FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Počelo suđenje Željku Jukiću za zločine u Prozoru

SARAJEVO, 12. travnja 2012.(Hina) - Pred raspravnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Sarajevu počelo suđenje Željku Jukiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojega se tereti da je počinio ratne zločine nad Bošnjacima u Prozoru 1993. godine.

U optužnici se navodi kako je Jukić kao pripadnik brigade HVO "Rama" u razdoblju od srpnja do kraja rujna 1993. godine "u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i Hrvatske vojske (HV) usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Prozor vršio progon civila na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u ubojstvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima".

Jukića se izravno tereti za ubojstvo jednog starca, sudjelovanje u ubojstvu pet zatočenika te za sudjelovanje u deportaciji velikog broja zarobljenih Bošnjaka koji su iz Prozora prebačeni u logor Dretelj kod Čapljine.

Jukić, koji je uhićen 2011. godine i od tada se nalazi u pritvoru, pred Sudom BiH se u veljači izjasnio kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Sanja Jukić je na početku glavne rasprave izjavila kako će optužba iznijeti dokaze i izvesti više desetaka svjedoka koji će nedvojbeno potvrditi krivnju optuženog. Posebice je spomenula kako je tijekom napada u kojima je sudjelovao i optuženi iz Prozora protjerana većina Bošnjaka.

Jukićev branitelj Zlatko Milović inzistirao je na tome da su u optužnici neutemeljeno navedeni HVO i HV kao snage odgovorne za zločine te je istaknuo kako su za zlodjela uvijek odgovorni pojedinci, ali da među njima nije njegov branjenik. Inzistirao je i na tvrdnji kako HV nije bila na području Prozora pa ne može biti ni odgovorna za zločine.

Suđenje bi se trebalo nastaviti idućeg tjedna iskazima prvih svjedoka optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙