FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagače na europskim tržištima i dalje brine ishod izbora u Francuskoj i Grčkoj

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak, predvođene bankovnim sektorom, budući da ulagače i dalje brine kako će grčki i francuski izbori utjecati na nastojanja eurozone da riješi dužničku krizu a pod pritiskom su i sektori tijesno povezani s gospodarskim rastom.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,4 posto na 5.634 boda, indeks Frankfurtske burze DAX spustio se 0,8 posto na 6.516 bodova, a najveći je gubitnik bio pariški CAC, kliznuvši 1,8 posto i iznosio 3.158 bodova.

Francuski i grčki indeksi imali su najlošiju izvedbu, oslabivši za 1,7 odnosno 2,6 posto pod nastavljenim utjecajem ishoda nedjeljnih izbora na kojima su Francuzi za predsjednika izabrali socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea. Grci pak imaju problema sa sastavljanjem vlade, a ulagače posebno brine što stranke koje podupiru dogovorene mjere štednje nisu dobile potrebnu većinu u parlamentu.

Očekuje se da će fokus novog francuskog predsjednika na rast dovesti do sukoba s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i nagristi koheziju u krizom pogođenoj eurozoni, tumače trgovci i stratezi.

"Očekujem puno nervoze od Hollandea i Merkel. Na kraju će tržištu to dodijati, ali moglo bi potrajati mjesec ili dva", rekao je jedan trgovac u Londonu.

U Ateni konzervativna stranka Nova demokracija nije uspjela nakon izbora formirati koaliciju, prepuštajući taj posao Lijevoj koaliciji koja je protiv paketa pomoći EU-a i MMF-a.

Nepridržavanje strogih uvjeta iz paketa pomoći moglo bi dovesti do obustave isplata međunarodnih zajmodavaca Grčkoj, nelikvidnosti i izlaska iz eurozone.

Banke u eurozoni, koje drže najveći dio grčkog duga, oslabile su u utorak 1,3 posto, pri čemu je National Bank of Greece izgubila na vrijednosti 5,2 posto. Na vrijednosti je izgubio i Societe Generale, i to 2,5 posto, te Commerzbank, 1,6 posto, i Credit Agricole, jedan posto.

"Grčka situacija očito je problem", konstatirao je Gary Baker iz banke Bank of America Merrill Lynch.

Među gubitnicima bili su i sektori tijesno povezani s gospodarskim rastom, poput proizvođača automobila i automobilskih dijelova. peugeot je tako oslabio 2,9 posto, Michelin 2,7 posto, BMW 2,2 posto a VW jedan posto.

Na gubitku je bio i rudarski sektor pa je Fresnillo izgubio na vrijednosti 3,9 posto, Anglo American 2,2 posto, a Antofagasta 1,9 posto.

Tehnološki sektor također je bilježio izrazitije gubitke, uz pad vrijednosti francuskog STMicroelectronicsa od 3,3 posto, te njemačkog Infineona od 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,7 posto na 9.181 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙