FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke pritisnule europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Slabe banke pritisnule su u petak europske dionice nakon što su ogroman gubitak američke banke JPMorgan i pojačana zabrinutost zbog stanja u španjolskim zajmodavacima zadali oštar udarac povjerenju ulagača.

Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,5 posto na 5.518 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.493 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 1,2 posto i iznosio 3.092 boda.

Cijene dionica banaka pale su nakon što je američka banka JPMorgan Chase & Co izvijestila o gubitku od dvije milijarde dolara.

Banka Barclays, koja je jako izložena američkom investicijskom bankarstvu, bila je među najvećim gubitnicima, uz pad cijene dionice za tri posto.

Iako se gubitak tiče samo JPMorgana, mogao bi imati implikacije po cijeli sektor i potaknuti dodatno preispitivanje regulative i mehanizama za upravljanje rizicima, tumače analitičari.

"Raspoloženje na tržištima promijenit će samo signal iz središnjih banaka, Europske središnje banke, britanske Bank of England, američkog Federal Reservea, da će ubrizgati novac u sustav", kazao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Markets u Bruxellesu.

"One su pak nedavno poručile da ne planiraju to činiti u kratkoročnoj perspektivi, pa će vjerojatno i dalje prevaga biti na strani negativnih vijesti", dodaje.

Španjolski bankovni problemi također su zabrinuli ulagače. UBS je tako upozorio na "značajne rizike" za španjolski bankovni sektor, državne obveznice i gospodarstvo ako vladin plan potpore zajmodavcima razočara tržišta.

Grčki politički izgledi također su naštetili raspoloženju budući da još nije formirana vlada, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Među gubitnicima na tržištu izdvajale su se i rudarske dionice, koje su se našle na udaru rasprodaja zbog slabih gospodarskih podataka iz vodećeg potrošača metala Kine. Vallourec, francuski proizvođač bešavnih čeličnih cijevi, izgubio je na vrijednosti 20 posto. Na gubitku su bili i Xstrata, Kazakhmys i Rio Tinto, i to 4,6 posto, 3,5 i 2,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,6 posto na 8.953 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙