FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski državljanin Zemir Kovačević u BiH optužen za ratne zločine

SARAJEVO, 17. travnja 2012.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak kako je podignulo optužnicu protiv Zemira Kovačevića, državljanina Hrvatske i BiH kojega se tereti da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Bosanskog Broda.

Kovačević (45), koji je rođen u Slavonskom Brodu, uhićen je u Švedskoj 2010. godine na temelju tjeralice koju je za njim raspisao sud u Doboju.

Zbog težine zločina što ih je navodno počinio njegov je slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH na čiji ga je zahtjev Švedska i izručila bosanskohercegovačkom pravosuđu u listopadu 2011. godine od kada se nalazi u pritvoru Suda BiH u Sarajevu.

Optužnica ga tereti da je tijekom rata u BiH kao pripadnik 101. brigade HVO stacionirane na području Bosanskog Broda u ožujku, travnju, srpnju i kolovozu 1992. godine postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme oružanih sukoba.

Kovačevića se tereti da je osobno ili zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV), sudjelovao u ubojstvima, mučenjima, nezakonitom zatočenju, odvođenju na prisilni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi kako je Kovačević kao počinitelj i supočinitelj sudjelovao u ubojstvima više civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile bolesne i starije osobe, te jedna malodobna osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙