FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Povjerenici Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) u riječkom 3. maju danas su ponovno upozorili na stanje u tom brodogradilištu ističući da je posla za brodograditelje sve manje te da žurno treba ugovarati nove poslove, a istaknuli su kako su se radnici "za spas radnih mjesta spremni opet aktivirati". Na konferenciju za novinare ocijenili su da je situacija u 3. maju jako ozbiljna. Glavni povjerenik SMH-IS u 3. maju Juraj Šoljić istaknuo je da bi brodogradilište uskoro moglo ostati bez posla. Brodogradilište radi s oko 40 posto kapaciteta i proizvodi gubitak pa apelirano na Vladu da se "pozabavi našom zaposlenošću", rekao je navodeći da u 3. maju ima 2600 zaposlenih i oko 1000 kooperanata. Upozorio je da ugovaranje poslova otežava nedefiniran status brodogradilišta, podsjećajući da 22. lipnja istječe Vladin rok od 90 dana za rješavanje privatizacije u 3. maju. Iz Vlade nam govore o novim radnim mjestima, a ne spašavaju postojeća, pa ih pitam hoće li itko od njih ostati bez plaće i posla", kazao je najavljujući da će daljnje aktivnosti sindikata biti definirane na skupštini za dva dana. Na upit novinara, Šoljić je ocijenio da moguća ulaganja u proizvodnju vjetrolektrana mogu biti samo dopunska djelatnost brodogradilišta. Na pitanje o fondovima kao mogućim vlasnicima, rekao je da će pozdraviti svaku inicijativu koja će zaposliti kapacitete i spasiti radna mjesta.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u travnju u odnosu na ožujak bile više za 0,4 posto, a u odnosu na travanj prošle godine bile su veće za 5,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u travnju su na mjesečnoj razini manje za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,5 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u travnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 37,7 posto, ponajviše pod utjecajem 59,1-postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U prerađivačkoj industriji proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 3,9 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 3,3 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 18,6 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 23,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1 posto.

ZAGREB - Hrvatski proizvođači pića u devet mjeseci 2011. ostvarili su bruto dobit od 608 milijuna kuna, što je porast od dva posto u odnosu na isto razdoblje 2010., podaci su koje je objavila Financijska agencija. Kod 246 poduzetnika proizvođača pića bilo je 9.350 zaposlenih koji su ostvarili ukupan prihod od 4,6 milijardi kuna, ukupne rashode od 4 milijarde kuna te izdvojili za investicije 232 milijuna kuna. U devet mjeseci 2011. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, proizvođači pića u Hrvatskoj smanjili su broj zaposlenih za 0,9 posto i povećali ukupne prihode za 4,6 posto, ukupne rashode za 5 posto, a investicije u dugotrajnu imovinu za 16,4 posto. Zbog relativno većeg povećanja rashoda od povećanja prihoda smanjena je efikasnost poslovanja pa je na 100 uloženih kuna ostvareno 115,18 kuna prihoda, u odnosu na 115,63 kune iz devet mjeseci 2010. Proizvođači pića u devet mjeseci 2011. na stranim su tržištima ostvarili prihod od 522 milijuna kuna, što je povećanje izvoza za 13,7 posto. Od 246 poduzetnika u toj branši njih 54 prodaje svoje proizvode na stranim tržištima.

ZAGREB - Tvrtka Zelina centar donijela je odluku o pokretanju procesa prenamjene Outleta Sveta Helena, trgovačkog centra kojim upravlja, u dogovoru s investitorima i poslovnom bankom Outlet Sveta Helena nastavit će s radom do 1. lipnja ove godine nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi. Nezadovoljavajuća zakonska regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište doveli su do dugoročno štetnih posljedica na cjelokupnom tržištu, što su i glavni razlozi odluke o prenamjeni projekta, navode iz Outleta Sveta Helena. U projekt Outleta Sveta Helena, koji je s radom počeo krajem 2008., investirano je ukupno 27 milijuna eura. U vlasništvu Zelina centra, tvrtke koja upravlja Outletom Sveta Helena, je zemljište od ukupno 150.000 četvornih metara, od čega je 13.000 četvornih metara prodajnog prostora već izgrađeno. Trenutno se razmatra nekoliko zanimljivih projekata prenamjene, a konačna bi odluka trebala uslijediti već tijekom ove godine, navodi se i ističe da tvrtka Zelina Centar ne gasi svoje poslovanje već ostaje na tržištu s nekretninom nadomak Zagreba.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,27 posto, na 1.808,73 boda, specijalizirani Crobex10 smanjen je za 0,08 posto, na 996,77 bodova, a redovni promet Burze iznosio je 14,1 milijun kuna. Pritom su svega tri dionice imale milijunske promete. Najveći promet, od 5,3 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, kojoj je cijena pala za 0,23 posto, na 204,73 kune. Promet dionicom AD Plastika iznosio je 1,2 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,15 posto, na 123,50 kuna. Za 1,1 milijun kuna trgovalo se dionicom Petrokemije, a njezina je cijena porasla za 0,35 posto, na 276 kuna. Cijena dionici Ericssona Nikole Tesle smanjena je za 0,43 posto, s prometom od 961,3 tisuće kuna, a povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je pala za 0,39 posto, uz promet od 556,5 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙