji Roma dodajući da se uvijek može bolje. Izložene fotografije dokumentiraju portrete djece dvaju susjednih naselja, od kojih je jedno romsko, u sličnim situacijama: u vrtiću, na putu do škole, u školi, na igralištu, a glavna poruka izložbe je jednakost: dijete je dijete, bez obzira na etničku pripadnost, zajedničko odrastanje je bogatije nego odvojeno. Izložba je dio šire inicijateve UN-a koji podržave napore Hrvatske u suzbijanju diskriminacije. Vinton je kao glavne probleme pri integraciji manjine navela odvojeni život od većinskog naroda, te je izrazila nadu da će dvije grupe, i većinska i manjinska, moći živijeti zajedno.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i djelatnici PU splitsko-dalmatinske održali su koordinacijski sastanak u vezi s postupanjem u povodu održavanja "Split Pridea 2012.", kao i o provođenju izvida u povod osnivanja Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije, izvjestilo je jučer kasno popodne Državno odvjetništvo na web stranici. U povodu najave održavanja ovogodišnjeg "Split Pridea" 9. lipnja 2012. državno je odvjetništvo je u priopćenju podsjetilo i na poduzete radnje nakon održavanja prošlogodišnje gay parade. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zaprimilo kaznene prijave protiv 25 osoba zbog kaznenih djela počinjenih povodom i tijekom "Split Pridea" 11. lipnja 2011. u Splitu. Protiv 22 osobe su podnesene kaznene prijave zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, sve u svezi sa zločinom iz mržnje KZ-a. Protiv dvije osobe podnesene su prijave zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, a protiv jedne osobe je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Do 11. travnja 2012. Općinski sud u Splitu je u navedenim predmetima donio sedam osuđujućih presuda, pojašnjava se u priopćenju Državnog odvjetništva.

ZAGREB - Opera "Jenufa" češkog skladatelja Leoša Janačeka, koja kroz tragičnu priču o mladoj djevojci tematizira položaj žena u konzervativnom društvu, premijerno je izvedena večeras u Zagrebu u režiji Ozrena Prohića. Premijerom je ravnao gost iz Srbije, maestro Srboljub Dinić, trenutni glavni dirigent i muzički direktor Gradskog kazališta u Bernu, a u glavnim ulogama nastupili su Tamara Franetović Felbinger kao Jenufa, Ivanka Boljkovac kao crkvenjarka, Roman Sadnik kao Laca Klemen, Albert Bonnema kao Števa Burja, te Zlatomira Nikolova kao Burjeva. Martina Klarić nastupila je u ulozi Karolke, Kristina Anđelka Đopar bila je Barena, Ozren Bilušić predradnik, Ana Zebić Jano, Ivica Trubić sudac, Neda Martić sučeva žena, Jelena Kordić pastirica, a Graziella Bracuti tetka. Scenografiju potpisuje Branko Lepen, kostimografkinja je Petra Dančević, autorica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙