FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je u nedjelju u Mostaru hrvatskoj vladi i premijeru Zoranu Milanoviću na slanju dva protupožarna zrakoplova koji će se priključiti naporima vatrogasaca i helikoptera da ugase požar kod Konjica. "Kontaktirao sam premijera (Zorana) Milanovića koji je odobrio slanje kanadera zbog iznimno teške situacije kod Konjica", rekao je Bevanda. Dodao je da će se zrakoplovi tijekom popodneva priključiti gasiteljima u zaustavljanju vatrene stihije. Hrvatska vlada je na zatvorenoj sjednici odlučila da će poslati zrakoplova OSRH, Canadair CL-415, s dvije posade na tri dana u Bosnu i Hercegovinu kao pomoć u gašenju požara u općini Konjic. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio premijeru Milanoviću i hrvatskoj Vladi kazavši da dvije zemlje iznimno dobro surađuju u oblasti sprječavanja prirodnih nesreća.

TEHERAN - Iran je u nedjelju osudio sporazum o američko-afganistanskom partnerstvu koji su u srijedu potpisali predsjednici Barack Obama i Hamid Karzai, koji se tiče nazočnosti američkih vojnika u Afganistanu do 2024. godine. "Iran je zabrinut zbog tog strateškog pakta" koji "neće riješiti probleme sigurnosti Afganistana nego naprotiv pojačati nesigurnost i nestabilnost", izjavio je glasnogovornik vanjskih poslova Ramin Mehmanparast. "Nesigurnost oko statusa američkih vojnih baza u Afganistanu i odsustvo transparentnosti u kompetencijama SAD-a u području sigurnosti potkrepljuju iransku nesigurnost", dodao je Mehmanparast. "Odlazak stranih snaga jedino je rješenje za uspostavu mira i sigurnosti" u toj zemlji, dodao je on.

BERLIN - Oporbena političarka i zagovornica demokracije i ljudskih prava u Mianmaru, Aung San Suu Kyi, u nedjelju je u razgovoru za njemačke novine Die Welt am Sonntag izjavila da je njenoj zemlji potrebna "trajna pomoć" te da borba protiv bijede ne može potrajati bez ljudskih prava. Na upit što očekuje od međunarodne zajednice nakon što je u srijedu prisegnula u parlamentu i tako završila jednotjedni bojkot u preuzimanju svog prvog zastupničkog mandata nakon dvaju desetljeća političke borbe, dobitnica Nobelove nagrade za mir je odgovorila: "Ne previše euforije već radije pomoć zemlji na dugi rok". "To nam je potrebno, trajna, razumna pomoć", rekla je i upozorila da je za promjene "potrebno vrijeme".

HARARE - Zimbabve će idućeg tjedna poslati ministarsko izaslanstvo u Bruxelles da bi zatražio od EU-a ukidanje sankcija nametnutih predsjedniku Robertu Mugabeu i njegovim suradnicima, objavio je u nedjelju službeni tisak u Harareu. "Potvrdili smo sastanak i ministri kreću u utorak" u Bruxelles na poziv Europske komisije, kazao je tajnik ministarstva vanjskih poslova Joey Bimha vladinom dnevniku Sunday Mail. EU je uvela sankcije Zimbabveu 18. veljače 2002. pošto je iz zemlje protjeran vođa europskih promatrača koji su nadzirali predsjedničke izbore. Tada je na popis uvršten predsjednik Robert Mugabe i 19 njegovih suradnika. Mugabe, koji će ovog mjeseca navršiti 88 godina, i njegova stranka Zanu-PF na vlasti su otkako je 1980. ta bivša britanska kolonija stekla neovisnost. No nakon izbora 2008. Mugabe mora dijeliti vlast s protivnikom Morganom Tsvangirajem, zbog čega se očekuju novi izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙