FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski podaci iz Njemačke poduprli europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice podupro je u utorak neočekivano snažan rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečje ali je optimizam prigušio strah za budućnost eurozone i spekulacije o mogućem izlasku Grčke iz eurozone.

Indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je 0,4 posto, na 6.475 bodova a pariški CAC bio je na dobitku 0,5 posto i iznosio je 3.072 boda. Londonski Ftse oslabio je pak 0,1 posto, kliznuvši na 5.462 boda.

Gospodarstvo eurozone stagniralo je u prvom tromjesečju a od recesije ga je spasila iznenađujuće snažna izvedba Njemačke. Italija je pak kliznula još dublje u recesiju, izvijestio je u utorak europski statistički ured Eurostat.

U međuvremenu je njemački institut ZEW izvijestio da je gospodarska klima u najvećem europskom gospodarstvu u svibnju osjetno pogoršana zbog zabrinutosti oko Grčke, koja nakon nedavnih izbora još nije oformila vladu.

"Njemačka može pomoći ostatku eurozone, ali ne može sama voditi cijelu eurozonu", kazao je Benoit Peloille iz Natixisa.

Dobra poslovna izvješća kompanija dodatno su poduprla raspoloženje na tržištu, a to posebno vrijedi za njemačkog osiguravatelja Allianz, novog francuskog mobilnog operatera Iliada, najvećeg europskog proizvođača šećera Suedzuckera i francusku telekomunikacijsku i medijsku grupu Vivendi.

Vivendi je tako ojačao 4,1 posto a Allianz 1,4 posto.

Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp izgubio je pak na vrijednosti 4,3 posto nakon što je objavio tmurnu prognozu za ostatak godine budući da je kriza eurozone oslabila potražnju. Njegova je prognoza dodatno naglasila tvrdokorne probleme u eurozoni.

Grčka je i dalje ključni problem. Ministri financija eurozone odbacili su mogućnost izlaska Grčke iz eurozone te signalizirali moguće ublažavanje nekih ciljeva dogovorenih u sklopu paketa pomoći.

Ulagači će pratiti i prvi sastanak novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel kako bi vidjeli mogu li čelnici dviju vodećih država eurozone dogovoriti strategiju za rješavanje dužničke krize i istodobno jačanje gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,8 posto na 8.900 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙