FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ukupni prihodi državnog proračuna u prva četiri mjeseca ove godine iznosili su 35,5 milijardi kuna, što je 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 0,8 posto, na 39,5 milijardi kuna, podaci su Ministarstva financija. Po tim su podacima, prihodi proračuna za oko 1,9 milijardi kuna veći nego u prva četiri mjeseca prošle godine, dok su rashodi smanjeni za 326 milijuna kuna. Deficit proračuna u prva je četiri mjeseca iznosio 3,99 milijardi kuna, dok je u isto vrijeme lani bio 6,2 milijardi kuna. Podaci Ministarstva financija pokazuju da su porezni prihodi u razdoblju siječanj-travanj iznosili 20,6 milijardi kuna, što je za oko 1,4 milijarde kuna, ili za 7,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Najizdašniji porezni prihod, PDV, proračunu je u prva četiri mjeseca donio oko 12,3 milijarde kuna, što je za 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani. Prihod od doprinosa u prva je četiri mjeseca ove godine blago povećan, za 0,2 posto, na 12,5 milijardi kuna. Na rashodnoj strani najviše i dalje odlazi za mirovine za koje se mjesečno isplaćuje oko tri milijarde kuna, što je u četiri mjeseca iznosi oko 12 milijardi kuna. Proračunski rashodi za zaposlene u prva četiri mjeseca iznose 7,5 milijardi kuna, što je 136 milijuna kuna, ili 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija do sada je izdala deset rješenja poreznim obveznicima kod kojih je utvrđen nesrazmjer između dohotka i imovine koju su stekli u protekle tri godine, utvrđen je nesrazmjer u iznosu od oko 17 milijuna kuna i ti građani na ime poreza državi trebaju platiti oko osam milijuna, najnoviji su podaci dostupni iz Porezne uprave. Poreznici su pred okončanjem postupka i izdavanjem rješenja za još 38 građana kod kojih je utvrđen nesrazmjer od oko 62 milijuna kuna. U protekla je dva mjeseca, u ožujku i travnju, u postupku utvrđivanja razlike između oporezivih primitaka i vrijednosti stečene imovine bilo oko dvije tisuće građana. Za usporedbu, u Poreznoj upravi iznose i podatak kako je u razdoblju od 2009. do 2011. temeljem članka 63. Zakona o porezu na dohodak, koji regulira obvezu Porezne uprave da kontrolira podatke o dohotku s podacima o nabavljenoj imovini, bilo pokrenuto oko 2.000 postupaka i doneseno oko 150 rješenja. Sada na tim poslovima u Poreznoj upravi radi oko 1.600 službenika, a aplikacija omogućuje "paljenje crvene lampice" kod građana koji nemaju dohotka ili je on premali za nabavljenu imovinu.

ZAGREB - Nakon najave i prvih dana primjene Uredbe koja onemogućuje isplatu neto plaća bez uplate doprinosa s liste tzv. loših poslodavaca izuzeto je gotovo 13.800 poduzetnika s oko 105 tisuća zaposlenih, od čega ih je oko pet tisuća uplatilo dug za doprinose, doznaje se u Poreznoj upravi. Na listi poslodavaca koji su imali dospjelih, a neplaćenih obveza za doprinose, ili Poreznoj upravi nisu dostavili ID obrazac, u početku je bilo 45.711 poduzetnika, s više od 200 tisuća zaposlenih, a s jučerašnjim je danom na toj listi bilo 32.098 poslodavaca. I prije stupanja na snagu Uredbe (1. svibnja), odnosno u zadnjim danima travnja s liste loših poduzetnika je skinuto njih oko 12.500 koji su ili dostavili obrasce, odobren im je reprogram duga, ili su platili doprinose, a ti koji su izuzeti zbog plaćanja duga su uplatili 17,5 milijuna kuna doprinosa. Po podacima Porezne uprave, uplatu doprinosa izvršilo je 4.907 tzv. loših poslodavaca, s oko 23.400 zaposlenih. Od 2. do 7. svibnja poslodavci koji ne uplaćuju doprinose su u banke predali 1.577 naloga za plaćanje za isplatu plaće, od čega su banke provele 1.488 naloga, dok su 89 naloga za isplatu plaće odbili, jer ti poslodavci nisu istodobno predali i naloge za plaćanje doprinosa.

ZAGREB - Sa zadnjim danima travnja istekli su i zadnji rokovi iz Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, a Porezna je uprava za reprogram duga na 36 mjeseci zaprimila 8.539 zahtjeva, s oko četiri milijarde kuna duga. Do kraja prošlog tjedna riješeno je 1.267 zahtjeva, a ti poduzetnici imaju oko 14 tisuća zaposlenih, dok je oko sto poduzetnika odustalo. Poreznici su zaprimili i 4.910 zahtjeva za jednokratnom otplatom duga, uz otpis kamata, s ukupnim iznosom glavnice od 523 milijuna kuna, a kamate 284 milijuna kuna. Do 4. svibnja uplaćeno je 27,5 milijuna kuna duga, a otpisano 5,2 milijuna kuna kamata. U Ministarstvu financija ocjenjuju kako je riječ o malim iznosima, s obzirom na ranije procjene da bi se od ukupno 50 milijardi duga za poreze i doprinose moglo naplatiti pola, ili oko 25 milijardi kuna. No, nastavlja se s uvođenjem porezne discipline, očekuje se da će se do ljeta donijeti i zakon o financijskom poslovanju, a do početka lipnja bit će donijete izmjene Općeg poreznog zakona koje uz ostalo trebaju omogućiti i objavu poreznih dužnika. Do početka srpnja očekuje se i zakonsko rješenje o uvođenju fiskalnih blagajni, pri čemu bi se išlo na softversko rješenje kako se poduzetnicima ne bi stvarali dodatni troškovi.

ZAGREB - Ministarstvo turizma u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i drugim nadležnim tijelima priprema konkretan privatizacijski plan za privatizaciju turističkih tvrtki u većinskom ili pretežitom državnom vlasništvu koji bi mogao biti gotov do jeseni kada se mogu očekivati i prvi natječaji, izjavio je za Hinu ministar turizma Veljko Ostojić. Preduvjet za tu privatizaciju su izmjene zakona i propisa vezanih za privatizacijski okvir, na čemu se, kako kaže ministar, već radi, a kada se to dovrši privatizacija turističkih tvrtki moći će se provesti kvalitetnije, brže i efikasnije. Posebno ističe i da je u ovom trenutku bitno razgraničiti da je nedavno objavljeni Katalog investicija u turizmu Ministarstva turizma jedno, a formalni početak privatizacije drugo. Privatizacija se u Hrvatskoj, kako podsjeća, odvija prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom gdje postoji propisana procedura za taj proces, i sada se radi na izmjenama tog zakonodavnog okvira. Poručuje i da naravno ne misle raditi privatizaciju tijekom ljeta nego, kako kaže, pustiti zaposlenike i uprave tvrtki da na miru odrađuju sezonu, a onda uz izmjene zakona i drugde potrebne parametre s tim procesom krenuti na jesen.

ZAGREB - Turistička predsezona u Hrvatskoj prolazi bez neugodnih iznenađenja i očekivano dobro, gotovo sve jadranske županije bilježe poraste, neke i dvoznamenkaste u odnosu na prošlu godinu, a obećavajuće stanje bukinga za sezonu i posezonu, ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, vodi ka očekivanju dobre turističke godine s mogućim boljim financijskim efektima od lanjske ili od oko 7 milijardi eura.Tim je riječima trenutno i predstojeće stanje ove godine u hrvatskom turizmu opisao ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na današnjim sjednicama Turističkog vijeća i Sabora HTZ-a. Optimizam za nastavak sezone 'ulijevaju', kako je kazao ministar, i dobre najave s najjačih emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Poljske, Slovenije i drugih. Kazavši da je turizam jedan od rijetkih 'svijetlih' sektora u hrvatskom gospodarstvu, ministar je pozvao sve u turizmu da maksimalno koncentrirano odrade ostatak ove turističke godine kako bi i konačni rezultati bili odgovarajući.

PLOČE - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je danas Luku Ploče gdje se upoznao s početkom izgradnje terminala za suhe rasute terete, ukupne vrijednosti 62 milijuna eura, čija se dovršenje očekuje u svibnju 2014. godine. Terminal se gradi u sklopu Projekta integracije trgovine i transporta u Luci Ploče, koji je započeo krajem 2006. godine, a dosad je izgrađen kontejnerski terminal u vrijednosti od 38 milijuna kuna. Ministar Hajdaš Dončić je kazao kako će do srpnja 2013. pločanska luka cestovnom infrastrukturom biti povezana s koridorom 5c prema BiH. Osvrnuo se i na povezanost Dubrovnika s ostatkom Hrvatske naglasivši kako je Dubrovnik turistička destinacija u kojoj živi 50-ak tisuća stanovnika te nije oportuno graditi autocestu, koja bi bila veliki trošak, već treba napraviti kvalitetnu prometnicu. Na novinarski upit ministar Hajdaš Dončić odgovorio je kako neće biti nikakvih ustupaka BiH-u zbog izgradnje neumskog koridora. Dodao je kako se trenutno čeka mišljenje EU o koridoru i kako je to najbrže i najjeftinije rješenje koje bi moglo biti realizirano u roku od tri godine.

ZAGREB - Dionički indeks zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,40 posto, na 1.801,41 bod, a specijalizirani Crobex10 smanjen je za 0,68 posto, na 990,02 boda. Redovni promet Burze iznosio je 10,5 milijuna kuna, a blok transakcijom dionicama Viktora Lenca ostvareno je još 2,5 milijuna kuna, po cijeni od 9,80 kuna po dionici. Milijunski promet imala je dionica HT-a, u iznosu od 3,1 milijun kuna, uz pad cijene za 0,31 posto, na 204,10 kuna. Za 993 tisuće kuna trgovalo se dionicom Ine, kojoj je cijena smanjena za 0,28 posto, na 3.550 kuna, a 890,2 tisuće kuna iznosio je promet dionicom Luke Ploče koja je poskupila za 3,45 posto, na 750 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙