FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Krijumčar oružja Viktor But pred izricanjem presude

NEW YORK, 5. travnja 2012. (Hina/AFP) - Njujorški sud će u četvrtak izreći presudu Rusu Viktoru Butu poznatom po nadimku "trgovac smrti", pošto ga je proglasio krivim za prodaju oružja kolumbijskoj gerili FARC-u.

Bivšeg pilota Crvene armije čija je biografija bila podloga filmu "Lord of War" ("Gospodar rata"), s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, SAD smatra jednim od najvećih ilegalnih trgovaca oružjem u svijetu.

Izricanje kazne Butu, kojeg je američki sud u studenome prošle godine proglasio krivim za krijumčarenje oružja, prvotno zakazano za kraj ožujka, odgođeno je za 5. travnja. Butova obrana je zatražila odgodu kako bi mogla pripremiti zahtjev za ublažavanje kazne.

Buta (45) je savezna porota proglasila krivim po svim točkama optužnice. Prijeti mu kazna zatvora od 25 godina do doživotne.

Uhićen je 2008. u Tajlandu pošto je, po optužnici, pristao prodati oružje američkim tajnim agentima koji su se predstavili kao pripadnici FARC-a, kolumbijskih pobunjenika, rekavši da će ga upotrijebiti za rušenje američkih helikoptera koji kolumbijskoj vojsci pomažu u borbi s gerilom.

But se koristio s najmanje sedam pseudonima u svojoj karijeri i govorio je barem šest jezika, a neki ga smatraju bivšim pripadnikom sovjetske vojne obavještajne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙