FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

TRIPOLI - Libija neće izručiti Saifa al-Islama Gadafija, najpoznatijeg sina bivšeg libijskog vođe, Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu nego će mu sama suditi, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa Ali Ašur. Saif al-Islam ostaje u tajnom zatvoru pobunjenika iz Zintana koji su ga uhvatili prošle godine i sudit će mu libijski suci u Libiji po optužbama za financijsku korupciju, ubojstvo i silovanje, rekao je Ashour agenciji Reuters. Unatoč zahtjevu ICC-a da bude poslan u Den Haag radi suđenja "ne postoji namjera da ga se preda ICC-u i libijski zakoni su pravni sustav koji treba koristiti za suđenje Saifu Gadafiju", rekao je Ašur. On je zanijekao optužbe za zlostavljanje koje je izrekao ICC-ev odvjetnik obrane koji je kazao ovoga tjedna kako je Saif al-Islam pretučen te da je obmanut glede optužbi protiv njega. "On jede s ljudima koji ga čuvaju i u dobrom je stanju", rekao je Ašur. U porastu je pritisak na Libiju da Gadafijeva sina izruči ICC-u dok organizacije za ljudska prava tvrde da zemlja nije u mogućnosti osigurati mu pošteno suđenje.

BEOGRAD - Dvanaest beogradskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se već drugi dan protive odluci gradskih vlasti da u to naselje presele Rome koji trenutačno žive u jednom nehigijenskom naselju na području Novog Beograda.Nakon sukoba policije s građanima okupljenima na ulazu u to naselje, koji su policajce zasuli kamenjem, privedeno je, kako javljaju beogradski mediji, 15 osoba, dok je 11 od 12 ozlijeđenih policajaca pušteno kućama pošto im je na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji ukazana medicinska pomoć. U neredima je ozlijeđeno i dvoje stanovnika Resnika. Stanovnici Resnika, u kojem već živi brojna romska populacija, protive se postavljanju metalnih stambenih kontejnera u kojima bi trebali živjeti Romi doseljeni iz Novog Beograda, te kao razlog protivljenju navode kako bi im zemljište, na kojem bi trebali biti postavljeni kontejeneri, trebalo biti vraćeno u procesu restitucije. Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je povodom izgreda u Resniku da u Beogradu zakon mora važiti za sve, te ustvrdio kako je zahvaljujući radu gradske vlasti na rješavanju problema romskih naselja, mnogo romskih obitelji u protekle četiri godine dobilo krov nad glavom, osobne dokumente, socijalnu skrb i, što je najvažnije, redovito školovanje za većinu svoje djece.

MOSKVA - Ruska policija u nedjelju je pustila nekoliko stotina aktivista na moskovski Crveni trg u prvome protuvladinom prosvjedu održanom u blizini Kremlja, no unatoč tome troje aktivista je privedeno zbog pokušaja podizanja šatora nasred trga. Ruske vlasti dosad nisu dopuštale politička okupljanja na Crvenom trgu. Prošli su tjedan dopustili mirni prosvjed protiv Vladimira Putina na trgu, no i tada su ih više desetaka priveli. U nedjelju se ondje okupilo nekoliko stotina aktivista koji su hodali u krug prostranim trgom noseći bijele vrpce i bijelo cvijeće, simbole prosvjeda koji su izbili u Moskvi i drugim ruskim gradovima nakon kontroverznih parlamentarnih izbora održanih u prosincu. "Osjećam se kao da sam došao na drugi planet. Nije mi jasno što se događa. Ovo je ipak Kremlj", rekao je jedan od aktivista, čudeći se što policija ne reagira na uobičajen način. U posljednjih nekoliko mjeseci Putin se susreo s najmasovnijim prosvjedima u 12 godina svoje vladavine, no nakon njegove pobjede 4. ožujka na predsjedničkim izborima, podijeljena oporba okuplja se u manjem broju i rjeđe.

BAMAKO - Predsjednik Malija Amadou Toumani Toure, svrgnut u vojnom udaru 22. ožujka, podnio je i službenu ostavku na predsjedničku dužnost, objavili su u nedjelju službeni izvori, otvarajući put odlasku hunte koja je došla na vlast nakon Toureova svrgavanja s vlasti. "Gotovo istodobno dok razgovaramo o sporazumu o izlasku iz krize potpisanom u petak, primili smo pismo u kojemu nas predsjednik Toure obavještava o svojoj službenoj ostavci", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Djibrill Bassole. "Sada ćemo poduzeti daljnje odgovarajuće mjere, posao se nastavlja, kao i moja misija", rekao je, ne spominjući konkretne datume. S huntom je u petak dogovoren "okvirni sporazum", prema kojemu se ona obvezuje da će, nakon što Toure podnese i službeno ostavku, predati vlast civilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙