FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV CroTour: HTZ o stanju na tržištima

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Dobar 'impuls' prvosvibanjskih praznika, najave sa tržišta i raspored blagdana daje za pravo očekivati da će cijeli svibanj u hrvatskom turizmu biti bolji od lanjskog te da njegove pluseve neće smanjiti za sada još neizvjestan lipanj, istaknuo je v.d. direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić na skupu HTZ-a o stanju na stranim tržištima u sklopu sajma CroTour na Zagrebačkom velesajmu.

Bulić je kazao i da rezultati za prva četiri mjeseca nisu pretjerano optimistični, ali i da su prva četiri mjeseca i inače simbolična u ukupnom godišnjem turističkom prometu.

Ako svibanj prođe u skladu s dobrim najavama, uz srpanj i kolovoz te odličnu, također najavljenu posezonu, ova bi godina mogla ukupno donijeti dobar, pa i bolji fizički rezultat nego lanjska, smatra Bulić.

Prema izlaganjima direktora HTZ-ovih predstavništava u najjačim zemljama za hrvatski turizam u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i Rusiji buking za Hrvatskom je dobar, na lanjskoj razini ili i nešto bolji.

Direktori HTZ-ovih predstavništava u Njemačkoj i Austriji Mato Radić i Ranko Vlatković naglasili su da je cilj s tih tržišta ponoviti lanjske rezultate.

S obzirom na to da te dvije zemlje gospodarsku krizu ne osjećaju kao neke druge, putovanja na odmore nisu upitna, a Hrvatska uz Španjolsku, Italiju, Tursku i vlastitu zemlju Nijemcima i Austrijancima je za odmore poželjnija destinacija.

Nešto je drugačije u Italiji i Sloveniji, čiji bi turisti zbog ekonomske krize mogli manje putovati, ali se u Hrvatskoj, koja im je najbliža, to ne bi trebalo znatnije osjetiti, kazali su direktori HTZ-ovih predstavništava u Milanu Dario Matošević i Ljubljani Goran Blažić.

Matošević je istaknuo i da je u Italiji trenutno buking za sve destinacije, pa i za Hrvatskom u mirovanju, ali i da su očekivanja touroperatora ipak pozitivna, a interes individualaca veći od lanjskog, tim više što smo za Talijane još uvijek cjenovno povoljnija destinacija.

Direktor predstavništva HTZ-a u Moskvi Mladen Falkoni kazao je da se u Rusiji Hrvatska smatra skupom destinacijom, ali da se zbog stabilne gospodarske situacije u toj zemlji može očekivati više njihovih turista.

Na Zagrebačkom velesajmu sutra će se u sklopu sajma CroTour održati i poslovna radionica HTZ-a za kontinentalni dio zemlje "Buy Croatia" sa domaćih 25 i 24 strana turistička agenta iz sedam zemalja. Oni su u Hrvatskoj od 9. do 12. svibnja, a na studijskom putovanju posjetili su Zagreb i okolicu te Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙